Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kardinál Duka se ozval z karantény. A řekl, jak na tom je on i nakažený biskup

Aktualizováno -
29. března 2020
16:15
Autor: kal, ČTK - 
29. března 2020
14:30

Nejvyšší představitel církve v Česku je od víkendu v izolaci, kardinál Dominik Duka ale neklesá na duchu. V rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že se cítí dobře a příznaky nákazy koronavirem na sobě nepociťuje. Dobrý je podle něj i zdravotní stav emeritního biskupa pražského Karla Herbsta, který má COVID-19 a po páteční hospitalizaci v Nemocnici Pod Petřínem ho v sobotu převezli na JIPku do střešovické nemocnice.

„Cítím se na svůj věk a okolnosti dobře, necítím se jako pacient a nemám příznaky, které by měly signalizovat možnou nákazu,“ uvedl Duka, který je – stejně jako další biskupové z Arcibiskupství pražského – v karanténě.

„Budeme pracovat v režimu mobil, e-mail. Není to pro nás příliš příjemná situace. Můj úřad a můj byt je oddělen, mám svoje vlastní schodiště. Podobně v kancelářích, kde pracovali zmínění páni. Jsou ve svých bytech na Hradčanském náměstí, můžeme si mávat do oken,“ řekl kardinál Radiožurnálu. „Modlíme se. Snažíme se brát telefony lidem, kteří potřebují vzpruhu nebo radu,“ dodal.

Duka přiblížil i to, jak je na tom biskup Herbst. „Zdravotní stav biskupa Karla Herbsta je dobrý, není v ohrožení života. Nemusíme mít obavy,“ uklidnil posluchače.

Arcibiskupství na svém webu uvedlo, že se stav Herbsta stabilizoval. „Pražské arcibiskupství vyjadřuje poděkování zdravotnickému personálu střešovické nemocnice, který v tyto dny pracuje s velkým nasazením nejen pro záchranu otce biskupa, ale i všech ostatních nemocných pacientů,“ uvedlo.

Obecněji k nákaze koronavirem, který se šíří v Česku i ve světě, kardinál Duka uvedl: „Hlavní je nepodlehnout strachu a panice. Není jen volná ruka trhu, ale je také ruka boží ochrany a prozřetelnosti.“ Připomněl, že v době španělské chřipky, která probíhala těsně po první světové válce v letech 1918-1920, lidé také bojovali s infekcí, zažili hlad, byl nedostatek léků a především lékařů mladé generace. Už ale nezdůraznil, že na onemocnění tehdy zemřelo podle odhadů 50-100 milionů lidí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1xTomasx1 ( 29. března 2020 17:54 )

Chachá, tak tohle byl vtip století. Církev, že by nešla po penězích? To už bych raději uvěřil tomu, že přemluvíme koronavir, aby spáchal dobrovolně sebevraždu.

nespokojeny ( 29. března 2020 17:40 )

Pane kardinále moc Vás prosím, věnujte finanční prostředky z církevních restitucí lidu ČR. Pomůže to a zvedne se prestiž církve ve společnosti.
Věřím, že papež František to posvětí.

1xTomasx1 ( 29. března 2020 17:34 )

Asi ses málo modlil, že Tě Bůh trestá. Zkus zaplatit odpustek, možná Tě ušetří.

8x8x ( 29. března 2020 17:28 )

Chuj s nima, s fláterníkama

zlymikes ( 29. března 2020 15:15 )

to jim nedošlo,že v době zákazu čehokoliv je zakázán i sex byť mezi kněžími?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa