Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přehledně: Jak budou otevírat obchody a služby. Přesné termíny podle vlády

Aktualizováno -
14. dubna 2020
20:40
Autor: ČTK, Mii - 
14. dubna 2020
18:38

Vláda v úterý představila plán pro otevírání obchodů a dalších zařízení a provozoven uzavřených kvůli novému typu koronaviru. Rozdělila ho do pěti etap od nejbližšího pondělí 20. dubna do pondělí 8. června. Nejprve by měli otevřít řemeslníci, farmářské trhy a autobazary, postupně by se měly každý týden a později po 14 dnech přidávat další obchody či akce. V poslední vlně by mohly otevřít například všechny provozovny v nákupních centrech, řekl novinářům vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

20. dubna:

  • Řemesla s provozovnou
  • Farmářské trhy
  • Autobazary a autosalony
  • Venkovní tréninkové aktivity profesionálních sportovců s vyloučením veřejnosti v menších skupinách za přesně definovaných podmínek (sportovci s profesionální smlouvou, vrcholoví sportovci)
  • Svatby do 10 lidí za specifických hygienických podmínek

27. dubna:

  • Provozovny do 200 m2, pokud nejsou v nákupních centrech nad 5 000 m2 (netýká se provozoven, které budou otevírány v dalších etapách)

11. května:

  • Provozovny do 1 000 m2, pokud nejsou v nákupních centrech nad 5 000 m2 (netýká se provozoven, které budou otevírány v dalších etapách)
  • Autoškoly
  • Posilovny a fitness centra bez využití zázemí (sprchy, šatny)

25. května: 

  • Restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky s prodejem přes výdejní okénko a v rámci venkovních (letních) zahrádek
  • Holičství a kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetické, masérské, regenerační nebo rekondiční služby
  • Muzea, galerie a výstavní síně – zoologické zahrady (pouze venkovní výběhy)

8. června:

  • Všechny provozovny v nákupních centrech
  • Provozovny nad 1 000 m2, které nejsou v nákupních centrech
  • Restaurace, hospody, bufety, kavárny, vinotéky, pivotéky – vnitřní prostory
  • Hotely a další ubytovací zařízení (včetně jejich restaurací a kaváren)
  • Taxislužby (dosud nepovolené)
  • Živnosti, při kterých je porušována integrita kůže (tetování, piercing)
  • Divadla, zámky, hrady a ostatní kulturní aktivity za přesně definovaných podmínek
  • Hromadné akce s odstupňovaným počtem účastníků
  • Kulturní, společenské, sportovní akce (do 50 osob)
  • Zotavovací akce apod. pro děti do 15 let věku
  • Další včetně opatření v cestovním ruchu – svatby za specifických hygienických podmínek
  • Zoologické zahrady (včetně vnitřních prostor)

Harmonogram otevírání obchodů a postupného uvolňování vládních opatření kvůli šíření covid-19 Harmonogram otevírání obchodů a postupného uvolňování vládních opatření kvůli šíření covid-19 | Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo zdravotnictví ČR

Vše se ještě může změnit

Havlíček uvedl, že vládní plán vychází ze scénáře, kdy by bylo šíření koronaviru „pod kontrolou“. „Může tam dojít k určitým posunům, ale byli bychom rádi, kdybychom to takto dodrželi,“ uvedl. Plán připodobnil ke scénáři, který připravilo sousední Rakousko. Česká republika je podle něj obezřetnější v případě obchodních center.

Klíčové slovo měli podle Havlíčka v rozpisu otevírání provozoven epidemiologové. „Jasný předpoklad byl takový, abychom ochránili zdraví,“ uvedl. Důležité bylo i hledisko poptávky zákazníků a to, aby některý typ provozoven nezískal nezdravou konkurenční výhodu na úkor jiných. „Snažili jsme se udělat férový a vyvážený mix, který, dopředu říkám, není stoprocentně spravedlivý,“ dodal.

Prouza: Pomalé a nedává to příliš smysl

Představený plán se nezdá několika kritikům, mimo jiné prezidentovi Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáši Prouzovi. Otevírání obchodů a služeb uzavřených kvůli koronaviru v pěti vlnách je podle něj pomalé, vláda své návrhy nekonzultovala s těmi, kterých se dotýkají. 

Prouza nicméně ocenil, že vláda představila plán, který je pro podnikatele nezbytný. Připomněl ale, že SOCR a další zástupci podnikatelů žádali o předložení harmonogramu několik týdnů. O skutečné účinnosti změn rozhodne, jaká opatření budou muset restaurace a obchody přijmout, uvedl. SOCR bude podle Prouzy rozhodnutí vlády ještě podrobně analyzovat.

Vláda rozložení do pěti vln s časovými odstupy neobhájila, řekl ale Prouza. Nepochopitelná je podle něj diskriminaci obchodů podle velikosti plochy. „Není nijak obhajitelné, proč může otevřít třeba prodejna elektra o 199 metrech čtverečních, ale její o dva metry čtvereční větší konkurent bude ještě 14 dní uzavřen,“ podotkl.

Otevírání malých prodejen je podle Prouzy v rozporu s rozhodnutím vlády z minulého týdne, kdy umožnila otevření hobbymarketů, tedy jedněch z největších obchodů v zemi co do prodejní plochy. „Opět zde chybí jakékoliv zdůvodnění, proč je otevření velkého hobbymarketu v pořádku, zatímco velká prodejna elektra, obuvi či oblečení zůstane rozhodnutím vlády ještě dlouho zavřena,“ dodal Prouza.

Problematické zahrádky restaurací

Výtky má i prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Otevření hotelů a restaurací podle harmonogramu vlády bude podle něj problematické. 

Od května budou moci otevřít stravovací zařízení, která disponují zahrádkou, na její provoz se však vážou podle Stárka další podmínky a opatření, není tak jisté, zda je budou restaurace schopny otevřít. Podobné je to s hotely, pro které možnost obnovit provoz v červnu prakticky znamená uzavření na tři měsíce. Stát by tedy měl přijít s jasnou podporou cestovního ruchu na další období, řekl Stárek.

„Máme za to, že dnes jsou zahrádky velkým problémem i z hlediska záboru venkovních prostor. Pokud budou existovat ty podmínky, které existují například v Praze, kdy se za metr čtvereční zahrádky platí 100 korun a k tomu další opatření, která určitě budou spojená s provozem restaurace, nejsme si jisti, jestli budou restaurace schopny v tomto režimu otevřít,“ dodal prezident.

jameson ( 15. dubna 2020 00:39 )

Přesně tak, je to banda lumpů.

pjotri ( 14. dubna 2020 23:16 )

At delam, co delam, nikde jsem v tom planu nenasel PENDLERY. Ti asi budou pendlovat, az po otevreni ZOO. Neni divu, dane, zdravotni a socialni plati v zahranici, tak co je nam po nich!

maaara666 ( 14. dubna 2020 22:06 )

Už zavřete ty vládní gaunery do klece, nebo nám tu zemi zhuntují úplně. Otevřít se má co nejdřív, ne až v červnu !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa