Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Martině zemřel manžel na koronavirus: Shání peníze pro syna, který je nemocný!

Autor: VaB - 
26. května 2020
12:09

Jaroslav byl jedním z nejmladších pacientů s nemocí covid-19, který zákeřné nákaze podlehl. Nikdo to nečekal, byl zdravý, sportoval. Zůstala po něm manželka se synem, který trpí vrozenou nemocí a potřebuje celodenní péči. Snaží se proto sehnat peníze, které by jim usnadnily život.

Mladý táta od rodiny, sportovec a zdravý člověk. Pak ale přišel koronavirus a třiačtyřicetiletý muž a celá rodina nakazili. Manželka se synem měli naštěstí lehké příznaky, Jaroslav měl ale vysoké horečky a nemohl jíst. 

24. března ho odvezli do nemocnice, to se manželé viděli naposledy. "Jel v teplákách, protože si vzal rifle s sebou, že pojede zpátky. Každý počítal, že pojede zpátky, ani pusu jsme si nedávali, protože člověk nevěděl. Jenom jsme si mávli rukou,“ řekla Martina Filipová pro Českou televizi.

V nemocnici ho lékaři připojili na plicní ventilaci a mimotělní oběh, po celou dobu byl v umělém spánku. 14. dubna přišla ale ta nejhorší zpráva ze všech. Její milovaný manžel zemřel. Příčinou smrti byl koronavirus jak takový. Jaroslavovi (†43) postupně selhávaly všechny orgány...

„Zemřel na komplikaci, která se u něj rozvinula v souvislosti s touto infekcí. Jedná se o orgánovou komplikaci, kterou nelze v podstatě s intenzivní péčí sanovat, i s třeba pomocí mimotělního oběhu. S klidným srdcem mohu říct, že jsme vyčerpali všechny možnosti moderní medicíny. Pacientovi se pomoci nedalo,“ uvedl v dubnu pro Blesk.cz Martin Balík.

Syn potřebuje pomoc

"Byli jsme na sebe s manželem strašně fixovaní. Během jednoho dne se nám obrátil život úplně naruby,“ prozradila Martina. S Jaroslavem mají malého syna Dominika, který trpí vrozenou vadou a je potřeba se mu neustále věnovat.

„Náš syn trpí od narození vážnou vrozenou vadou, kvůli které potřebuje celodenní péči. Pomůcky, které nám pomáhají obtížnou situaci kolem nemoci syna zvládat, jsou velmi nákladné,“ popsala na stránkách Donia žena. 

A na nákladné pomůcky, které rodině usnadňují život se rodina snaží vybrat peníze. „Finanční prostředky získané z této sbírky bychom využili na financování pomůcek a hygienických potřeb pro syna a zároveň na nutné výdaje, které nás v nejbližší době čekají,“ napsala vdova Martina.

Měsíční položka za hygienické potřeby se točí kolem dvou a půl tisíce korun. „Mnohdy ale potřebujeme pomůcky za mnohem vyšší částky, které si momentálně nebudeme moci dovolit,“ zakončila žena. Potřebují vybrat 80 tisíc korun.