Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dopravní kamera vyfotila opeřeného hříšníka. Holub „přepálil“ povolenou rychlost

Autor: Mii - 
9. května 2019
18:45

Na pozoruhodný případ dopravního přestupku upozornilo německé město Bocholt v Severním Porýní-Vestfálsku. Místní rychlostní radar vyfotil holuba, který letí takovým tempem, že povolenou rychlost překračuje o celých 15 kilometrů za hodinu. Radar automaticky zaznamenává každý nadlimitně pohybující se objekt, jeho pozornosti proto neunikl ani opeřenec. A fotografie se rychle stala hitem sociálních sítí.

Holub kolem radaru proletěl v rychlosti 45 km/h, na místě byla ale povolená rychlost jen 30 km/h. Šlo totiž o rezidenční oblast, kde mají řidiči jezdit pomalu. Pták se nevešel ani do tříkilometrové tolerance a překročil rychlost natolik, že by mohl dostat pokutu. Aspoň teoreticky.

Pokud by šlo o vozidlo, v případě takového překročení rychlosti by musel řidič zaplatit 25 eur (cca 650 korun). Další pokuta by pak padla za fakt, že holub letěl „v kolizní dráze s vozidly a chodci“, jak naznačují údaje z radaru. Město ale na facebooku uvedlo, že „nechce hledat možné svědky a věc vyšetřovat“.

Vytrvalí a rychlí opeřenci

Holubi jsou aktivní ptáci, mohou létat rychlostí v průměru až 77 km/h. Jedinec z Německa tak na poměry svého druhu letěl ještě přiměřeně. U vytrénovaných poštovních holubů byla při ideálních meteorologických podmínkách zaznamenaná rychlost i nad 100 km/h.

Holubi navíc dokážou za jeden den uletět až 1100 kilometrů. Rekord drží pravděpodobně zástupce z 19. století, který během 55 dní uletěl přes 11 000 kilometrů mezi Afrikou a Anglií. Holubi mohou vzlétnout až do výšky necelých dvou kilometrů.

naidka ( 9. května 2019 20:14 )

Pokud holub nebyl kroužkovaný, tak je z obliga.

Zobrazit celou diskusi