Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Děsivá realita ve Španělsku: 5 minut na pohřeb!

Autor: shp - 
7. dubna 2020
05:00

Každých 15 minut přijíždí před madridský hřbitov La Almudena další pohřební vůz s nebožtíkem, který podlehl koronaviru. Pohřbů je na programu tolik, že jsou nedůstojné a uspěchané. Truchlící mají na rozloučení se svým bližním jenom zhruba pět minut. Situace ve Španělsku je kvůli pandemii katastrofická. Mrtvých je už přes 13 tisíc.

Obřadu se smí zúčastnit maximálně pět lidí. Taková jsou pravidla, která kvůli výjimečnému stavu Španělsko stanovilo. Truchlící nosí roušky, na které jim tečou slzy. Ruce si chrání rukavicemi. Neobjímají se ani si nepodávají ruce. Od začátku do konce trvá jeden obřad stěží pět minut, uvedl zpravodajský web CNN.

Jeho reportéři byli svědky, jak otec Edduar vysvětí obyčejnou dřevěnou rakev svěcenou vodou a za chvíli ji už nakládají zaměstnanci hřbitova na pojízdné lůžko. Na něm ji převezou k pohřebnímu vozu, který ji odveze ke kremaci. Tím vše končí. Nekoná se žádná smuteční řeč. Zemřelému nelze ani v rakvi věnovat poslední pohled.

Jeden pohřebák za druhým

Jen co odjede jeden pohřební vůz, přijíždí další. Z komína krematoria se nepřestává linout hustý černý dým. Tento hřbitov toho pamatuje už hodně. Pohřbíváni tu byli lidé už během občanské války a pandemie španělské chřipky. I když běží likvidace ostatků zemřelých jako na běžícím páse a mnozí můžou namítat, že je nedůstojná, jinak to prostě nejde.

V jejich tvářích můžete vidět velkou bolest,“ řekl otec Edduar portálu o pozůstalých. Kostely jsou celonárodně uzavřeny. Ti, kteří se nemohli kvůli omezenému počtu truchlících pohřbu zúčastnit, se za ně nemohou ani pomodlit v chrámu. Příbuzní jim obřady streamují živě přímo z místa. Bolest pozůstalých je kvůli současné situaci převeliká.

Kněz se neubrání slzám

Snažím se jim být blízko. Říkám jim, že jsem tu s nimi a že v tom nejsou sami. Někdy mě rozruší. Poté pláču,“ pokračoval Edduar. K překvapení všech nenosí roušku ani rukavice. Madrid je přitom z celé země postižen nejhůře. Právě v něm je španělské epicentrum koronaviru. Z metropole pochází i 40 % obětí pandemie v zemi.

Greinfild ( 7. dubna 2020 07:19 )

A co je ku.r.wa důstojný funus??Ze tam hodinu kvičí hudba a mele nějakej debil pros­lovy?­??Fa­natic­ky babky tam musi skákat do hrobu jak na cikánskym pohrbu???Kterej debil tohle sesmolil?

haf1haf ( 7. dubna 2020 06:39 )

Statistika úmrtnosti v Evropě: http­s://ww­w.eu­romo­mo.e­u/in­dex.ht­ml, dále na stránkách http­://de­mo.is­tat.it­/. Kde jsou ti mrtví!!? Propaganda strachu pokračuje-(

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa