Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Havlíček dostal zelenou z EU. Program COVID III na podporu podnikatelů projedná vláda

Autor: ČTK - 
17. května 2020
13:05

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) dostal v pátek od Evropské komise informace o notifikaci programu COVID III na podporu podnikatelů postižených důsledky koronavirové pandemie. V pondělí ho tak bude moci projednat vláda. V neděli to řekl v diskusním pořadu Partie televize CNN Prima News.

Podle Havlíčka nešlo program předložit a podporu přerozdělit dříve, protože se čekalo právě na notifikaci od komise. „V pátek to přišlo odnotifikováno od Evropské komise,“ uvedl ministr. V pondělí by se tak měla programem zabývat vláda a následně by měla Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) začít se spouštěním programu.

Podpora až pro 150 tisíc podnikatelů?

Podle dřívějších informací je na třetí část programu vyčleněno 150 miliard korun. ČMZRB bude moci ručit za úvěry v objemu až 500 miliard korun. Podporu by mohlo získat až 150 000 podnikatelů. Živnostníci a podniky do 250 zaměstnanců budou mít nárok na záruku až 90 procent, firmy s více pracovníky, maximálně ale 500, získají záruku do 80 procent. Maximální výše úvěru bude 50 milionů korun. Rychlost podpory pak bude podle Havlíčka záviset na bankách.

Ke čtvrtku ČMZRB schválila v programech COVID ke 14. květnu podporu pro zhruba 1500 podnikatelů za více než deset miliard korun. Nejčastěji pomoc míří do sektoru maloobchodu a velkoobchodu, zpracovatelského průmyslu a provozovatelům ubytovacích a stravovacích služeb. Více než dvě třetiny pomoci čerpají živnostníci a firmy s méně než 50 zaměstnanci. Vyhodnocování žádostí v programu COVID II a COVID Praha pokračuje.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa