„V Pavilonu G2 vzniklo 151 kójí pro 302 lůžek. Prostor je rozdělen do 13 dílčích sekcí s kapacitou od 20 do 28 lůžek, barevné odlišení do 3 sektorů napomůže orientaci při rozdělení pacientů dle medicínských parametrů,“ upřesnila Vaňková.

Nemocnice bude oplocena a střežena

Nemocnice je vybavena třemi centry pro obsluhu pacientů, připravenými pro postupné naplňování kapacity. V hale bude kompletně využito stávající sociální zázemí, nadto je dovybavena sprchovými kontejnery. Z vnitřních prostor také budou přístupná kontejnerová WC. Zázemí pro personál a skladovací prostory vzniklo pod věžemi G a G4, v sousedním pavilonu G1 proběhne montáž lůžek, která budou následně převezena.

Vjezd k záložní nemocnici bude přes 10. bránu, vstup pro pěší přes služební vstup BVV u Kongresového centra. Prostor provizorní nemocnice bude oplocen a střežen. Polní lazaret pro pacienty s covid-19 bude v případě potřeby využívat elektricky ovládaná polohovací lůžka, což si vyžádalo rozšíření a posílení elektroinstalace v pavilonu. „Okruhy, které zajišťují provoz zdravotnických přístrojů, jsou navíc zálohovány. Celkem 40 lůžek je také vybaveno kyslíkovými lahvemi,“ řekla Vaňková.

První pacienti mohou přijít 9. listopadu

Plánovaný termín zahájení provozu se oproti předpokladům nemění. „I díky získané časové rezervě je naprosto reálné, že můžeme v případě potřeby začít přijímat první pacienty 9. listopadu, tedy v době, kdy se předpokládá kulminace počtu lidí s nemocí covid-19,“ doplnil informace zdravotnický náměstek FN Brno Ondřej Ludka.

„Protože se očekává, že část lékařů působících v záložní nemocnici bude mimobrněnských či ze zahraničí, jsme připraveni v rámci spolupráce s fakultní nemocnicí, která bude zajišťovat provoz areálu, jim zajistit ubytování v sousedním kongresovém hotelu, který byl ještě nedávno ve vlastnictví Veletrhů Brno,“ řekla primátorka Markéta Vaňková.

Fotogalerie
20 fotografií