Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Agresivní ryba dokáže přežít na souši, lidé ji mají zabíjet. U Čelákovic proběhl experiment

Autor: Markéta Mikešová - 
27. října 2019
13:50

Směrem ke zvláštní rybě se poslední týdny ubírá pozornost amerických úřadů. Ve vodách několika tamních států se přemnožil hadohlavec skvrnitý. Ten je sice v Asii považován za běžnou konzumní rybu, všude jinde na světě ale způsobuje značné potíže – kvůli své agresivitě a schopnosti přežít na souši byl vyhlášen invazivním druhem. Zkušenost s hadohlavci má i Česko, v minulém století se tu s ním experimentovalo.

„Okamžitě ji zabijte!“ Málokdy jsou pokyny úřadů natolik stručné a tvrdé. V případě přemnožení hadohlavců je to ale podle odboru životního prostředí amerického státu Georgie potřeba – ryba se dosud neznámým nedopatřením dostala do tamních vod a nyní svou existencí ohrožuje všechny ostatní druhy. Situace je podle nich skutečně kritická, a to i proto, že ji začínají hlásit rybáři ze Severní Karolíny nebo Floridy.

Kdo rybu najde, podle aktuálních pokynů ji nesmí vypustit zpět do vody. Po vytažení musí být okamžitě usmrcena a zmrazena. Podle úředníků by pomohlo, pokud by lidé navíc vyfotili místo, kde ji našli a snímek i s GPS koordinacemi zaslali odboru životního prostředí.

Speciální dýchací soustava

Hadohlavec skvrnitý na první pohled vypadá jako zcela obyčejná sladkovodní ryba, možná trochu podobná štice. Původně pochází z Ruska a jihovýchodní Asie, kde je pravidelně konzumovaná – její maso údajně chutí připomíná lososa, jen obsahuje více kostí. Dorůstá se kolem půl metru délky, může vážit přes osm kilogramů a na hřbetu má sérii ostnů.

Anomálie se ukrývá až uvnitř hadohlavce. Má neobvyklou dýchací soustavu, díky které dokáže přežít čtyři dny na souši, takže není jednoduché se ho zbavit. Rozmnožuje se navíc extrémně rychle, samička klade až 100 tisíc vajíček ročně. Ale hlavně – je agresivní a vyžírá potravu ostatním rybám, což představuje problém. Mimo Asii je z těchto důvodů považován za invazivní druh.

Komunisté hadohlavce chtěli v Československu

Tento názor ale v minulosti neplatil. Podle portálu Naše voda dříve probíhaly pokusy, v rámci kterých se různé země pokoušely rybu aklimatizovat i na svém území. Jednou z prvních v Evropě bylo Československo – snažilo se o to v 50. a 60. letech minulého století. Jak vzpomínají rybáři, šlo o roky divokého experimentování.

První tři hadohlavci byli vysazeni u obce Nižbor na Křivoklátsku. Nic z toho ovšem nebylo, potok, kde žili, byl vyplaven. Další pokus, tentokrát s 51 jedinci, proběhl nedaleko Čelákovic. Ani tato snaha nepřinesla příliš ovoce, v 1963 panovala natolik krutá zima, že v tamních nádržích umrzly všechny ryby – domácí i hadohlavci.

Přežili pouze jedinci umístění v nádrži nacházející se dál. Tehdejší pozorovatelé časem konstatovali, že hadohlavci v Česku dokážou přežít, budou-li mít dostatek potravy, a experiment byl ukončen. Kdyby nebyl, dostali bychom se pravděpodobně do stejné situace, ve které se dnes nachází USA. A o Vánocích dost možná jedli hadohlavce, protože by vytlačil všechny ostatní ryby včetně kaprů.

Česká legislativa na možnou hrozbu pamatuje. Hadohlavec skvrnitý je umístěn na seznamu invazivních druhů, který existuje při ministerstvu životního prostředí. Na něm najdeme mimo jiné mývala severního, želvu nádhernou nebo norka amerického.

Neznamená to nicméně, že by byl zakázaný prodej hadohlavce. V Česku jej běžně koupíte v obchodech s asijskými potravinami. Uvařit z něj můžete například populární thajskou polévku tom yum, která se v jedné ze svých verzí vytváří právě z této ryby.

dama_s_kosou ( 27. října 2019 19:09 )

Nevim jak ted, ale v devadesatych letech se dali koupit v akvaristice. Mel jsem dva. Jen to splouchlo a mladata cichavcu zmizela. Ostre rybky

kralovna-vsech-mori ( 27. října 2019 17:46 )

Příkaz je jasný pro všechny invazivní druhy. Zabíjet, nekrmit.

Desterz ( 27. října 2019 16:08 )

Zvláštní pocit, číst o zabíjení invazivního druhu, a pak se rozhlédnout kolem sebe...

Zobrazit celou diskusi