Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dalších 150 tisíc „koronavirových“ SMS: Češi v cizině dostali varování operátorů

Autor: ČTK, tsv - 
6. března 2020
18:50

Mobilní operátoři ve čtvrtek rozeslali varovné SMS dalším 150 000 Čechům, kteří se nacházejí v zemích zasažených novým typem koronaviru. Nejvíce zpráv, celkem 112 500, mířilo Čechům v Německu, do Itálie směřovalo 16 500 mobilních varování, do Francie 11 500 SMS a do Španělska 8500. Do Asie směřovalo 1300 SMS. Oznámila to Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Na pokračování rozesílání zpráv se dohodlo s operátory ministerstvo zdravotnictví. „Distribuce SMS bude fungovat na týdenní bázi, kdy každý čtvrtek budou oslovení čeští občané v těch zemích, které ministerstvo vyhodnotí jako rizikové. Současně všichni občané, kteří se vracejí do ČR, obdrží při překročení hranice, kdy se jejich telefon přihlásí zpět do domácí sítě, informační SMS s pokyny, jak postupovat v případě zdravotních obtíží,“ uvedl výkonný ředitel asociace Jiří Grund.

Zprávy pro Čechy vracející se do ČR operátoři rozesílají kontinuálně každý den, podle toho jak se telefony uživatelů přihlašují k domácí síti. Od soboty do čtvrtka takto poslali přes 410 000 SMS.

Rozesílku na základě požadavku ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zajišťují zdarma ve svých sítích všichni hlavní čeští mobilní operátoři T-Mobile, O2 a Vodafone.

Operátoři posílají SMS bezplatně

„Za uplynulý týden jsme poslali přes 300 000 SMS lidem v zasažených zemích i těm, kteří se vrátili odkudkoli ze zahraničí. Jedna SMS v informačních a reklamních kampaních standardně stojí zhruba tři Kč, podobná aktivita by tedy vyšla zatím zhruba na milion korun. Protože chápeme závažnost situace i přínos sdělení, rozhodli jsme se SMS pro ministerstvo zdravotnictví rozeslat bezplatně,“ uvedla mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Odeslány byly dva druhy SMS. První z nich směřovala do zemí, které ministerstvo vyhodnotilo jako celosvětově nejvíce rizikové. Šlo o Írán a Jižní Koreu, do kterých bylo posláno 500 SMS ve znění: „Sdělení MZCR: Dovoluji si Vás požádat o spolupráci ve věci ochrany zdraví občanů ČR. Po Vašem návratu z Íránu/Jižní Koreje zůstaňte prosím v případě jakýchkoliv zdravotních problémů v domácí karanténě a co nejdříve kontaktujte telefonicky místní hygienickou stanici (přímo nebo přes linku 112). Tato informace se vztahuje i na cestující, kteří ve výše uvedených zemích pouze přestupovali na další letecké spoje. Ministr zdravotnictví ČR.“

Druhá SMS odešla do ostatních zemí Asie a Evropy: „Sdělení MZCR: Dobrý den, cestujete-li do země se zvýšeným výskytem koronaviru (aktuální přehled na www.mzcr.cz), dodržujte pokyny daného státu a nezapomeňte na doporučení uvedená na webu MZČR. Děkuji. Ministr zdravotnictví ČR.“

Text návratové SMS je: „Sdělení MZCR: Vítejte zpět v ČR. S ohledem na Váš pobyt v zahraničí Vás žádám, abyste následujících 14 dnů pravidelně kontroloval/a svůj zdravotní stav, zejména teplotu nad 38 C a dále se řídila doporučeními na www.mzcr.cz. Děkuji. Ministr zdravotnictví ČR.“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa