Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Válka mohla skončit dřív. Den vítězství odložili, aby uspokojili Stalina, tvrdí tajné zápisky

Autor: Darina Jíchová - 
6. května 2020
21:17

V pátek 8. května si celý svět připomene 75. výročí konce druhé světové války, podle zápisků z válečného štábu ale měla válka skončit o den dříve. Tehdejší britský premiér Winston Churchill na žádost amerického prezidenta Harry Trumana pozdržel oznámení o kapitulaci Německa. Truman si tím chtěl usmířit „navrčeného strejdu Joea“, jak přezdíval vůdci Sovětského svazu Josifu Stalinovi, uvedl list Daily Mail.

Britský Národní archiv u příležitosti 75. výročí konce 2. světové války zveřejnil dosud tajné zápisky z jednání válečného štábu Velké Británie. Podle nich 7. května 1945 Churchilla dělily minuty od slavnostního ohlášení německé kapitulace, než ho zarazil Truman.

Ten se nakonec s Churchillem a Stalinem dohodl, že konec války oznámí společně ve stejný čas 8. května. V Londýně byl konec ohlášen ve tři odpoledne, ve Washingtonu v devět ráno a v Moskvě ve čtyři odpoledne.

Historici uvádějí, že Truman to považoval za řešení, jak Britové, Američané a Sověti budou moct říct, že vyhráli válku. „Jen málo lidí si je vědomo toho, že Truman nechtěl narušit křehký mír mezi Spojenými státy a Sovětským svazem,“ vysvětlil Christopher Day z Národního archivu.

Oslavy Dne vítězství v Londýně, (8.05.1945). Oslavy Dne vítězství v Londýně, (8.05.1945). | ČTK/AP/

Stalin zůstal neoblomný

Bezpodmínečnou kapitulaci za Německo podepsal ve dvě hodiny ráno 7. května náčelník operačního štábu německých ozbrojených sil Alfred Jodl. Jeho podpis, na který dohlížel budoucí americký prezident Dwight D Eisenhower, prakticky ukončil 2. světovou válku v Evropě. Truman byl v té době v úřadu jen necelý měsíc a nechtěl si rozhádat Stalina, tomu rád říkal „bručoun strejda Joe“.

Churchill poslal Trumanovi spěšný telegram s tím, že novinku o německé kapitulaci se jim celý den utajit nepodaří. Měl pravdu, štáb německých ozbrojených sil v rozhlasu přiznal, že se jeho vedení rozhodlo vzdát se Spojencům. Churchill se obrátil i na Stalina, ten byl ale neoblomný, a dokonce vyhlášení o kapitulaci posunul na 9. května, to je dodneška datum, kdy Rusové slaví Den vítězství.

Přestože válka v Evropě skončila už v květnu, ve světě se bojovalo až do kapitulace Japonska na počátku září 1945. Japonci se vzdali poté, co Američané shodili atomové bomby na města Nagasaki a Hirošima.

Oslavy pokazil koronavirus

Letošní oslavy uplynutí tři čtvrtě století od ukončení nejkrvavějšího válečného konfliktu v dějinách lidstva nebudou kvůli pandemii koronaviru nijak velkolepé.

Britské úřady své občany vyzvaly, aby slavili doma nebo na svých zahradách, královna Alžběta II. v 9 ráno pronese po 75 letech slavný proslov svého otce. V Británii se budou v 11 dopoledne držet 2 minuty ticha, stanice BBC následně pustí Churchillovu vítěznou řeč. Nad Buckinghamským palácem se proletí letka Královského letectva, na oblohu se pro tento den vrátí i legendární stíhačka Spitfire.

slafa ( 8. května 2020 00:59 )

Jake prepisovani dejin?Amici byli v Cechach uz nekolik dni a vsichni vedi ze meli smlouvu s Rusama ze Cesko je Rusu,bez Amiku by Rusove dnes mluvili Nemecky.

Kazin ( 7. května 2020 05:12 )

Jasně hlavně že Nás zaprodaly. Jak krásně se prepsat dějiny jen aby jsme mohly Amikum líbat ***

Lubomír Babáček ( 6. května 2020 23:07 )

Naši západní "přátelé" jsou i dnes samá přívětivost a "upřímná" pomoc. Kdykoli mohli, tak nás sprostě potopili. Ale stále je u nás neuvěřitelně mnoho politiků, pitomců a loajálních zmetků, kteří budou těm zrádcům lézt do ...... však víte kam. Pak se nedivme, že s takovou odpornou povahou jsme ve světě viděni, jako podřadné nuly, které není nutné brát na zřetel.

Zobrazit celou diskusi