Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Medici proti koronaviru: Chtějí víc pomáhat, brání jim legislativa. Do boje se přidali i studenti ze zahraničí

Autor: veef - 
6. dubna 2020
18:03

Do dobrovolnické iniciativy 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, která vznikla v souvislosti s bojem proti pandemii koronaviru, se do pondělí 6. dubna zapojilo více než 5000 studentů z celé České republiky. V některé z českých nemocnic, na infolinkách hygienických stanic nebo u záchranné služby nyní pomáhá více než 2000 dobrovolníků. Podle koordinátorů je největší problém, že dobrovolník z posledního ročníku studia nemůže pracovat samostatně. Proto připravují podklady pro změnu legislativy.

Přestože v průběhu šestiletého vysokoškolského studia medici postupně nabývají množství odborných znalostí a dovedností, nelze je v současné době pověřit větší mírou samostatné práce. „Zjednodušeně řečeno je na tom student měsíc před ukončením studia s kompetencemi úplně stejně jako student ve třeťáku,“ vysvětluje Tomáš Sychra, koordinátor iniciativy, a dodává: „Velkou výzvou pro nás i naše učitele je zpřesnit odborné kompetence studentů podle úrovně jejich vzdělání. V budoucnu by tak veškerá pomoc mohla být mnohem efektivnější.“

Rešerše a návody

Kromě podkladů pro změnu legislativy se dobrovolníci z řad mediků soustředí také na rešerši odborných publikací a článků. „V rámci naší iniciativy jsme vytvořili i tzv. rešeršní skupinu, která sleduje publikované informace v oblasti klinické péče o pacienty s covid-19. Dále pak zpracovává informace o  opatřeních realizovaných v zahraničí. Naše výstupy jsou k dispozici jak odborné veřejnosti, tak laikům. Příkladem této aktivity je návod na používání ochranných pomůcek při poskytování zdravotní péče,“ řekl Metoděj Remza, další z koordinátorů.

Pomáhají i zahraniční studenti

Stejně tak jako pandemie koronaviru je problém globální, tak i studenti z lékařských fakult jsou z celého světa. Protože mnoho z nich zůstalo v České republice, rozhodli se zapojit do pomoci. „V současné době máme zapojených 10 studentů z celkových 51, kteří fungují v nemocnicích nebo jako sanitáři. Dále jsme zprovoznili infolinku, kterou obsluhuje 12 zahraničních studentů z 3. lékařské fakulty, v angličtině a dalších jazycích jako španělština, ruština, němčina a dalších. Infolinka slouží jako zdroj informací pro všechny osoby ze zahraničí žijící v České republice,“ vysvětlil Vitalij Fetisfof, koordinátor zahraničních studentů.

Nápad vznikl na začátku března

Nápad vytvořit dobrovolnickou iniciativu vznikl 10. března na zasedání Akademického senátu 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. „Vytvořili jsme facebookovou skupinu, která za prvních 24 hodin měla již více než 1500 členů. Následující den jsme napříč Českou republikou vytvořili síť koordinačních center na všech lékařských fakultách a jedno také na Farmaceutické fakultě UK. Každá fakulta začala evidovat své studenty a studentky, kteří chtějí pomáhat.“

 „Ke dnešnímu dni pracuje na evidenci studentů v celém Česku asi 45 koordinátorů. Z nejdůležitějších forem pomoci bychom jmenovali: třídění pacientů u vstupů do nemocnic, sanitářské práce, sesterské práce, pomoc na infolinkách krajských hygienických stanic, Státním zdravotním ústavu či na lince Ministerstva zdravotnictví ČR. Dále studenti pracují v odběrových sanitkách záchranných služeb či jako traséři. Ti studenti, kteří nejsou schopni pomáhat fyzicky v nemocnicích, šijí ústenky právě pro nemocnice či další zařízení,“ uzavřel Sychra.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa