Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sídla boháčů evakuovali kvůli ohnivému peklu: Arnie i hvězda NBA utíkali před před plameny

Aktualizováno -
29. října 2019
11:18
Autor: ČTK, kal - 
27. října 2019
10:20

S rozsáhlými požáry dál bojují hasiči v Kalifornii. Plameny zničily přes 90 budov a donutily k evakuaci přes 220 000 lidí. Hořet začalo rovněž na okraji Los Angeles poblíž Gettyho centra, kde má své rezidence i řada celebrit. Evakuován byl tak třeba i Arnold Schwarzenegger či basketbalista LeBron James.

Nejvážnější situace je nadále ve vinařské oblasti Sonoma severně od San Franciska. „Ty podmínky by se daly přirovnat k sudu se střelným prachem,“ uvedl velitel hasičů Jonathan Cox. Podle nejnovějších údajů se v okrese Sonoma podařilo dosud uhasit jen asi pět procent hořící plochy. Nasazeno tu je přes 3000 hasičů.

Schwarzenegger: Opravdoví akční hrdinové

Nově naopak začalo hořet na severozápadním okraji Los Angeles poblíž Gettyho centra, kde sídlí známá galerie výtvarného umění. Jedním z těch, kdo musel narychlo opustit svůj dům, byl i známý basketbalista LeBron James. „Požár v LA není žádná legrace. Musel jsem se narychlo evakuovat a jezdím s rodinou dokola a hledám ubytování,“ napsal na twitteru v noci na pondělí.

Evakuována byla i rodina Arnolda Schwarzeneggera. „Jsem vděčný za nejlepší hasiče na světě, opravdové akční hrdiny, kteří se vystavují nebezpečí, aby chránili Kaliforňany,“ složil legendární Arnie poklonu zasahujícím jednotkám. „Jste-li v evakuační zóně, neotáčejte se a rychle ji opusťte,“ uvedl také.

Bez elektřiny řada domácností a podniků

Místní energetická společnost kvůli nebezpečí vzniku nových požárů preventivně přerušuje dodávky proudu. Bez elektřiny se tak ocitla řada domácností a podniků.

Guvernér však podle agentury Reuters takové preventivní přerušování dodávek elektřiny označil za nepřijatelné. Asi 1,5 milionu lidí však zůstane dnes bez proudu.

Zatím není jasné, co požáry způsobilo. Energetická společnost PG&E však uvedla, že těsně před propuknutím ohně na severu se v oblasti porouchalo vedení vysokého napětí.

„Jakákoli jiskra může způsobit katastrofu“

„Jakákoli jiskra z kteréhokoli zdroje může způsobit katastrofu,“ varoval představitel PG&E. „Nechceme být jedním z těchto zdrojů,“ dodal.

S živlem se stále potýká několik tisíc hasičů. Vítr rychle šíří plameny do dalších oblastí, cílem požárníků je nyní zabránit tomu, aby požár zasáhl hustě obydlené oblasti.

Situaci zkomplikoval suchý a silný vítr o rychlosti až 120 kilometrů za hodinu, který je nejsilnější za několik posledních let. Meteorologové varují, že vítr může dál způsobit nepředvídatelné chování plamenů a může šířit žhavé uhlíky na kilometry daleko. Vlhkost vzduchu přitom na některých místech klesá na jednociferné hodnoty.

Na spáleništi našla policie lidské pozůstatky

Už v pátek muselo být evakuováno na 50 tisíc lidí z oblasti Santa Clarita severně od Los Angeles. Téměř všichni evakuovaní se však přes víkend mohli vrátit do svých domovů, hasiči tam mají většinu požáru již pod kontrolou. Místní policie uvedla, že na spáleništi našla lidské pozůstatky, není však jisté, zda toto úmrtí souvisí s požárem.

Zobrazit celou diskusi