Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Andělé z D1 promluvili: Popsali chvíle mezi hořícími auty a explozemi!

Autor: sč, ČTK - 
15. října 2019
15:26

Andělé z D1. Tak nazývají lidé tři záchranáře ze Zlínského kraje, kteří zachraňovali v neděli večer osoby při šílené havárii cisterny s palmovým olejem. „Nebyli jsme sami. To bychom ani nezvládli, moc nám pomohli lidé okolo,“ shodli se.

Jiří Vašica (42), Jiří Stuška (35) a Martin Mikloš (36) ze záchranky v Uherském Hradišti se vraceli z Prahy ze školení urgentní medicíny, když se najednou ocitli uprostřed vřavy. „Přijeli jsme v té první vlně. Napříč byla převrácená cisterna, před námi několik aut. Pět šest lidí tam už pomáhalo,“ vzpomenul Jiří Vašica, který pracuje u záchranky v Uherském Hradišti již 20 let. Trojice pomáhala při vyprošťování, ale hlavně s organizací přímo na místě. „Nevěděli jsme, co v cisterně je. Označení na ní nebylo vidět a již mírně hořelo. Dostal jsem se k řidiči, řekl, že je tam potravinářský olej. Kolega to volal na dispečink,“ doplnil Vašica.

Situaci s vyprošťováním nechtěli záchranáři specifikovat. „My jsme zvyklí na různé situace, ale ti lidé okolo byli úžasní. Z aut jsme vytahovali zraněné se dvěma neznámými vojáky. Úžasně pomáhala zdravotní sestra, která jela do Brna,“ přidal se Martin Mikloš. Důležité bylo podle nich stanoviště, kde se přenášeli zranění. „Jenže nastaly výbuchy a čím víc kabina cisterny hořela, tím více bylo dýmu. Stanoviště jsme několikrát posunovali stále dál. I auta, pokud to šlo,“ pokračoval Mikloš.

Největší problém

„Největší problém byl, že jsme neznali terén a nedokázali jsme říct, kde přesně jsme. Neměli jsme ani přehled, co se děje za námi. „Snažili jsme se zmapovat především, aby tam nikdo nezůstal,“ řekli. Bylo to již podle jejich slov velmi nebezpečné. „Výbuchy, auta od oleje. Kdybychom byli ve službě, tak bychom se tak blízko ani nedostali. První bývají na místě hasiči a ti určují, co dál,“ dodali.

„Ten pocit není moc příjemný, to, co se tam dělo. Na druhou stranu jsme zažili situaci jako zasažení. Ne, když přijedeme se záchrankou. Vnímali jsme, co lidé okolo prožívají,“ přiblížil Martin Mikloš.

Záchranáři jeli v osobním volnu vozem pickup. „Neměli jsme záchranářské vybavení. Když jsme potřebovali lékárničky, sešlo se jich hned 20. Chceme všem, co pomáhali, poděkovat a vyjádřit soustrast pozůstalým,“ dodali.

Nehoda se stala v neděli večer na 49. kilometru D1 ve směru na Brno. Při havárii cisterny a čtyř osobních aut jeden řidič uhořel, deset lidí ošetřili záchranáři. Podle mluvčího krajských hasičů Petra Svobody by následky nehody byly horší nebýt právě duchapřítomného zásahu svědků, kteří lidem bleskově pomáhali dostat se z havarovaných aut na bezpečné místo ještě před příjezdem záchranných složek. Škoda byla předběžně vyčíslena na deset milionů korun.

 

prudentiacz ( 16. října 2019 14:18 )

Ale jak se to vlastně stalo? Žádná infografika, animace, výpověď?

wisz ( 16. října 2019 11:21 )

chlapi vsechna čest ale chlubit se tím v bulvaru tak tj k zbliti

Propisovacka ( 15. října 2019 17:07 )

K tomu, abychom se o takových lidech dozvěděli by měli sloužit soc.sítě. Jste správní, dobře vychovaní. Dík Vám patří. Pakliže zabrousíte na tuto diskuzi a budete tu číst výplody chorých mozků, nelekejte se ! Budou to ti, co by stáli a se zálibou si ten průšvih natáčeli.

odetka ( 15. října 2019 16:31 )

Kluci z Hradišťa jsou nej. Doufám že se starosta předvede a něco jim dá

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání