Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Roušky, izolace, socialismus: Spisovatelka Američanům přiblížila život Čechů za koronavirové krize

Autor: jel, chal - 
5. dubna 2020
18:24

Americká spisovatelka Chris Christenová z americké Omahy byla loni na podzim s manželem na dovolené v Praze a Budapešti. Průvodkyni jim dělala Češka Jana, se kterou se manželé sblížili. Díky technologiím jsou noví přátelé nadále v kontaktu a mohou si předávat své zkušenosti z dob probíhající koronavirové krize.

Mezi životem v Americe a v České republice není v těchto dnech velký rozdíl, shrnula Chris Christenová ve svém článku pro server deníku Omaha World-Herald. Spisovatelka moc dobře ví, o čem mluví. Chris loni v říjnu navštívila Prahu, kde její skupinu vedla průvodkyně Jana.

Ženy se spřátelily a zůstaly ve spojení, i když se Chris z Evropy vrátila domů. O Vánocích například Chris s manželem poslali Janě jako dárek balíček s mandarinkami a pomeranči. Šlo o vtipnou narážku na Janino vyprávění o časech před sametovou revolucí.

Jak spisovatelka napsala, koronavirus svým způsobem život v Česku vrátil právě do dob, kdy u nás panovala totalita. „Dnes je svoboda nejcennější komoditou Janiny rodiny. Ale svět v koronavirové krizi je obrovskou připomínkou nedostatků a sociálního distancování z jejího dětství,“ vysvětlila Chris americkým čtenářům.

Jana Američance poslala video, ve kterém popisuje svůj současný život v izolaci. Jde o velkou změnu oproti normálu. Jana se spolu se svými třemi dětmi, švagrovou a jejími dětmi, na čas odstěhovala na chatu. Manžel zatím zůstal v Praze a chodí dál do práce. „Jana se švagrovou se starají o šest dětí, učí je, vaří a šijí roušky,“ popsala Chris Christenová ve svém článku.

„Nabídla jsem, že Janě pošlu látku,“ doplnila s tím, že v České republice jsou galanterie nadále otevřené, a tak Češi nedostatkem materiálu příliš netrpí. Jana vyrobené roušky předává švagrovi, který je pak zdarma rozdává ve svém obchodě.

Američanka zmiňuje i typický způsob, kterým se Češi vyrovnávají s těžkými časy. Samozřejmě jde o humor. „Pořád si zvykáme na domácí výuku. Je to náročné, ale má to mnoho pozitiv. Jako nový vtip – jestli tu budou školy zavřené ještě pár týdnů, rodiče vyvinou vakcínu proti koronaviru dřív než vědci,“ vzkázala Jana na videu.

 

 

jarda304 ( 6. dubna 2020 12:49 )

Jana mohla Chris poslat roušku...tedy pokud Chris ještě žije

CAVESMAN ( 5. dubna 2020 19:10 )

zlatý socialismus

Zobrazit celou diskusi