Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékař Kulda léčí po telefonu: Když k němu jdou nemocní, má na ně půlhodinu, nesmějí se potkat

Lékař Vlastimil Kulda (69) ze Šťáhlav na Plzeňsku ordinuje nyní nejvíce po telefonu.
Lékař Vlastimil Kulda (69) ze Šťáhlav na Plzeňsku ordinuje nyní nejvíce po telefonu.  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Schnapka)
Autor: zb - 
14. dubna 2020
11:18

Místo, aby za ním pacienti chodili do ordinace a seděli v narvané čekárně, ordinuje na dálku. Nejdůležitějším pracovním nástrojem praktického lékaře ze Šťáhlav u Plzně Vlastimila Kuldy (69) se stalo telefonní sluchátko.

Jako v telefonní ústředně si teď prý připadá doktor Kulda. Epidemie koronaviru úplně změnila chování pacientů. Zatímco dříve praskala čekárna ve švech, teď zeje prázdnotou. O to více ale lékaři přibylo práce.

Rekordní březen

Každý den je v ordinaci už o půl hodiny dříve, aby stihl odběry. Od sedmi začínají chodit pozvaní pacienti, vždy po půl hodině, a to až do 14. hodiny. „S nikým jiným se tak tady nepotkají. Do toho vyřizuji jeden telefonát, vyřídím ho, a už mám druhý. Někdy je to na mrtvici. Ještěže už jsou eRecepty, jinak bych ty papírové musel lidem po práci rozvážet sám,“ řekl Kulda.

S koncem ordinační doby mu ale práce nekončí. Vystavuje neschopenky a recepty, které pak lidem posílá. „Březen byl co do počtu ošetřených pacientů rekordní, rovných 1250. To je nejvíce za posledních deset let,“ dodal Kulda.

Doktore, mám asi koronavirus...

Tuto větu teď doktor Kulda slýchává nejčastěji. Když zjistí, že byli ve styku s někým z rizikové skupiny, mají kašel, teplotu, pošle je na test. Jinak je nechá doma. „Může to být nachlazení či respirační onemocnění. Doporučím léky a řeknu jim, ať se po třech dnech ozvou,“ řekl Kulda. Za den mu volají takto asi tři lidé, kteří si myslí, že mají koronavir. Na testy poslal dosud asi 15 lidí.

Léčba na dálku

Pacient třeba zavolá, že ho bolí záda, noha nebo od páteře. „U většiny těchto pacientů to není poprvé a mají o takovýchto potížích záznam ve své kartě. Pak jim na dálku předepíšu léky na uvolnění bolesti a pošlu jim eRecept. Obvykle se jim rychle uleví,“ řekl Kulda. „Když ale pacient zavolá, že ho bolí břicho nebo na prsou, signalizuje to vážnější problém. Musím je proto vidět, a to hned, ještě ten den, kdy zavolají. Musím to ale zajistit tak, aby se vešli do půlhodinových intervalů objednaných pacientů,“ dodal Kulda.

VIDEO: Zeman o koronaviru a nesouhlas s Prymulou: Promořování? Lékaři mají někdy odporný žargon, děsí to veřejnost.

Video  Zeman o koronaviru a nesouhlas s Prymulou: Promořování? Lékaři mají někdy odporný žargon, děsí to veřejnost  - Redakce Blesk, FTV Prima
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa