Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Andělé z D1 tahali lidi z hořících aut: Dramatické scény a hrdinství po nehodě cisterny

Autor: yks - 
15. října 2019
08:46

Jeden mrtvý člověk a přes 10 zraněných! Taková je děsivá bilance nedělní dopravní nehody, ke které došlo na dálnici D1 u obce Psáře na Benešovsku. Mohla být ještě horší nebýt skupinu hrdinů, kteří dokázali malý zázrak. Díky jejich duchapřítomnosti přežili lidé, kteří by jinak v ohnivém pekle hořících automobilů neměli šanci!

Pět osobních aut a cisterna plná palmového oleje se v neděli večer srazily na dálnici D1. Cisterna se převrátila na bok a chvíli poté vyšlehly plameny. „Čtyři auta a část cisterny zachvátil požár. Jeden člověk v osobním autě uhořel,“ řekl mluvčí hasičů Petr Svoboda. Při události podle něj vznikla škoda předběžně za 10 milionů korun.

Škody by ale byly o mnoho horší, kdyby se duchapřítomní svědci na místě okamžitě nepustili do záchrany těch, kteří se během tragédie zranili a zůstali uvěznění v automobilech. Zachránci podle mluvčího hasičů bleskově pomáhali dostat se z havarovaných aut na bezpečné místo ještě před příjezdem záchranných složek. Je přitom patrně malý zázrak, že se na u nehody vyskytli právě včas ti praví lidé.

Záchrana přišla v pravou chvíli

Na identitu zachránců a na dramatické okamžiky krátce po nehodě se rozhodl vrhnout světlo starosta pražské části Řeporyje Pavel Novotný s tím, že jde o hrdiny, o nichž by se „svět“ měl dozvědět. 

Na svém facebookovém profilu napsal: „ Včerejší nehoda kamionu s palmovým olejem na D1 měla mít původně oběti tři. Dvě z nich zachránili záchranáři z Uherského Hradiště, kteří byli v prvním autě, co u toho bylo. Neuvěřitelná náhoda. Jeli z konference z Prahy.“ Ve svém příspěvku Novotný vylíčil také děsivou situaci na místě nehody.

„Vytáhli dva lidi, třetí jim doslova uhořel pod rukama. Byl zaklíněný. Nešlo to,“ uvedl politik. Přestože, Novotný předpokládá, že prozrazení identity údajných zachránců  bude průšvih“ a „tihle lidi o toto nestáli,“ domnívá se, že by se o těchto hrdinech mělo vědět. Jedním z nich je podle informací Blesku zastupitel městské rady Uherského Hradiště. Zachránci údajně pocházejí také z řad místních hasičů.

Měli by dostat metál

Pod příspěvkem Novotného se okamžitě objevily stovky komentářů. Ty oceňují a chválí hrdiny, kteří zachránili životy lidem v nejvyšší nouzi. Vyjádření soustrasti rodině oběti se střídají s projevy úcty a vděčnosti těm, kteří zabránili ještě větším ztrátám na životech. Podle některých komentátorů se zachránci z D1 kvalifikovali přinejmenším na vyznamenání.

„Díky bohu, byli v ten moment na správném místě. Díky za to, že se jako správní záchranáři projevili i v tomto případě. Díky, kluci, jste úžasní,“ napsala Ladislava. „Úžasní profesionálové! Mám tu čest je znát osobně a přála bych si, aby nám vždy byli nablízku. Díky, jste skvělí!“  napsala Andrea.

Totální kolaps na D1

Na dálnici D1 na Benešovsku došlo během neděle k několika dopravním nehodám, které způsobily její obousměrné uzavření. Kromě nedělní tragické hromadné nehody na 49. kilometru na Brno došlo ke zranění jednoho z policistů, kteří na exitu Ostředek odkláněli provoz. Do služebního auta tvořícího zátaras totiž narazilo přijíždějící vozidlo. V opačném směru se v pondělí ráno na 34. kilometru stala další nehoda tří osobních aut a o den později zablokovala provoz srážka osobního a nákladního automobilu u Trhového Štěpánova.

bizon_pepa ( 15. října 2019 12:39 )

Mas úplnou pravdu. Akorat, ze chlapík mel 25 let praxe a slo pravdepodobne o technickou závadu. Takze ti to nejak nevychází.

zaka ( 15. října 2019 10:03 )

Asi něco bude v tom že cisterny vodí mlaďoši co si hrají na krále silnic.Další vina je na policajtech kteří dohled nad provozem nemají pod kontrolou a vypisují statistiky v kancelářích.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání