Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Papouščí nemoc, tuberkulóza a hrozba těhotným: Městští holubi přenášejí nebezpečné infekce

Autor: Mii - 
12. září 2020
06:20

Jsou úplně všude a zbavit se jich je extrémně těžké. Řeč je o městských holubech, dnes už běžné součásti každé větší obce. Pro někoho příjemné zpestření jinak betonové džungle, pro druhé otravná zvířata, která nikdy nedají pokoj. Pravdou je, že tito opeřenci nemají příliš dobrou pověst. Je to částečně proto, že přenášejí řadu nebezpečných chorob, kterými mohou onemocnět i lidé. Pozor by si měli dát zejména těhotné ženy a alergici.

Je skoro až s podivem, co všechno v sobě „obyčejný“ městský holub může nést. Některé nemoci jsou méně závažné, jiné více, v každém případě je jich hodně. „Mohou mít tuberkulózu, pochopitelně aviárního typu, a ta je přenosná na člověka,“ uvádí ve svém výčtu Státní veterinární správa (SVS).

Aviární tuberkulóza je pro ptáky nebezpečné onemocnění, které nelze léčit. Pokud jej veterináři u zvířete zjistí, okamžitě ho utratí. U dospělých lidí průběh natolik dramatický není, stejně ale nemoc může potrápit – hlavně pokud se bakterií nakazí děti a senioři. Příznaky se podobají chřipce a je třeba je řešit s lékařem.

„Mohou být též nemocní chlamydiózou neboli papouščí nemocí, která je též přenosná na člověka a je zákeřná tím, že její ‚zárodky' mohou přežívat dlouhou dobu v prostředí, kde už třeba ptáci dávno nejsou,“ uvádí dále o holubech SVS. S chlamydiózou se u lidí pojí atypický zánět plic schopný postihovat jak plicní tkáň, tak průdušky a průdušinky. Když nejsou symptomy včas léčeny, v rámci infekce může dojít i k zánětu mozku nebo zánětu kloubů. Papouščí nemoc se léčí antibiotiky.

Zánět mozku můžete získat i od další nemoci, která se u holubů vyskytuje – klíšťové encefalitidy. Na ptácích se totiž může držet klíšťák holubí, což je roztoč odlišný od klasického klíštěte obecného, kvůli kterému se všichni očkujeme. I on se však může zakousnout i do člověka. Že je problém vážný, ukazuje dřívější rozsáhlé testování holubích populací v Bratislavě a v Brně – klíšťovou encefalitidou bylo infikováno 30 až 40 procent jedinců.

Vedle klíšťáka holubího navíc obsahují hnízda těchto ptáků i další roztoče, což je dělá problematickými pro alergiky. A když jsme u parazitů – od holubů je možné onemocnět i toxoplazmózou, která ohrožuje především těhotné ženy, protože může vést z potracení nebo poškození plodu.

Výjimkou také není, že se u holubů vyskytuje salmonela či bakterie campylobacter jejuni, která je považovaná za nejčastějšího původce střevních onemocnění. Infikováni mohou být tito ptáci i trichomonózou.

Jak zamezit přenosu infekcí

Před nemocemi, které holubi přenáší, se lidé ochrání jednoduše – prostě s městskými ptáky nebudou chodit do styku. Nekrmte je, alespoň tím nebudete přispívat k jejich přemnožení. Nedotýkejte se jejich trusu, a pokud jej odněkud uklízíte, místo pak vydezinfikujte. Tuto činnost by navíc nikdy neměly dělat těhotné ženy.

Také není dobré nechávat na balkoně dlouho schnout prádlo, pokud víte, že se v oblasti vyskytuje hodně holubů. Částečky z jejich peří a trusu mohou na oblečení ulpět. „Při větším výskytu exkrementů je nezbytný respirátor, ochranné brýle a rukavice. Tato opatření minimalizují kontakt kůže a sliznice s potenciálně infikovaným biologickým materiálem,“ radí pražská hygienická stanice.

Problém přemnožených holubů

Rizikovost holubích nemocí zvyšuje fakt, že „létající krysy“, jak někteří lidé nezvaným návštěvníkům městských center hanlivě přezdívají, jsou v řadě českých obcí přemnožení. A tak se přistupuje k jejich odchytům. Od střelby se po kritice ochránců zvířat a široké populace postupně upustilo.

Přemnožené holuby řeší například Most. „V roce 2016 bylo odchyceno 394 ks holubů, v roce 2017 bylo odchyceno 330 ks holubů, v roce 2018 bylo odchyceno 428 ks holubů, v roce 2019 bylo odchyceno 945 ks holubů. V letošním roce (leden, únor) bylo prozatím odchyceno 268 ks holubů,“ uvedla radnice koncem zimy s tím, že vše je konzultováno s veterinární správou.

Podobně Mladá Boleslav by o „invazích holubů“ mohla vyprávět a chystá rozsáhlé odchyty. Havířov se na podzim dokonce plánuje uchýlit k celoplošné deratizaci, která má pomoci mimo jiné s přemnoženými hlodavci a kočkami.

kralovna-vsech-mori ( 12. září 2020 10:35 )

Naposledy jsem viděla holuba pžed padesáti lety u dědy na stodole.

kralovna-vsech-mori ( 12. září 2020 10:34 )

To je jako s ožralýna. Jen nesé-rou po balkónech ale po ulicích a neřvou ve dne.

jonn ( 12. září 2020 10:03 )

Napřed se musí zlikvidovat ochranáři . Pak to půjde .

Tara-Tara ( 12. září 2020 09:32 )

ve městech je to dost hrozné...podělané balkony, o tom řevu od rána ani nemlu­vím.­..vy­plaší­te je a za chvíli jsou zpět

Zobrazit celou diskusi