Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Lidi podlehli panice.“ Ředitel pražského hotelu se kvůli koronaviru bojí krachu

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
6. března 2020
05:00

Miliardové ztráty a až 40 tisíc lidí „na dlažbě“, takový je černý scénář tuzemských hotelů a restaurací pro případ, kdyby se hrozba nákazy novým koronavirem „protáhla“. Značné ztráty hlásí ubytovací a stravovací zařízení už nyní. Ředitel pražského hotelu Olympik Vlastislav Šos pro Blesk Zprávy přiznal, že místo v březnu běžné 85procentní obsazenosti má pokoje plné jen z 30 procent. A bude hůř. Dovolenou postupně odvolávají další rodiny i skupiny cestovatelů. Asociace hotelů a restaurací se tak obrací na vládu a prosí o pomoc. Bojí se totiž krachu, který by mohl podle Šose přijít i v řádech několika týdnů.

Do České republiky proudí ročně 7,6 milionu turistů. Už nyní zaznamenávají cestovní kanceláře, hotely a restaurace znatelný pokles příjmů. Turisté totiž po stovkách ruší své zájezdy a ubytování z obavy před nákazou novým koronavirem.

„Denně chybí i 50 pokojů, a to jen když počítám jihokorejské turisty,“ řekl pro Blesk Zprávy ředitel pražského hotelu Olympik Vlastislav Šos. 

Právě na jihokorejských a obecně asijských turistech, ale také na cestovatelích z Itálie, Španělska nebo Řecka mají české hotely často postavené svůj byznys. Nyní jim hrozí krach. 

„Skoro 10 procent turistů v ČR pochází z Asie. Zpočátku, když to bylo jenom v téhle oblasti, jsme si říkali, že bychom to měli zvládnout. Nyní už je to globální problém,“ zmínil Šos.

„Nikdo neví, kam až se to promítne, ale v ohrožení jsou pracovní místa a mzdy. Pro některé hotely by to mohlo vyústit v krach, a to do dvou až čtyř měsíců v případě, že by se situace nezlepšovala,“ varoval ředitel hotelu Olympik.

V ohrožení je 40 tisíc míst a 14 miliard

Podle Asociace hotelů a restaurací (AHR) by pokles asijských turistů o polovinu znamenal ztrátu zaměstnání pro osm tisíc lidí. K cestovnímu ruchu se totiž váží i zaměstnání jako číšník, kuchař, organizátor akcí, taxikář i průvodce. V případě, že by poklesl cestovní ruch o třetinu, by se pak o práci mohlo bát 40 tisíc lidí a státní rozpočet by pak přišel o 14 miliard.

„Je tedy nutné rovněž předem zvážit kroky, které by snížily dopady očekávané krize na naše hospodářství a zaměstnanost. Pro mnohé malé a střední podniky může každý z uvedených scénářů představovat i existenční riziko,“ dodal prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. 

„Většinou máme v období března a dubna obsazenost na 85 procentech. Nyní jsme na necelých 30 procentech, ale to i díky tomu, že se nadále konají koference, kde je kolikrát zapotřebí účastníky ještě ubytovat,“ popsal nynější dopad na svůj hotel Šos, který dělá ředitele Olympiku už 20 let. Finančně pak vidí ztrátu v desítkách milionů.

„Kompletní čísla za všechny hotely nemáme. To ani nejde. Můžu ale říci, že každý hotel, se kterým jsme v kontaktu, hlásí storna - a to v řádech tisíců, ale i v řádech milionu korun,“ doplnil pro Blesk Zprávy Stárek. 

Většina hotelů se navíc potýká se zásahem do rozpočtu kvůli přísnějším hygienickým opatřením. „My jsme za gely, dezinfekce apod. utratili už 100 tisíc korun,“ vyčíslil Šos, který vede hotel o kapacitě přes tisíc míst. „Měli jsme navíc štěstí, že jsme nakupovali v lednu a všechno ještě bylo skladem,“ poznamenal. 

„Vláda by měla ztráty kompenzovat“

Kromě členů AHR se o dopadu na cestovní ruch a subjekty s ním spojené baví i Fórum cestovního ruchu ČR. I tady se ve shodě s hoteliéry obávají takzvané vyšší moci.

Česká vláda, podobně jako ta italská, by mohla vydat zvláštní opatření, která by uzavřela některé zóny či zrušila vnitrostátní cestování. To by znamenalo stornování zájezdů a letenek, kdy by tratil poškozený hotel nebo ubytovací zařízení. 

„Učiní-li Vláda ČR nějaká restriktivní opatření, která mají dopad na cestovní ruch a subjekty v něm podnikající, měla by být připravena kompenzovat jejich ztráty. Podnikatelé v cestovním ruchu nemají ve střednědobém horizontu šanci, jak bojovat s panikou lidí, kteří se obávají cestovat, výpadky příjmů vyvolané panikou či jako důsledek restriktivních opatření státních orgánů jsou nenahraditelné,“ uvedlo Fórum. 

„Hoteliéři by uvítali vstřícné kroky od vlády. Minimálně dočasné oddálení zákonných plateb, jako jsou zdravotní a sociální připojištění a odklad platby DPH. Chtělo by to i podporu Czech Tourismu, aby lidé věděli, že ČR je bezpečný region a že tu máme skvělé zdravotnictví,“ zmínil Šos s tím, že se AHR chystá se svými požadavky zajít i za premiérem Andrejem Babišem (ANO).

„Chtěli bychom se sejít s panem premiérem. Je zapotřebí se zamyslet nad tím, jak cestovnímu ruchu pomoci,“ doplnil Stárek pro Blesk Zprávy.

Cestovní ruch značně trpí (ilustrační foto.) Cestovní ruch značně trpí (ilustrační foto.) | Reuters

Požadavky AHR a Fóra jsou obdobné. „Žádáme úhradu nemocenské státem v prvních 14 dní nemocenské za lékaři nařízenou karanténu ve firmách. Odpuštění DPH ve výši prokázané škody, nabídnutí bezúročných překlenovacích půjček a uzavření dohod s pojišťovnami, aby lidem kompenzovaly pojištěné pobyty,“ píše Fórum na svém webu. 

Zraky hoteliérů se nyní upínají na kalendář. Pokud by se totiž situace neuklidila do dubna, budou mít některé ubytovací zařízení problémy i s povinnými platbami. „Vidím ale naději. Naději, že se virus unaví, najde se vakcína. Zkrátka, lidi se přestanou obávat zase cestovat,“ uzavřel pro Blesk Zprávy Vlastislav Šos. 

Vlastislav Šos, ředitel hotelu Olympik, uvedl, že se některé hotely už nemusí vzpamatovat. Koronavirus už se dotknul i jich Vlastislav Šos, ředitel hotelu Olympik, uvedl, že se některé hotely už nemusí vzpamatovat. Koronavirus už se dotknul i jich | Blesk - Nikola Forejtová, Reuters

 

babilida ( 4. září 2020 19:00 )

Vrchol drzosti, mají málo nahrabáno? Co měli dělat nezaměstnaní, když se rušily prac. místa. Rekvalifikace se tomu říká...

zada ( 6. března 2020 15:08 )

Klausova řeč)))

zada ( 6. března 2020 15:08 )

Hoteliéři a cestovky poděkujte si nezodpovědným turistům! Demokracie není cochcárna, víme?!?

Evka4 ( 6. března 2020 13:37 )

Šos je nebetyčné drzé prase. On nebyl schopný vytvořit rezervy během "tučných" let?
Že se nestydí. Kolik lidí zůstalo na dlažbě po krachlých fabrikách? Všichni si museli poradit. A tohle tlusté čuně chce po státu kompenzaci? To se mi snad zdá!

aeraluna ( 6. března 2020 13:15 )

Vlekaři chtějí odškodnění, že nenas­něži­lo..­.země­dělci chtějí odškodnění, že se neuro­dilo­...ho­teli­éři chtějí odškodnění, že nedorazili turisti...atd. atd. atd. Neříká se tomu riziko podnikání? A proč by mi měl někdo kompenzovat riziko mého podnikání, obzvlášť stát? Pokud se mohu nějak pojistit u pojišťoven je to jiná věc. Jinak opakuji - riziko podnikání. Nikde není psáno, že co a jak šlo včera, půjde tak zítra. Svět takhle nefunguje. Takže prostě "zavřete krám". Pokud někdy opět nastanou vhodné podmínky, dá se krám znovu otevřít. Howgh.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa