Nikde ani živáčka a spolu s tajuplným šuměním korun stromů se vydejte objevovat druhou tvář národního parku. Jedinečná možnost navštívit Pravčickou bránu bez davů a čekání u kasy.

Podobně tajuplný pro vás může být výlet Kyjovským údolím až k Brtnickým ledopádům. Milovníci výhledů na zasněžené kopce a široké okolí ocení dobrou dostupnost rozhleden. A pro sportovce? Lyžařské areály a upravované běžecké stopy v blízkých Lužických horách a okolí. Kulturní vyžití zajistí bohaté programy Děčínského a Šluknovského zámku, Lorety v Rumburku, nebo oblastního muzea v Rumburku i Děčíně.

Brtnické ledopády
Autor: Zdeněk Patzelt, foto poskytl Ústecký kraj

Regionální výrobci

V průběhu vaší zimní dovolené doporučujeme navštívit a okusit výrobky zdejších regionálních výrobců. Nobilis Tilia se sídlem na Vlčí Hoře disponuje nádherným, nově vybudovaným návštěvnickým centrem s prodejnou a čajovnou. Nedaleko odtud v Krásné Lípě se nachází pivovar Falkenštejn, který nenabízí pouze skvělé pivo, ale i možnost výborného jídla. Stejně tak nesmíme opomenout mýdlárnu Rubens v Růžové. Malebná prodejna zasazená do prostředí národního parku s nepřeberným množstvím druhů mýdel a vždy příjemnou obsluhou. Jste milovníci čokolád? Děčínský Jordán nebo čokoládovna Mana v Krásné Lípě se o vás rádi postarají. Neprohloupíte, když svěříte péči o vás kterémukoliv z místních výrobců. Kvalita a ochota jsou zaručené.

Wellness

K zimnímu relaxu neodmyslitelně patří čas strávený ve wellness zařízení. Takových najdete v těsné blízkosti Českého Švýcarska hned několik. Mezi nejvýraznější patří například Toskana v Bad Schandau, která je lehce dostupná například Dráhou národního parku. V Sebnitz jsou zase bylinné lázně zimním lákadlem pro vyznavače wellness a odpočinku. Možností pro relax je tu však mnohem více, stačí si jen vybrat.

Sport

Na hranici destinací Českého Švýcarska a Lužických hor se nachází několik zimních sportovních areálů a běžeckých tratí. Pro fanoušky letních cykloradovánek jistě známý ski areál v Polevsku, kde v zimě upravují několik kilometrů dlouhé běžecké trasy. Sportovní areál v Jiřetíně pod Jedlovou a lyžařský areál v Horním Podluží. Zimní dovolenou v Českém Švýcarsku si tak lze lehce zpestřit lyžovačkou nebo běžeckou túrou. Kdo by rád po celodenním výletu ještě pár temp v bazénu, nabízí se aquapark Děčín, bazén v Rumburku či v sousedním Varnsdorfu.

Autor: foto poskytl Ústecký kraj

Tipy na výlety

Nechte se okouzlit silou přírody a vydejte se na výlet za Brtnickými ledopády. Přírodní úkaz, který je k vidění jen pár týdnů v roce, dorůstá obřích rozměrů. Fotogenické místo, kde vznikl nejeden úchvatný záběr. Přijeďte do Kyjova nebo Brtníků a vydejte se po turisticky značených cestách přímo k ledopádům. Neopomeňte v údolí navštívit i jeskyni Víl, skalní převis, kde v průběhu zimních měsíců vzniká unikátní ledová výzdoba.

Ubytování

O skvěle zařízené ubytování s příjemným personálem zde není nouze a kapacita během zimních měsíců je dostačující. Je tak jenom na vás, které si zvolíte za přechodný domov. Mimo jiné za zmínku stojí například Lípa Resort s relax centrem přímo v centru Českého Švýcarska v Krásné Lípě, hotel Lužan v Rumburku, Doubické chalupy a hotel JEF v Doubici, jetřichovický hotel Bellevue nebo přepychový hotel Česká Koruna v Děčíně. V každém z koutů národního parku tak najdete ubytování s kvalitním servisem, kde vás rádi pohostí. Více tipů na najdete na branadocech.cz.

Vzhledem k aktuálním vládním opatřením jsou akce a provoz turistických cílů výrazně omezeny.  Doporučujeme vám si před vlastní návštěvou jakéhokoliv turistického cíle ověřit jeho dostupnost u provozovatele. I přes veškerá omezení ale podzim v Česku nabízí nespočet možností procházek i výletů volnou přírodou. Turistické tipy hledejte na kudyznudy.cz nebo se rovnou přihlaste k odběru Newsletteru redakce Kudy z nudy a dostávejte výběr toho nejlepšího každý týden do e-mailu! Využijte stávající situaci i pro objevování míst, která se pyšní značkou kvality Q udělovanou Českým systémem kvality služeb. 

Ve spolupráci s Českou centrálou cestovního ruchu – CzechTourism