Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kardinál Duka z karantény požehnal Česku a Praze. Zahráli i hradní trubači

Autor: Sabina Dračková - 
5. dubna 2020
19:30

Kardinál Dominik Duka v neděli po poledni z balkonu Arcibiskupství pražského požehnal Česku a Praze. Duka v těchto dnech musí být stále v karanténě, protože byl v kontaktu s biskupem Karlem Herbstem. Ten je nakažený nemocí covid-19. Kardinál podle svých slov nemá příznaky nemoci.

I když je kardinál Dominik Duka v současnosti v karanténě, částečně nadále plní aktivity, které vyplývají z jeho funkce. Příznaky onemocnění navíc prý nepociťuje, a tak dnes požehnal České republice a hlavnímu městu Praze.

„Apoštolské požehnání Nejsvětější svátostí městu Praze a Vlasti dnes udělil Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský a primas český,“ sdělil na twitteru mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček.

Právě z Prahy se jeho požehnání pomyslně šíří do dalších koutů Česka. Kardinál vystoupil na balkon budovy Arcibiskupství pražského. To sídlí na Hradčanském náměstí v těsné blízkosti sídla českých prezidentů Pražského hradu.

V karanténě jsou nyní všichni generální vikáři a biskupové, kteří byli společně s Dukou na biskupské radě. Setkali se tam totiž s emeritním biskupem Karlem Herbstem. U toho se nákaza novým typem koronaviru prokázala a je ve vážném stavu, i když podle Duky mimo ohrožení života.

Z Hradu zazněla i hudba

V neděli odpoledne také z Hradu zazněla hudba. Hradní stráž zahrála postupně na čtyřech místech na hradbách Pražského hradu. Vystoupení mělo povzbudit všechny lidi, kteří kvůli šíření koronaviru zažívají těžké chvíle, uvedl Ovčáček. Areál Pražského hradu je nyní kvůli opatřením proti šíření koronaviru uzavřen.

Vystoupení na hradbách začaly záměrně na Květnou neděli od 13:30, hudbu přenášel i Český rozhlas. „Reagujeme tímto na omezení, se kterými se v těchto dnech musíme potýkat, a chceme tak povzbudit všechny, kteří zažívají těžké momenty, speciálně pak všechny postižené v krizových oblastech Evropy,“ uvedl mluvčí. Do programu byla zařazena díla italské, francouzské a anglické hudební kultury.

Video  Celý záznam pořadu S prezidentem v Lánech: O koronaviru, zdraví a vládních opatření  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa