Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dát bezdomovce nakažené koronavirem do Písnice? Podle starosty nepřijatelné, podle radních nevhodné

Autor: ČTK, diz - 
6. dubna 2020
16:44

Pozdvižení v pátek vzbudilo rozhodnutí pražského krizového štábu, které prezentoval primátor Zdeněk Hřib (Piráti), že by koronavirem nakažené osoby bez domova měly být nastěhovány na sídliště do Písnice. Rozhodnutí kritizoval jak Jiří Koubek (TOP 09), starosta Libuše, pod kterou Písnice spadá,  tak předseda Spojených sil pro Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). Rada hlavního města tento výběr v pondělí rovněž nedoporučuje.

Hlavní město musí z nařízení vlády určit objekt, kam by mohli být do karantény umístění bezdomovci a lidé vykázaní kvůli domácímu násilí. Podle odhadů bude nutné do karantény umístit pouze několik lidí z obou skupin. Objekt v Písnici není ideálním řešením, řekl Hřib. Náměstek Hlubuček minulý týden uvedl, že plánuje navrhnout využití mobilních stanů umístěných na pozemcích developerů. K tomu se nicméně primátor staví rezervovaně. „Nepřijde mi úplně v pořádku dávat nemocné lidi do stanů,” řekl. O finálním řešení by se mělo rozhodnout v dalších dnech.

Praha zatím pro bezdomovce zajistila dvě stanová místa na Císařské louce a v Troji a ubytovny na Vackově v Praze 3, v Michli, na Harfě a v Holešovicích. Další kapacity město plánuje otevřít, ve hře je například možnost zřídit denní centrum na strahovském stadionu.

Naopak původně zvažovaná možnost nastěhovat lidi bez přístřeší do bývalého nevěstince Showpark v Pražské tržnici v Holešovicích kvůli negativnímu stanovisku hygieniků padla. Z hygienických důvodů byla uzavřena také loď Hermes. Další ubytovny by se měly otevřít tento týden, město zvažuje využití strahovského stadionu nebo bývalých kasáren v Karlíně, které mu zapůjčil stát.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa