Velkým lákadlem této části Beskyd jsou v zimě dvě oblíbené a značně frekventované běžecké tratě, které se pravidelně a podle řady recenzí i kvalitně upravují. Na Lysé hoře není v současné době žádná sjezdovka. Přes padesát let se zde dalo prohánět po jedné z nejdelších sjezdovek v okolí, která měřila 1320 metrů. V roce 2000 dostala na základě zásahu zejména Chráněné krajinné oblasti Beskydy stopku.

Lysá hora

Lysohorská magistrála - trasa 1A Papež - Lysá Hora měří 8827 m s převýšením okolo 800 metrů. Začíná na parkovišti v Krásné - Papežově, kam se lze dopravit jak místním autobusem, tak po vlastní ose autem a zaparkovat na placeném parkovišti. Až na vrchol Lysé hory kopíruje tamní příjezdovou komunikaci.

Lysohorská magistrála - trasa 1B Albínovo náměstí - Lysá hora měří 12673 m s převýšením okolo 700 metrů. Začíná na Albínově náměstí nad Dřevjankou U Zbuja, což je původní beskydská usedlost z roku 1836, která nyní nabízí občerstvení s domácí kuchyní. Trasa vede úbočím Lysé hory okolo mohyly Ivančena na Zimný. Zde navazuje na trasu 1A.

Ski areál Malenovice

Rozkládá se zhruba 40 kilometrů od Ostravy směrem na Frýdlant nad Ostravicí v nadmořské výšce 520 až 720 metrů. Díky umělému zasněžování se v něm dá sportovat i za slabé sněhové úrody. Svahy jsou pravidelně upravovány. Nezapomněli zde ani na fanoušky večerního lyžování, stejně jako na nejmenší sportovce. Pro ně je určen dětský park s lyžařskou a snowbordovou školou. Do ní se mohou přihlásit i dospělí začátečníci.

Zaparkovat zde může cca 120 aut zdarma.

Sjezdovky:

  • Vyhlídka lehká 1400 m
  • Kombi zpočátku středně těžká, poté lehká 1200 m
  • Mamut středně těžká 850 m
  • Staromák středně těžká 460 m
  • Školák lehká 250 m

Vleky:

  • Velký - kotva 800 m
  • Poma 250 m

Aktuální ceny najdete na webu areálu.

Ubytování:

O ubytování přímo v Malenovicích nebo v blízkém okolí není nouze. Vybírat můžete nejen z desítek chalup, chat, penzionů a apartmánů, ale i z několika hotelů, a to např. v Krásné, v Ostravici, ve Visalajích, v Morávce nebo ve Starých Hamrech. Ceny v soukromí se pohybují od 200 Kč/noc za dítě a od 300 pro dospělého.

Pronajmout si můžete i celý objekt, což stojí od 6950 Kč chatička/noc. V hotelích jsou ceny samozřejmě vyšší, a to zhruba od tisíce korun na noc na osobu. Závisí především na tom, na jaký komfort si potrpíte a bez jakých služeb se na zimní dovolené neobejdete.

Fotogalerie
13 fotografií