Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump: Šéf ISIS Bagdádí zemřel jako pes. Vzal s sebou tři děti, mrtvé jsou i jeho ženy

Aktualizováno -
27. října 2019
18:50
Autor: ČTK, kal - 
27. října 2019
08:10

Vůdce teroristické organizace Islámský stát abú Bakr al-Bagdádí (†48) zemřel při americké vojenské operaci. V neděli o tom informovala americká média a zahraniční tiskové agentury. Americký prezident Donald Trump informaci v neděli odpoledne potvrdil a přidal detaily. Například to, že na místě byly dvě mrtvé Bagdádího ženy a že společně s sebou odpálil tři vlastní děti. Večer oddíly syrských Kurdů YPG oznámily, že při zásahu zemřel i mluvčí ISIS abú Hasan Muhádžir.

Trump v Bílém domě oznámil, že operaci vedoucí ke smrti Bagdádího sledoval osobně. Podle něj byla bezchybná, nezemřel při ní žádný Američan, i když se dostali do přestřelky, ale řada spolubojovníků šéfa ISIS ano. Poranění utrpěl jen armádní pes v zaminovaném tunelu. Vojáci prý o vteřiny unikli explozi.

„Celou dobu plakal a křičel… Zemřel jako zbabělec a jako pes,“ uvedl Trump a dodal: „Včerejší noc byla velkou nocí pro Spojené státy a pro celý svět.“ Americký prezident zmínil, že Bagdádí zemřel na konci tunelu, kde se odpálil a na smrt s sebou vzal tři své děti. Naopak 11 jiných dětí se podařilo prý z komplexu zachránit.

Trump poděkoval za pomoc při operaci Rusku, Turecku, Sýrii, Iráku i kurdským bojovníkům v Sýrii. Akce se účastnilo osm helikoptér, které prolétaly i ruským územím. „Objevily se salvy. Ale myslíme si, že to byly namátkové výstřely od lidí, kteří nevěděli, o co jde,“ řekl.

Ostatky Bagdádího museli dostat ze zhrouceného tunelu

„Bylo vyhodnoceno, že se jedná o Bagdádího,“ uvedl Trump. „Aby se dostali k jeho tělu, museli odstranit trosky zříceného tunelu. Ten člověk se vyhodil do povětří, ale podařilo se zajistit určitý objem ostatků k identifikaci,“ zmínil americký prezident. „Výsledek byl pozitivní, došlo k potvrzení,“ prohlásil, podle kterého identifikace trvala 15 minut.

„Byly tam dvě ženy, obě manželky s vestami, ale neodpálily se. Ležely tam, byly mrtvé s neodpálenými vestami,“ dodal prezident USA. Podle něj bylo na místě víc mrtvých dospělých než živých.

Trump je pod tlakem kvůli spuštění procedury ústavní žaloby, kterou zahájila šéfka Sněmovny reprezentantů demokratka Nancy Pelosiová, a čelí tvrdé kritice za stažení amerických jednotek ze Sýrie, připomněla agentura Reuters. „Právě se stalo něco velkého!“ napsal prezident krátce před oznámením mluvčího na svůj twitterový účet.

Zabití obávaného vůdce Islámského státu bylo už v minulosti oznámeno mnohokrát, nikdy se ale zatím nepotvrdilo. Zpravodajská televize CNN v této souvislosti uvedla, že s definitivním potvrzením čerstvé zprávy o likvidaci Bagdádího se čeká na testy DNA a biometrická měření. To následně potvrdil i Trump.

Video ukazuje místo, kde měl být šéf ISIS zabit nebo kde se sám odpálil. Jde o Sýrii, provincii Idlib.

Jako první přinesl zprávu o zabití Bagdádího list Newsweek s odvoláním na nejmenovaného amerického armádního činitele. Podle toho šlo o akci, kterou provedly speciální síly po získání využitelné zpravodajské informace.

V těchto místech zřejmě zemřel šéf ISIS Bagdádí. Jde o Sýrii a okolí vesnice Briša V těchto místech zřejmě zemřel šéf ISIS Bagdádí. Jde o Sýrii a okolí vesnice Briša | Reprofoto Google Maps

Smrt Bagdádího později potvrdilo několik dalších na sobě nezávislých zdrojů. Kromě iráckých k nim patří i íránské. „Írán byl informován o smrti Bagdádího syrskými představiteli, kteří se o tom dozvěděli z terénu,“ citoval Reuters nejmenovaného íránského činitele.

Expert: K vystopování šéfa ISIS pomohly irácké tajné služby

Dalším zdrojem je velitel jedné z ozbrojených skupin působících v provincii Idlib na severozápadě Sýrie, který uvedl, že vůdce ISIS byl zabit už v noci na sobotu při útoku, do něhož byly zapojené vrtulníky a bojové letouny a při němž došlo ke střetu u vesnice Briša nedaleko tureckých hranic.

Smrt Bagdádího potvrdily zdroje v Sýrii také iráckému zpravodajskému týmu pověřenému sledováním vůdce Islámského státu. Podle těchto informací byl Bagdádí zabit spolu s osobním strážcem poté, co bylo odhaleno místo, kde se skrýval, když se pokusil dostat svou rodinu z Idlibu k turecké hranici.

Irák v neděli potvrdil, že to byly jeho informace, které sehrály významnou při stopování vůdce. „Po neustálém sledování během celého roku a po vytvoření speciální pracovní skupiny byla irácká zpravodajská služba na základě přesných informací schopna lokalizovat místo v syrské provincii Idlib, kde se nacházel vůdce teroristů z DAIŠ abú Bakr Bagdádí a ti, kteří ho doprovázejí,“ uvedla ve svém prohlášení irácká armáda. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát.

Bagdádí odpálil nálože v sebevražedné vestě?

Televize CNN s odvoláním na nejmenovaného představitele amerického ministerstva obrany uvedla, že Bagdádí během americké vojenské operace na severozápadě Sýrie odpálil nálože v sebevražedné vestě, kterou měl na sobě. Operaci provedla speciální komanda.

Turecká agentura Anadolu s odvoláním na zdroj z oblasti, kde byla operace provedena, napsala, že vše trvalo kolem čtyř hodin. Nejprve osm amerických vrtulníků na místo dopravilo speciální komanda a pak hodinu a půl útočilo na pozice ozbrojenců u vesnice Briša. Potom se do bojových akcí zapojili vysazení vojáci. V operaci přitom byla využita i dvě bezpilotní letadla. 

Irácká státní televize zveřejnila záběry, které jsou podle ní z amerického úderu v Sýrii, při němž byl Bagdádí zabit. Na záznamu pořízeném za denního světla je vidět kráter v zemi a pravděpodobné následky útoku, včetně roztrhaného a krví potřísněného oblečení na zemi. Na dalším, nočním záznamu je vidět explozi. Expert na boj proti terorismu v této souvislosti tvrdil, že k vystopování místa, kde se Bagdádí nacházel, pomohly irácké zpravodajské služby.

Bagdádí byl nejhledanější terorista na světě

Přinášíme vizitku vůdce sunnitské islamistické organizace Islámský stát (ISIS) abú Bakra Bagdádího (†48), alias chalífy Ibráhíma.

Islamistický Islámský stát (ISIS) byl na vrcholu moci v létě 2014, kdy 29. června vyhlásil na dobytém území na severozápadě Iráku a na východě a severu Sýrie takzvaný chalífát, tedy vládu hlavy muslimské obce. Do jeho čela se v iráckém Mosulu postavil vůdce ISIS Bagdádí. Tehdy ovládal území o rozloze 90 tisíc až 100 tisíc kilometrů čtverečních (přibližně rozloha Maďarska či Portugalska, asi o 20 tisíc km2 víc než ČR), kde žilo podle odhadů osm až 12 milionů lidí.

V Iráku byl ISIS definitivně poražen v prosinci 2017, boje proti němu trvaly téměř čtyři roky (od ledna 2014), zahynulo nejméně 80 000 lidí. V Sýrii byl ISIS v říjnu 2017 vytlačen arabsko-kurdskou milicí z města Rakka, které dříve sloužilo jako hlavní bašta ISIS v Sýrii. Na posledním zbytku území, obci Baghúz na východě Sýrie, byl ISIS poražen letos 23. března. To zároveň znamenalo definitivní konec samozvaného chalífátu.

Za Bagdádího hlavu byla odměna přes půl miliardy

Jde o výrazný úspěch v boji proti džihádistům od úmrtí „krále teroru“ a vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina, který zemřel 2. května 2011 při akci amerického komanda v Abbottábádu poblíž pákistánské metropole Islámábádu.

USA na dopadení či smrt Bagdádího již v říjnu 2011 vypsaly odměnu deset milionů dolarů, kterou v prosinci 2016 zvýšily na 25 milionů dolarů (576 milionů korun), vůdce ISIS tedy byl nejhledanějším mužem na Zemi.

Bagdádí, který mimo jiné v roce 2015 prohlásil, že „islám nikdy nebyl náboženstvím míru, ale boje“, opakovaně oslovoval své stoupence z různých nahrávek. V listopadu 2016 vyzval své příznivce, aby pokračovali v boji proti „bezvěrcům a nechali jejich krev téct proudem“.

Letos koncem dubna se po několika letech objevil na propagandistickém videozáznamu. Uznal, že skupina přišla o takzvaný chalífát v Iráku a Sýrii, nicméně dodal, že bitva se Západem a jeho spojenci ještě zdaleka neskončila, a poukázal na úspěchy džihádistů například v Mali, Burkina Fasu, Afghánistánu, Srí Lance či Turecku. Poslední zvuková nahrávka, na které údajně mluví Bagdádí, je z letošního září, kdy řekl, že ISIS provádí každodenní operace na různých frontách. V minulosti se skrýval v iráckém Mosulu, později neznámo kde.

Bagdádí zprávy o své smrti opakovaně přežil, měl pět dětí a dvě ženy

V médiích se již několikrát objevily zprávy o jeho údajném zranění či úmrtí. V dubnu 2015 íránská média informovala, že Bagdádí byl těžce zraněn při leteckém útoku a nachází se ve stavu klinické smrti. Zpráva o Bagdádího smrti se objevila také v červnu 2016. Ruské ministerstvo obrany pak v červnu 2017 oznámilo, že Bagdádího zřejmě zabilo ruské letectvo při náletu na poradu vedení ISIS u syrského města Rakka. Informace ale nebyla potvrzena. Jeho úmrtí pak ještě v červenci 2017 oznámila irácká televize Súmaríja, odvolávající se na místní zdroj z provincie Ninive.

Podle iráckých tajných služeb se abú Bakr Bagdádí narodil jako Ibráhím Avad Ibráhím Badrí 28. července 1971 v Sámaře. Fanoušek fotbalu chtěl být původně advokátem, nevalné výsledky ve škole jej ale na univerzitu nepustily. Poté se také musel kvůli chatrnému zraku vzdát vojenské kariéry. Nakonec vystudoval teologii a na univerzitě v Bagdádu získal doktorát z islámských studií. Poté krátce učil na univerzitě v Tikrítu.

Se svou první ženou měl údajně dvě dcery a dva syny, jednoho syna měl i s druhou manželkou. Tři děti a dvě ženy na místě Bagdádího smrti zemřely také.

K rebelům se připojil již v roce 2003 po americké invazi do Iráku, v únoru 2004 byl ale zatčen a umístěn do věznice v americkém táboře Bucca. Při násilnostech byl v prosinci 2004 propuštěn.

V květnu 2010 se stal vůdcem předchůdce ISIS, Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), skupiny, která se stala nejbohatší, ale i nejbrutálnější džihádistickou organizací světa. ISIL již v roce 2013 dobyl první území v Sýrii a Iráku.

Bagdádí také odepřel poslušnost vůdci Al-Káidy Ajmánu Zavahrímu, který Bagdádímu nařídil, aby vyklidil pole v Sýrii a přenechal tamní operace odnoži Al-Káidy, radikálnímu hnutí An-Nusra.

ISIS se hlásil k teroru v Paříži i na Srí Lance

ISIS se od roku 2015 přihlásil k mnoha teroristickým útokům, ať na území Sýrie či Iráku, tak jinde po světě. K nejtragičtějším atentátům patří série sebevražedných útoků v jemenské metropoli Saná v březnu 2015 (přes 140 mrtvých), podíl na zřícení letadla ruské společnosti na egyptském Sinajském poloostrově v říjnu 2015 (224 mrtvých), útoky v Paříži v listopadu 2015 (130 mrtvých), útok na mešitu na severu Sinajského poloostrova v listopadu 2017 (311 mrtvých), atentát v pákistánské provincii Balúčistán loni v červenci (149 mrtvých) či letošní velikonoční útoky v kostelech a hotelech na Srí Lance (258 mrtvých).

V Iráku patřil k nejhrůznějším útokům atentát v centru Bagdádu v červenci 2016 (323 mrtvých), v Sýrii koordinované útoky v jihosyrském městě Suvajda a okolních vesnicích loni v červenci (nejméně 258 mrtvých).

Antonn Blha ( 28. října 2019 10:44 )

Po kolikaté že umřel? 😂😂😂

PPP150W ( 28. října 2019 00:52 )

Je zbytečné s vámi ztrácet čas. Vy se z toho hned tak nedostanete. Vyhledejte odborníka.

PPP150W ( 28. října 2019 00:49 )

Přesvědčil jste mně.

PPP150W ( 28. října 2019 00:46 )

Možná byste neměl tolik pít. Žvaníte tady už dost dlouho na to, abyste sesmolil něco smysluplného. Jenže výsledek jsou jen plané kecy, domněnky a nepodložená tvrzení o jiných. Podejte si ruku se satanasem. Jste taková komická dvojka. Nemá cenu s vámi ztrácet čas.

Htachahndrachu ( 27. října 2019 19:54 )

Pes ma milionkrat vetší cenu než tento krypl islam­skej!V­rahou­nskej!

Zobrazit celou diskusi