Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ve Francii mají po zabití Bagdádího obavu z odvety. „Bitva nekončí,“ zní z Evropy

Autor: ČTK, kal - 
27. října 2019
21:35

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová poblahopřála Spojeným státům k operaci, která podle dnešního oznámení Bílého domu vedla ke smrti vůdce Islámského státu abú Bakra al-Bagdádího. Jak nicméně varovala, konec obávaného teroristy neznamená, že přestane fungovat i jeho organizace. Podle íránského ministra informací Džaváda Azarího Džahromího smrt Bagdádího „není zas tak velká věc“ a Američané jen zabili svůj výtvor, uvedla agentura Reuters.

„Budeme pokračovat v boji proti Islámskému státu spolu s našimi partnery a přizpůsobíme se novým okolnostem v regionu,“ napsala francouzská ministryně obrany na twitteru. Podobně se vyjádřil britský premiér Boris Johnson: „Smrt Bagdádího je důležitým okamžikem v našem boji proti terorismu, nicméně bitva proti zločinnému DAIŠ ještě nekončí.“ DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát.

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že Bagdádího smrt je pro Islámský stát „tvrdou ranou“, nicméně jde jen o jednu fázi boje proti teroristům z ISIS. „Spolu s našimi partnery z mezinárodní koalice budeme pokračovat v boji až do konečné porážky této teroristické organizace,“ napsal Macron na twitteru.

Ve Francii mají být prefekti „extrémně ostražití“

Jak vyplývá z dopisu, který zaslal francouzský ministr vnitra Christophe Castaner policejním prefektům, Francie se obává odvety za smrt Bagdádího. „Možné zesílení džihádistické propagandy následující po této smrti, které by mohlo vést k výzvám k odvetě, vyžaduje extrémní ostražitost, zejména během veřejných akcí v příštích dnech,“ citovala z Castanerova dopisu agentura Reuters.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg označil oznámení USA o operaci proti Bagdádímu za „významný krok v našem úsilí v boji proti mezinárodnímu terorismu“. „NATO je odhodlané i nadále bojovat proti našemu společnému nepříteli ISIS,“ dodal Stoltenberg na twitteru. ISIS je zkratkou používanou pro Islámský stát.

Podle tureckého prezidenta představuje smrt vůdce Islámského státu zásadní zvrat ve společném boji proti terorismu. Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Turecko bude nadále podporovat veškeré protiteroristické úsilí, stejně jako to činilo v minulosti.

Donald Trump v souvislosti s operací poděkoval za pomoc Rusku, Sýrii, Turecku a Iráku a rovněž Kurdům, kteří přispěli cennými informacemi. Podle amerického prezidenta Rusové neznali povahu mise, nicméně „zachovali se k nám skvěle“ a otevřeli k zásahu svůj vzdušný prostor.

Rusové: O pomoci nic nevíme

Ruské ministerstvo obrany nicméně oznámilo, že si není vědomo, že by Rusové poskytli americkým jednotkám nějakou pomoc. „Nevíme o žádné údajné asistenci při přesunu amerického letectva do vzdušného prostoru v Idlibu během této operace,“ citovala agentura RIA Novosti mluvčího ruského ministerstva obrany generálmajora Igora Konašenkova.

„Není to zas tak velká věc. Jen jste zabili svůj výtvor,“ komentoval na twitteru Trumpovo oznámení smrti vůdce Islámského státu íránský ministr informací Džavád Azarí Džahromí. Íránsko-americké vztahy se zhoršily loni v květnu, kdy Trump odstoupil od mezinárodní dohody o íránském jaderném programu a pak obnovil a rozšířil protiíránské sankce.

Antonn Blha ( 28. října 2019 10:39 )

P0 kolikaté že umírá? 😂😂

jameson ( 28. října 2019 02:31 )

Kdyby se neodpálil, tak by za chvíli dostal kulku do palice.
Dobrá práce, odpálil se i s jeho malejma šmejdama.
USA
A co si natahaly Francie + Anglie, to ať si vyžerou.

asijo ( 28. října 2019 01:40 )

Ušáci se chlubí,že ho zabili,přitom se odpálil sám.

Zobrazit celou diskusi