Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Smartwings jako státní aerolinky? Není to na pořadu dne, míní šéf ČSSD. Proti je i opozice

Aktualizováno -
17. května 2020
13:50
Autor: ČTK - 
16. května 2020
18:15

Neexistuje důvod, proč by se měl stát u letecké společnosti Smartwings angažovat víc než u jiných firem. Na twitteru to uvedl šéf poslanců opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Zdůvodnění, že stát by měl do Smartwings vstoupit, protože jde o strategický podnik, je podle statutárního místopředsedy vládní ČSSD Romana Onderky PR zkratkou. Řekl to České televizi (ČT). Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček pak v neděli téma rovnou odmítl.

„Nákup Smartwings není na pořadu dne,“ uvedl k plánu vládního kolegy Karla Havlíčka (za ANO) vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v v České televizi.

O tom, že by stát mohl koupit dominantní, až stoprocentní podíl v letecké společnosti Smartwings, v ČT hovořil ministr dopravy a průmyslu a obchodu Havlíček v sobotu. Rozhodnout se podle něj musí do konce června, projedná to vláda. Individuální bankovní záruku Havlíček také nevyloučil. Vstup do společnosti na úrovni stoprocentního podílu by musel být za částku blížící se nule, záchrana společnosti by nicméně stát vyšla na nízké miliardy korun, upřesnil pro ČTK ministr.

Podle Havlíčka má podnik strategický význam, s tím ale Onderka nesouhlasí. Firma má podle něj do strategického podniku hodně daleko. ČSSD podle něj bude chtít, aby hnutí ANO předložilo seznam takových podniků, pak se lze bavit o tom, jak v nich zachovat zaměstnanost. „Vstup do jakékoli firmy je až ta poslední záležitost, kterou by stát měl dělat. Měla by být promyšlená, projednaná a férová vůči všem strategickým firmám v České republice,“ řekl ČT Onderka.

Kalousek: Nákup by byl drahý i zadarmo

„Neexistuje žádný důvod, proč by se stát měl angažovat víc než u jiných firem. Smartwings má k dispozici programy Antivirus, COVID a kapitál svých akcionářů, jako všichni ostatní. Nákup by byl drahý i zadarmo. Znamenal by přebrání miliardových závazků,“ napsal Kalousek.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) by podle jeho předsedy Tomia Okamury bylo ochotné o návrhu diskutovat, pokud by šlo o součást širší strategie na obnovení národního leteckého dopravce po vzoru nejvyspělejších zemí. „Nicméně pakliže se jedná o návrh ve smyslu, jak ho prezentoval ministr Havlíček, to znamená pomoc soukromému leteckému dopravci z důvodu krize způsobené koronavirem, tak si myslíme, že to není na pořadu dne. Protože prioritou musí být pomoc živnostníkům a malým českým podnikatelům,“ řekl Okamura.

Video  Babiš: Hranice jsou otevřeny, do Rakouska a na Slovensko se dostaneme v červnu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Expert ODS: Ekonomická ‚prasárnička‘. Piráti: Zachraňme jen ČSA

S kapitálovým vstupem do Smartwings nesouhlasí ODS či Piráti. „Pro český stát je jednoznačně výhodnější usilovat pouze o ochrannou známku ČSA a s ní spojená práva na lety do Ruska. Nic víc,“ napsal na twitteru pirátský poslanec Jan Lipavský. „Naše agrosocialistická vláda si myslí, že covid-19 jí umožní realizovat jakoukoliv ekonomickou ‚prasárničku‘ a natlačí nás do polostátní, korporativistické, administrativně řízené ekonomiky,“ uvedl na twitteru poslanec ODS Jan Skopeček.

Za špatný nápad to považuje také lidovecký předseda Marian Jurečka. „Stát sám se nedávno posledního podílu v ČSA za ministra financí Babiše zbavil, tedy argumentace pro strategickou potřebnost tehdy nebyla argumentem neprodávat. Tak proč by stát měl nyní kupovat soukromé aerolinie, nevidím pro to důvod,“ napsal. Vláda by podle něj měla využít dosavadní nástroje pomoci, o kterých hovoří, i pro Smartwings. „Neuměl bych takový krok daňovému poplatníkovi vysvětlit. Proč jednu firmu kupovat a tisíce jiných v problémech ne,“ dodal.

Filip: Vstup do firmy je jednou z možností

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa je vstup do společnosti jednou z možností, jak navrátit národního leteckého dopravce do rukou státu.

Smartwings Group patří do skupiny Unimex Group, kterou vlastní podnikatelé Jiří Šimáně a Jaromír Šmejkal. Necelý poloviční podíl v dopravci drží čínská investiční společnost Citic Europe. Do skupiny patří dopravci Smartwings a České aerolinie (ČSA). Loni na svých linkách přepravila 8,2 milionu cestujících. Letecké společnosti po celém světě odstavily nyní z provozu většinu letadel, aby jim rychle neubývala hotovost. Řada zemí totiž rozšířila omezení v letecké dopravě, aby zpomalila šíření epidemie onemocnění způsobeného koronavirem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 17. května 2020 16:37 )

a samozřejmě, když je někdo kamarád a oblíbenec, tak uděláme pro stát a pokladnu i ekonomicky nevýhodnou a hlavně nejistou transakci i vzhledem k velikosti té společnosti na trhu. Kalda má pravdu, i zadarmo by to bylo drahé, vzhledem k převzetí závazků společnosti..

frantacizek ( 17. května 2020 16:17 )

pokud Vám to nezatrhnou západní imperialisté, pač v USA se jede jako vždy na plné obrátky v laboratořích. My už jsme ale taky blízko, superstar Vojtěch už vyhlásí vakcínu každou hodinou.

frantacizek ( 17. května 2020 16:14 )

ani ČSA ne, tam už se narvalo taky hodně peněz, Piráti.. Pouze Letiště Praha sanovat. Je legrační, jak politici uvažují. Andrej, proč ještě není doteď program covid pro Prahu? No pač Praha Andreje nevolí. Tak musel nastoupit HŘIB. Tyhle malé domů Andreje vystihují a měly by děsit i kulturu, kde se to taky hemží kritiky tohoto oligarchy a jeho plutokracie. Jsou to východní manýry.. tak aby ti herci někdy fakt začali hrát a zpěváci pořádat koncerty a nebáli jsme se tady viru kontinuálně až do konce roku, přitom tenhle vir vypadá, že není rezistentní vůči teplotám a UV záření. Jak to tak prostě u virů bývá. čiže Andrej, máš pauzu s Hamánkem v terorizování společnosti do října, listopadu a měli byste nyní už dávno mít otevřeno dokořán pro všechny profese i školy..

montevideo ( 17. května 2020 15:15 )

Není žalobce, není soudce.

montevideo ( 17. května 2020 15:14 )

Kalousek: Nákup by byl drahý i zadarmo. Radši koupíme padáky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa