Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

FN u sv. Anny v Brně: Neoperujeme! Bereme jen akutní případy, šetříme síly na covid-19

Autor: ČTK - 
27. října 2020
10:40

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně kompletně zrušila plánované operace. Dělá jen akutní zákroky. Nemocnice chce mít lůžka i personál pro lidi s nemocí covid-19. Nyní pečuje o 150 pacientů s koronavirem.

Nemocnice omezovala plánované operace postupně. Nejdříve začala na ortopedii, postupně se přidaly další obory jako chirurgie nebo kardiologie. „Došli jsme do stadia, že jsme zrušili, co se zrušit dalo. Ostatní operace už zrušit nelze, a proto je nejde považovat za plánované,“ uvedla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Důvodem zrušení je uvolnění lůžkové kapacity a personálu, aby se nemocnice mohla starat o pacienty s koronavirem. „V žádném případě ale neodkládáme operace a zákroky, které jsou akutní a neodkladné. V pondělí jsme jich měli 26,“ upozornila Lipovská.

Vážné stavy

Nemocnice má 150 pacientů s nemocí covid-19. „Dvanáct je na anesteziologicko-resuscitační klinice, z toho devět na umělé plicní ventilaci a jeden také na mimotělní podpoře života. Tři jsou na podpoře kyslíkem. Zdravotní stav všech je vážný,“ uvedla Lipovská.

Dalších 13 pacientů je na jednotkách intenzivní péče na dalších klinikách, zbylí jsou na lůžkách s kyslíkem a standardních lůžkách. V zařízení je ještě 25 volných lůžek pro pacienty s covidem-19.

Omezuje se i jinde

Plánované operace už v minulých dnech zastavily nemocnice zřizované krajem, které tak uvolnily lůžka i personál pro pacienty s koronavirem. Fakultní nemocnice Brno plánované operace z velké části omezila a provádí zákroky na 13 z celkových 25 sálů.

Dětská nemocnice spadající pod fakultní nemocnici navíc utlumila část péče, aby personál pomohl fakultní nemocnici s covidovými pacienty. Ve Fakultní nemocnici Brno je přes 180 pacientů s koronavirem, 25 je na jednotkách intenzivní péče.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa