Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Koho ze CNN jsem musela op*cat?“ Blondýna z Primy po lekci se Schillerovou čelí špíně

Aktualizováno -
17. května 2020
10:45
Autor: kal - 
15. května 2020
20:05

V televizi začínala u sportovního zpravodajství, teď čelí nevybíravým útokům, podle kterých zapojila do kariéry i postel. Řeč je o reportérce a moderátorce CNN Prima News Lucii Hrdličkové, blondýně, která si na ministerstvu financí připravila anglické dotazy na vicepremiérku a ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) – a Schillerová před ní ve čtvrtek prchla za turnikety, což později označila za možnou chybu. A v pátek se zúčastnila videokonference s ministry financí EU v angličtině. Hrdličková připustila, že jednala na pokyn vedení stanice. CNN Prima News se za ni postavila.

„Po obdržení dotazu, koho ze CNN jsem musela op*cat, bych ráda tu smršť (alespoň z mé strany) zakončila. V anglickém dotazu paní ministryni nacházíme veřejný zájem, který se budeme snažit vždy hájit,“ uvedla na twitteru Lucie Hrdličková, jedna z tváří nové zpravodajské stanice CNN Prima News. Ocenila při tom kolegu Marka Wollnera z Reportérů ČT, který se jí zastal.

Hrdličková byla domluvená na rozhovoru se Schillerovou, že půjde o dotazy v angličtině, to vicepremiérce předem neřekla. Reagovala nicméně na téma jazykové výbavy ministryně financí, které znovu ožilo tento týden, když Hospodářské noviny přišly s tím, že se Schillerová vyhýbá právě kvůli chabé angličtině videokonferencím s kolegy z Evropské unie. Jednacím jazykem je tu angličtina a tlumočení chybí.

„Obyčejná lež. V Bruselu hovořím zásadně anglicky, tlumočníka nevyužívám. Na zasedání Euroskupiny a Rady Ecofin jezdím naprosto pravidelně. Osobně jsem se přímo na místě zúčastnila 20 z 24 zasedání. Má vystoupení jsou vždy v AJ (dohledatelné na veřejně přístupných záznamech),“ reagovala Schillerová.

Schillerová: Bylo toho na mě moc

Ohledně čtvrtka k (ne)rozhovoru s Hrdličkovou Schillerová uvedla: „Nejdřív mě z angličtiny zkoušela ČT. Hnali se za mnou s kamerou z Malostranského náměstí až na ministerstvo financí. Na úřadu na mě už čekala redaktorka Primy, která v žádosti o rozhovor o angličtině neuvedla ani slovo. Nebudu lhát, v ten moment toho na mě bylo moc. A odešla jsem. Možná chyba.“

„K mé angličtině už jsem se ale vyjádřila na facebooku. Jasně, nejsem v ní nejlepší na světě. Taky jsem to o sobě nikdy netvrdila. Koneckonců před rokem '89 jsme museli povinně biflovat jiné jazyky. Proto na sobě velmi tvrdě pracuji, poctivě se doučuji a věřím, že i zlepšuji,“ napsala dále a dodala, že svou práci v Bruselu i díky svému skvělému týmu zvládá bez problémů a „tenhle mediální hon ji proto velmi mrzí.“

CNN Prima News: Chodí i pozitivní ohlasy

Lucie Hrdličková přiznala, že nápad na oslovení ministryně anglickými dotazy nemá z vlastní hlavy. „Bylo to rozhodnutí vedení, tak prosím tam takové otázky směřujte,“ uvedla na twitteru.

„CNN Prima NEWS si stojí za prací své redaktorky a ohrazuje se vůči vulgárním zprávám, kterým Lucie Hrdličková musela čelit po odvysílání rozhovoru na sociálních sítích,” uvedl v sobotu PR koordinátor Matěj Štýs.

„Rozhovor vznikl jako reakce na prohlášení paní ministryně Schillerové, že Hospodářské noviny lžou, když tvrdí, že se neúčastní důležitých videokonferencí ministrů financí zemí Evropské unie kvůli slabé znalosti anglického jazyka. Na konferencích se přitom řeší zásadní témata jako unijní rozpočet a dopady koronavirové krize na země EU. Do redakce i redaktorce přišlo velké množství pozitivních ohlasů na rozhovor, které vysoce převyšují ty negativní,” dodal Matěj Štýs.

Nejednotná ČT: Lutonský kritizuje, Fridrichová chválí

Zajímavý je přitom nejednotný postoj kolegů z České televize vůči nové konkurenci. Zatímco k pochvale Marka Wollnera se připojila i Nora Fridrichová z pořadu 168 hodin, který se Schillerovou natáčel krátce před Primou, zástupce šéfredaktora ČT František Lutonský byl přísný: „Nevím, jak to udělala 168 a nevím jak to použije. Zatím můžu hodnotit jen ten Váš způsob. A ten podle mě nebyl fér. Omlouvám se.“

V pátek přišel od Schillerové protitah vůči kritikům. „Před chvílí skončila videokonference s ministry financí členských států EU a zástupců Evropské komise. Dominantním tématem byla opatření jednotlivých zemí na podporu svých ekonomik i koordinované kroky EU,“ uvedla v pátek večer na twitteru Alena Schillerová. „Zdůraznila jsem, že je potřeba zachovat silnou kohezní politiku, která by měla v budoucnu více zohledňovat specifické potřeby a priority členských států,“ dodala.

Exministr Pilný: Já ten problém znám

Na téma angličtiny ministryně financí se v pátek večer pro Českou televizi vyjádřil i exministr resortu Ivan Pilný. „Byla mojí náměstkyní, takže já ten problém znám,“ uvedl bez obalu.

Schillerová už na veřejnosti jednou po dotazu v angličtině tápala, a to v listopadu minulého roku v Bruselu na setkání Rady Evropy.

Video  Schillerová tápe po anglickém dotazu: „Uvidíme,“ vyklouzne z ní nejistě.  - Evropská rada
Video se připravuje ...

Lucie Hrdličková v roce 2018 vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. V prvním ročníku se jako jedna ze dvou Evropanů zúčastnila mezinárodní stáže Young Reporter Programme na Univerziádě v Jižní Koreji a mezi mladými novináři vybranými ze všech kontinentů byla zvolena druhou nejúspěšnější stážistkou. Reportáže a rozhovory přinášela v anglickém a francouzském jazyce z univerziád i světových mistrovství na Taiwanu, v Kataru, Kazachstánu, Maroku, sibiřském Krasnojarsku nebo v několika evropských zemích.

Od roku 2017 pracovala jako reportérka a moderátorka ve sportovní redakci Seznam Zpráv. O rok později přešla do redakce zpravodajství, kde se od moderování ranních a poledních zpráv dostala k Večerním zprávám. Aktuálně uvádí pořad Zprávy na CNN Prima News.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa