Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

V pražském Suchdole zavřeli část školky: Jedno z dětí bylo nakažené koronavirem

Aktualizováno -
17. května 2020
17:50
Autor: jim, ČTK - 
17. května 2020
16:37

Mnozí rodiče budou muset na poslední chvíli změnit své plány a doufat, že jejich dítě nebylo v MŠ Gagarinova v Praze-Suchdol také nakažené. Výskyt epidemie zveřejnil na webu školky její ředitel Stanislav Zelený. Podle něj byla infekce potvrzená u dítěte v sobotu 16. května, a proto půjde jeho třída skládající se z 5 až 6letých dětí od pondělí 18. května na čtrnáct dní do karantény. Další omezení budou případně následovat po vyhodnocení výsledků testů u dalších dětí a personálu. 

Výsledky o potvrzeném nakaženém dítěti se Stanislav Zelenka dozvěděl v sobotu 16. května a okamžitě začal konat nutná opatření: „Celá třída Medvědů musí do karantény do čtvrtka 28.5. V neděli či pondělí proběhne odběr u těchto dětí a u pedagogů ze třídy Medvědů. Pokud by byl následně někdo pozitivní, což se ukáže asi v úterý či středu, tak se budou činit další opatření, jak jsem byl poučen. Jedním z opatření by byla i možnost uzavření celé  školky,“ uvedl ředitel na webu mateřské školky.

Ředitel v karanténě

Starosta Suchdola Petr Hejla pro server iDnes.cz řekl, že děti ze třídy zůstanou v domácí karanténě. „Pokud vím, rodičů se to netýká,“ řekl starosta. Do karantény nastoupí také ředitel Stanislav Zelený, který ve třídě učil, a další dva nebo tři učitelé. „Tedy ti, kteří přišli s dítětem do styku,“ doplnil.

Podle Zeleného byly během provozu školky dodržované všechny hygienické předpisy a nakažené dítě nepřišlo do kontaktu s žádným dalším školkáčkem nebo pedagogem z jiné třídy. Ostatní třídy budou zatím v provozu a bude se čekat na další vývoj. Prostory školky byly podle Zeleného dezinfikovány a byly zrušené již některé domluvené akce. 

Školka bude fungovat dál

Rodiče si mají podle ředitele zvážit, zda dítě do školky bude chodit: „Postupně během sobotního večera a nedělního rána byli informováni  zaměstnanci a rodiče všech dětí v mateřské škole, aby mohli informaci vyhodnotit a rozhodnout se, zda své děti v pondělí pošlou do školky, nebo ne,“ napsal na web.

V ČR je k 17. květnu nakaženo koronavirem covid-19 2737 lidí a nejvíce případů nákazy je v Praze, a to 1958. V hlavním městě je nejhorší situace i v přepočtu na počet obyvatel, na 100.000 lidí tam připadá téměř 150 nakažených. Počet případů koronaviru v Česku v sobotu stoupl o 49 na 8455, denní přírůstek je od počátku května pod stovkou. Více než tři pětiny lidí se vyléčily, konkrétně 5422 lidí. Úmrtí je 296, na sobotu připadá jedno. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví na jeho webu k půlnoci. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa