Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nevěsty džihádistů na svobodě: Hrozba i pro Evropu, varují Češky ze „syrských Sudet“

Autor: simao - 
15. října 2019
05:31

Příběhy zajatých manželek džihádistů dokumentovaly válečné reportérky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová již v minulosti. Nyní vyrazily na sever Sýrie opět. A dozvěděly se tam, že tyhle nebezpečné ženy jsou na svobodě. Unikly z internančích táborů během turecké invaze namířené proti Kurdům. A protože jde z velké části o Evropanky, budou se snažit vrátit do svých původních zemí, varují Češky. Vedle toho se dějí na severu Sýrie i jiná zvěrstva.

„Je tu chaos a nikdo neví, co se stane,“ vzkázala Blesk Zprávám v pondělí v SMS válečná reportérka Lenka Klicperová, která s kolegyní Markétou Kutilovou vyrazila opět na sever Sýrie. Tentokrát však za zcela nové, rozdílné a značně nebezpečné situace. 

Kurdové pod tlakem Erdogana

Zdejší Kurdové v minulosti hrdinně bojovali v první linii s dnes již poraženým Islámským státem. Nyní však čelí tureckému útoku. Prezident Recep Erdogan se totiž rozhodl zabrat jejich území a vytvořit z něj „bezpečnostní“ zónu, kam by rád přemístil davy syrských uprchlíků.

Zatímco muslim Erdogan je zakladatelem AKP (Strana spravedlnosti a rozvoje) a pochází z islamistického politického zázemí, Kurdy, jejich PKK (Strana kurdských pracujících) i kurdsko-arabské jednotky SDF (Syrské demokratické síly) s jejich ozbrojenými milicemi YPG označuje za teroristy. Nejde ale zdaleka „jen“ o rozdíly v politickém či náboženském přesvědčení. Na severu Sýrie se vedle toho nachází i cenná ropná pole, varují experti.

Klicperová: Svi*stvo

Proti turecké ofenzivě nyní protestují Kurdové a jejich sympatizanti v řadě míst Evropy, ale i v Česku. Erdogana označují demonstranti často za diktátora. Sama Klicperová míní, že nyní došlo na „kurdské Sudety“ a Erdoganovy požadavky budou do budoucna ještě větší. 

Turecký prezident Erdogan přitom již stihl pohrozit, že „jestliže Evropa definuje operaci v Sýrii jako invazi, pak můžeme otevřít dveře a poslat 3,6 milionu syrských uprchlíků k vám“.

Češky se v Sýrii dostaly mezi ženy džihádistů. Ty nyní utekly na svobodu z táboru Ain Isa Češky se v Sýrii dostaly mezi ženy džihádistů. Ty nyní utekly na svobodu z táboru Ain Isa | Archiv Lenky Klicperové

„On má skutečně geniální plán - zabere si kus území cizího státu a ještě si řekne Evropanům o peníze na jeho zvelebení. A celému tomu svi*stvu se říká bezpečnostní zóna. Je to obyčejný zábor podstatného kusu Sýrie a celý svět na to kouká a říká si, že ho to vlastně nepálí. A naivně si myslí, že to bude Erdoganovi stačit a zbytek světa nechá na pokoji. Asi vám to něco připomíná, že? Takové kurdské Sudety,“ komentovala Klicperová rozhořčeně na facebooku situaci na severu Sýrie před tím, než se vydala na cestu.

Uprchlíci před invazí

Před tureckou invazí se lidé z oblastí, kam zamířily turecké tanky a bomby, vydali na útěk. „Sotva jsme překročily hranice do Sýrie, potkáváme všude skupiny lidí prchajících ze svých domovů, které jsou v místech, kam dopadají turecké bomby,“ hlásily Češky.

Na jednu stranu utíkají noví uprchlíci, na druhou stranu však jiné skupiny lidí. Příznivci ISIS, kteří se dostali ze zajetí. „Na svobodu se dostalo 859 manželek bojovníků ISIS a jejich dětí - jde hlavně o cizinky, které byly drženy v detenci u Kurdů v Ain Issa,“ varuje Kutilová.

Ženy džihádistů jako bezpečnostní hrozba

S Klicperovou v minulosti dokumentovaly jejich příběhy. A upozorňovaly na to, že s těmito ženami nikdo moc neví, co si počít. Jsou zradikalizované, stejně tak jejich děti.

Zatímco v sousením Iráku byly stavěny ženy džihádistů před soud a tvrdě trestány, v Sýrii skončily v detenci. „Tyto ženy jsou teď na svobodě. Budou se snažit dostat do Turecka, pokud tam už nejsou, a pak odjet zpět do svých zemí. Jsou velkou bezpečnostní hrozbou. Mluví se o tom, že jim v útěku pomohly milice turecké svobodné syrské armády - tedy syrští žoldáci najatí Tureckem,“ tvrdí Kutilová.

„Pořád nemůžeme uvěřit, že jsou tyto ženy na svobodě... Tohle je špatná zpráva pro celý svět a důsledek turecké invaze do Sýrie,“ postěžovala si Kutilová a upozornila, že na severu Sýrie je ještě jeden tábor pro zajaté manželky džihádistů. Al Hol, ve kterém je na 70 000 lidí. I odsud se nevěstám džihádistů podaří prchnout?

V severosyrském táboře Al Hol jsou deseti tisíce lidí včetně rodin džihádistů (ilustrační foto). V severosyrském táboře Al Hol jsou deseti tisíce lidí včetně rodin džihádistů (ilustrační foto). | Reuters

Pouští vězně úmyslně, viní Kurdy i Trump

Turci však tvrdí, že zajaté džihádisty a jejich ženy propouští úmyslně sami Kurdové. Jednu z věznic s členy ISIS našly turecké jednotky prázdnou, uvedl při tureckém postupu Erdoganův ministr obrany Hulusi Akar.

Přidal se k němu i prezident USA Donald Trump, kterému nyní Kurdové dle Češek také notně spílají. „Kurdové možná některé propouštějí, aby nás do toho vtáhli,“ uvedl na twitteru Trump, kterému Kurdové vyčítají, že se k nim USA obrátily zády. Američané dostali rozkazy stáhnout se na území mimo boje Turků, kteří jsou členy NATO a mají značnou vojenskou přesilu, s Kurdy.

Dohoda s Bašárem Asadem

Situaci kompikuje i to, že syrští Kurdové, bojující o svou vlastní autonomii, byli pod tíhou okolností přinuceni vyjednávat o podpoře se syrským prezidentem Bašárem Asadem. A uzavřít dohodu. 

„Armáda Bašára Asada dorazila na sever Sýrie a přesunuje se k Serekanii bojovat proti turecké armádě,“ popisuje přímo ze Sýrie Kutilová.

Syřané, bojující řadu let v občanské válce, se nyní částečně spojili. Proti Turecku. Některé syrské islamistické skupiny však pomáhají právě Turkům. „Turecká armáda si najala na špinavou práci v Sýrii žoldáky. Jsou to zejména různé islamisticé skupiny bojující v Sýrii proti Asadovi. To, co nyní předvádějí, není o nic lepší, než dělal Islámský stát. Podle různých zpráv je mezi těmito žoldáky mnoho islamistů a bývalých bojovníků ISIS,“ přidávají Češky další varování.

Kurdskou političku znásilnili a ukamenovali

V napjaté situaci tak v rozbouřené Sýrii dochází na nová válečná zvěrstva. Jako by jich v zemi po letech těžkých konfliktů nebylo dost.

„Žoldáci najatí Tureckem provedli výpad na silnici M4 na severu Sýrie a zastavili auto kurdské političky Hevrin Khalef. Její strážce a řidiče postříleli a tuto krásnou, 35letou vzdělanou ženu znásilnili a pak ukamenovali k smrti. A ještě se u toho ta pras*ta natáčela,“ komentuje děsivou smrt Kurdky Khalefové Kutilová a dodává: „Hevrin bojovala za práva žen a za to, aby všichni žili v Sýrii v míru. Byla místopředsedkyní Future party. Čest její památce. Toto je válečný zločin, za nějž je odpovědné Turecko.“

Kutilová upozorila však i na bombový útok Turecka. Údajně zasáhl konvoj novinářů a civilistů. Zemřelo na 50 lidí. „V konvoji jsme s Lenkou Klicperovou, díky Bohu, nebyly. Celý den jsme trávily mezi uprchlíky před tureckou invazí. Natočily jsme až převoz zraněných z výbuchu. Strašný, strašný, strašný, co zde Turecko rozpoutalo... Mrtví, ranění, prchající, lidí tu pláčou na každém kroku. Všichni nenávidí Erdogana a Trumpa a prosí Evropu, ať jim pomůže,“ vzkázala ze syrského pekla, ve kterém se opět naplno rozhořely jeho smrtící plameny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa