Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nejaktivnější islandská sopka se probudila k životu. Její mrak dříve zasáhl i Česko

Autor: Darina Jíchová - 
10. října 2020
21:55

Islandská sopka Grímsvötn patří k nejaktivnějším vulkánům ostrova. Ne nadarmo se Islandu přezdívá „Země ohně a ledu“, jeho nejnebezpečnější sopky se totiž nacházejí pod vodou. K erupci Grímsvötn tak většinou dochází pod ledem, to ale vulkánu neubírá na nebezpečnosti. Podle vulkanologů Grímsvötn znovu vykazuje aktivitu, k výbuchu došlo naposledy v roce 2011, bylo kvůli němu uzemněno na 900 letů. Mohutný oblak popela se dostal i nad Česko, uvedl list Daily Mail. Islandské sopky jsou také velkým lákadlem pro turisty.

Nejnovější údaje seismologů uvádějí, že se magma akumuluje pod sopkou, což podle nich naznačuje, že je Grímsvötn připraven k erupci. Nicméně odborníci ujistili, že případný výbuch nebude tak velký, jako v roce 2011.

Takhle to v roce 2010 po erupci sopky Eyjafjallajökull vypadalo na letištích: Letiště se uzavřelo pro přílety i odlety Takhle to v roce 2010 po erupci sopky Eyjafjallajökull vypadalo na letištích: Letiště se uzavřelo pro přílety i odlety | David Malík, Jan Doležal

Experti vyhlížejí další předzvěst erupce

„Zvýšená termální aktivita má na svědomí tání ledovce, pod kterým se sopka ukrývá, zaznamenali jsme také zvýšenou seismologickou aktivitu,“ vysvětlil vulkanolog Dave McGravie z Univerzity v Lancasteru. Všechny tyto znaky podle něj naznačují blížící se erupci, odborníci nyní vyhlížejí další varovný signál, tím budou několikahodinová silná zemětřesení. Zemětřesení většinou napovídají tomu, že magma stoupá a připravuje se k výbuchu.

Islandská meteorologická služba (IMO) preventivně zvýšila varování pro leteckou dopravu ze zeleného na žlutý stupeň, druhý ze čtyř varovných stupňů. To svědčí o tom, že specialisté berou situaci velmi vážně a obávají se erupce, a co by mohla způsobit pro letecký průmysl.

McGarvie vysvětlil, že Grímsvötn má zhruba jednu megaerupci za 100 let, ta poslední byla v roce 2011. Každých 10 let ale dojde k menšímu výbuchu. „Pokud se sopka dál bude chovat podle vzorce, který jsme vypozorovali, další erupce by měla být menšího rozsahu,“ uvedl McGarvie. Díky tomu, že je pod ledem, výbuch nebývá tak katastrofální. Hrozbu představuje mrak sopečného popela, který z něho vystoupá.

Islandská sopka před 10 lety uzemnila 107 tisíc letů

Pod neustálým dohledem je i další islandská sopka Eyjafjallajökull, ta je sice o poznání menší než Grímsvötn, před 10 lety ale ukázala, jaké škody je schopná napáchat. Její poslední erupce v roce 2010 drtivě zasáhla leteckou dopravu, letadla nemohla vzlétnout více než týden, zrušeno bylo kolem 107 tisíc letů.

Video  Takhle to v roce 2010 po erupci sopky Eyjafjallajökull vypadalo na letištích: Letiště se uzavřelo pro přílety i odlety  - David Malík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi