Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Špion“ měl na noze podezřelý číselný kód. Policie zatkla a dala do vazby holuba

Autor: Darina Jíchová - 
27. května 2020
20:20

Policie v indickém okrese Kathu zadržuje podezřelého pákistánského špiona. Jedná se o narůžovo obarveného holuba s několika kroužky s číselnými kódy na noze. Pták zůstane ve vazbě po dobu vyšetřování, informoval deník The Times of India.

Podezřelého holuba si u pákistánsko-indické hranice povšimla jedna z místních obyvatelek Gíta Deviová, když pták vletěl do jejího domu, chytila ho a zpravila o tom místní policii.

„Nevíme, odkud holub přiletěl. Všimli si ho místní obyvatelé. Na jeho noze jsme našli několik nánožních kroužků, které na sobě měly sérii zvláštních číselných kódů,“ vysvětlil tisku šéf kathuánské policie Šailendra Kumar Mišra.

Případ holubího špiona

Deviová lapila holuba v neděli 24. května, od pondělí ho má na stanici policie. „Případ vyšetřujeme. Pro ptáky neplatí žádná omezení v přeletu hranic, nicméně číselné kódy na kroužcích tohoto holuba budí jisté podezření. Nejedná se totiž o značení, které mají migrační ptáci,“ dodal Mišra. Zároveň připomněl, že to není poprvé, kdy byl odchycen „špehující holub“.

V roce 2015 řešila obdobný případ policie v indické pohraniční vesnici Manwal, také on nesl šifrovanou zprávu v urdštině, která se zmiňovala o provincii Paňdžáb. Holub byl zadržen a dlouho zkoumán, vyšetřovatelé ho poslali na několik rentgenů. Nakonec si ho jako usvědčeného špeha nechali na stanici.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi