Ve finále se Pavlína Lubojatzky a Roman Staša střetli v souboji o báječnější tříchodové menu. Porota složená z kulinářských mistrů Jana Punčocháře (40), Radka Kašpárka (37) a Přemka Forejta (32) to neměla vůbec jednoduché.
Oba amatérští kuchaři překonali sami sebe. A tak porotci nešetřili chválou. Dokonce padla i slova o tom, že za taková jídla by se nemusely stydět ani restaurace s michelinskou hvězdou.
Za předkrm z mořského ďasa Pavlína, stejně jako Roman za své podání foie gras dostali od poroty 26 bodů. Po hlavním chodu se Pavlínka s jehněčím hřebínkem dostala do vedení před srnčím hřbetem Romana, a to 56:55.
Rozhodl dezert. Romanův perník předčil Pavlínin cheesecake. Za své tříchodové menu Roman získal celkem 84 bodů, což mu vyneslo titul MasterChef Česko, vysněnou trofej, půl milionu korun a možnost navrhnout vlastní degustační menu v restauraci jednoho z porotců.
MasterChef Česko 2020:
Soutěž bez výhry opustili: Pavlína | Pavel | Ivka | Pepa | Chili | Viki | Evi | Pája | Kamila | Yeni | Barbora | Petra | Tereza | Lucie | David | Martin | Milan | Iva | Ivana | Veronika | Denisa | Tomáš | Jitka
Ve finále se utkali:
Roman
Roman Staša ve 22 letech skončil s profesionálním hokejem a začal trénovat děti. Do soutěže se přihlásil proto, aby se stal dostatečně velkou autoritou na to, aby mohl své svěřence vést ke zdravé výživě.
Pavlína
Pavlína Lubojatzky, marketingová specialistka, jíž se podařilo zhubnout 22 kilo, kvůli MasterChefovi dala v práci výpověď, aby se mohla plně soustředit na soutěž, a tak zůstala finančně závislá na manželovi. Do finále jí pomohly artyčoky se slaninou a omáčkou z bílého vína. V díle vysílaném 15. září měla obrovské štěstí.
Z TOP 3 vypadl:
Pavel
Pavel Berky vystudoval oděvní školu, živí se jako módní návrhář a má vlastní úspěšnou značku. Vaření je jeho dlouholetý koníček. Vždy snil o tom, že si otevře restauraci nebo bistro. Postoupil jako první již z 3. kola. Porotu oslnil kachním prsíčkem s griliášovou trubičkou plněnou paštikou. V semifinále se mu hůř než Pavlíně podařil francouzský dezert Croquembouche.
Z TOP 4 vypadla:
Ivka
Iva Sarauerová, projektantka zahrad, jejíž největší láskou je pečení dortů a fitness, by se chtěla živit vařením, které miluje. Do MasterChefa jí dostalo vynikající čokoládové fondue a na balkon TOP 16 nejrychleji vyšlehaný dokonalý sníh. V 9. kole se svou křepelkou porazila šéfkuchaře vyhlášené jihlavské restaurace Bílý Mák Tomáše Seitla a získala odznak imunity. Její cesta k vítězství skončila bramborovou medailí. Do semifinále ji nepustila příprava pokrmů z humra.
Z TOP 5 vypadl:
Pepa
Josef Nemrava, inženýr stavař, pracuje v rodinné firmě. Kuchařem touží být od šesti let. Chtěl by se vaření věnovat profesionálně, proto se do soutěže přihlásil znovu - vloni vypadl v rozstřelu. Letos postoupil mezi elitní šestnáctku přímo ze 4. kola. Ze soutěže jej vyřadilo příliš sladké zeleninové ragú.
Z TOP 6 vypadla:
Chili
Chili Ta Thuy miluje zpěv a americký fotbal. Vařením se nejen odreaguje, ale navíc jí pomohlo překonat krizi identity a najít propojení mezi českou a vietnamskou kulturou. Její láskou je vietnamské jídlo, s nímž experimentuje – přidává do něj prvky evropské kuchyně. Z TOP 16 ji v díle vysílaném 18. března vyřadila nejhorší domácí raviola s vejcem. Do finále se díky svému skvělému výkonu s castingovým pokrmem vrátila. Domů z kuchyně MasterChefa ji poslala její úprava špatného boloňského ragú. Její sokyni ve vyřazovací výzvě Pavlíně se to povedlo o něco víc.
Z TOP 7 vypadla:
Viki
Viktorie Hrazdílková, studentka, si postup do finálové šestnáctky zajistila majonézou, již měla nejlépe umíchanou a ochucenou. Na kolena jí dostal nápad porotce Forejta, připravit pokrm ve tvaru motýla. Její byl sice velice krásný, ale nejhůř chutnal.
Z TOP 8 vypadla:
Evi
Eva Tomečková, která pracuje jako osobní bankéřka, vaří od deseti let. Ráda by si otevřela malý podnik. Vyřazena byla po kole štěstí, kde si vytočila baby kuře. Do finále se vrátila poté, co luxusně vytunila svůj castingový pokrm, a to knedlíky s uzeným a se zelím. Definitivní vyhazov ji potkal po jedné z nejtěžších výzev soutěže, tedy testu chuti. V duelu s Pepou prohrála. Uzený losos si spletla s uzenou makrelou.
Z TOP 9 vypadl:
Pája
Pavel Švec, hudebník, který v operním orchestru hraje na bicí a učí na základní umělecké škole, vaří od té doby, co dohlédl na kuchyňskou linku. Chtěl dokázat mamince, že opravdu umí vařit. Za perličku s ratatouille dostal divokou kartu od Jana Punčocháře. Z pokračování v soutěži ho vyhnaly jeho kalamáry. Do finále jej vrátil vídeňský telecí řízek s vídeňským bramborovým salátem. Ovšem v dalším díle získal sice nejednu pochvalu od porotců, ale přesto byl nejhorší a v finále skončil.
Z TOP 10 vypadla:
Jitka
Jitka Minková, šéfka podpory zákazníků v naftařské společnosti, jejímž snem je mít mezinárodní restauraci všech chutí, si jesenickým bramborem s hovězím steakem a peruánskou omáčkou vyvařila rovnou vstup do finále, a to již ve 4. kole. Vaz ji zlomil pišot.
Zpět na seznam
Z TOP 16 vypadli:
Vladimír
Vladimír, trenér thajského boxu a kondiční trenér, by se chtěl přestěhovat do Thajska a otevřít si tam malou restauraci. Jeho krevetová polévka bisque nepřesvědčila Přemka Forejta a Jana Punčocháře, ale dostal divokou kartu od Radka Kašpárka. S tou si ale moc nepomohl, finálovou šestnáctku opustil jako první. Vyřadila ho ryba.
Vašek
Vašek, postgraduální student, povoláním chemik, k jídlu přistupuje vědecky. Vařil mj. tibetské momo knedlíčky, jídlo, které se naučil v Himalájích, kde učil malé děti. Jeho gastronomickým snem je otevřít si pivovar. Vypadl z obrazovky 11. března, nezvládl mleté s bramborovým pyré.
Zdeněk
Zdeněk, důchodce, nejstarší ze soutěžících, žil šest let v Alžírsku a tam se nedalo koupit jiné kuře než živé na trhu. Podařilo se mu ho vykostit nejlépe, což mu vyneslo zástěru, a to nikoli s jeho jménem, jako mají ostatní, ale porotci si ji pro něj připravili s nápisem DĚDEK. Ze soutěže z TV obrazovky odešel 8. dubna 2020. Udělal nejhorší dezert.
Kamila
Kamila, zástupkyně vedoucího obchodu, se domnívá, že v gastronomii je moc chlapů a že i ženy na mateřské na to mají. Jejím snem je zařídit si bistro – snídaně, oběd, večeře a domů. Zástěru si vyvařila čočkovou polévkou s topinamburem. Za soutěže ji vyřadily klobásy.
Lucie
Lucie, recepční, se coby vítězka Miss Sympatie v Miss Junior, trápí tím, že je brána jako krásná blondýnka, která se jen tak veze, a přitom umí řídit bagr a dobře vařit. Korunku Missky by rozhodně chtěla vyměnit za vařečku. Do TOP 16 se dostala díky skvělé přípravě tří vaječných pokrmů. O další boj o titul MasterChef ji připravila kafrová limetka. S netradičním ovocem si v díle vysílaném 15. dubna 2020 poradila nejhůř.
Omar
Omar Ben Hassen Tlili, bojový spotovec, má sen vycestovat do Japonska, dělat třeba jen poskoka v některém z vyhlášených barů a nasbírat zkušenosti. Porotu přesvědčil tradičním pokrmem sumo zápasníků a tím, že podle slov Radka Kašpárka zeleninu krájel jako Bůh.
Soutěž již dřívě opustili:
Yeni
Yeni, modelka, uspěla s asijskými knedlíčky, které porotu okouzlily. Odcházela od ní se slzami v očích, slzami štěstí. Do TOP 16 ji však nepustily artyčoky s lanýžovým olejem a pršutem.
Barbora
Barbora, administrativní pracovnice, by chtěla mít malý vinný bar, kde by si dělala tapas a vymýšlela různé chuťovky. Zástěru si nevyvařila smaženými bramborami s parmazánovou majonézou.
Lucie
Lucie, obchodní zástupkyně, se do soutěže vydala coby matka na mateřské, a navíc ve třetím měsíci těhotenství. Jejího pstruha porotci ohodnotili jako jídlo hodné MastrChefa. Do finále se i přesto neprovařila.
Petra
Petra, ředitelka půjčovny aut, jejímž snem je otevření bistra nebo vařit v restauraci, připravila ravioly, které Radim Kašpárek označil za boží. Postup do finále si nezajistila italským krémovým rizotem s artyčoky.
Tereza
Tereza, lektorka selektivní prevence, si chce otevřít menší restauraci nebo kavárničku, kde by pekla dobroty. Možnost zabojovat o místo v TOP 16 si vyvařila kachními prsíčky. Neuspěla však přípravou tří jídel z vajec.
David
David, student z Horoměřic, porotu nejprve přesvědčil svou praženou parmou. Nakonec ale neoslnil jeho pokrm s batátovo-dýňovým krémem.
Martin
Martin byl gambler, zpronevěřil půl milionu, skončil na rok ve vězení a má obrovské dluhy. Kdyby býval vyhrál titul MasterChef, otevřel by si bistro, v němž by zaměstnával bývalé feťáky. Do finálové šestnáctky jej nevynesly artyčoky s pestem a rajčaty.
Milan
Milan, vášnivý amatérský kuchař a someliér, by si rád otevřel bistro, kde by si k vaření pouštěl Mozarta, Bizeta a Vivaldiho. Ve čtvrtém kole postoupil pod podmínkou, že vylepší aranžmá svých pokrmů. Dále se ale už nedostal.
Iva
Iva, podnikatelka, chtěla co nejvíc odkoukat od kulinářských mistrů a také se co nejvíc naučit o vaření. Její melanzane alla parmanžana sice dostalo ANO od všech porotců, ale zradilo ji krájení zeleniny.
Holohlavý nadsamec v kuchyni MasterChef Česko: Vícero dětí s vícero ženami!
Ivana
Ivana, zástupkyně manažerky v zákaznickém servisu jedné pražské firmy, by ráda měla menší hospodu, v níž by ona vařila jídlo a její přítel pivo. I jí se nepovedla zelenina.
Veronika
Veronika, studentka gymnázia, se do soutěže nepřihlásila sama, ale spolužáci s učitelem. Na základě petice jí vedení školy umožnilo individuální plán, aby MasterChefa i přípravu na maturitu zvládla. Při vykošťování kuřete se řízla, a musela do nemocnice. Zkusí štěstí příště.
Denisa
Denisa, obchodní manažerka, ráda cestuje a z ciziny si vozí nové recepty. Její výkony na získání zástěry se jménem nebyly dostačující.
Tomáš
Tomáš, který pracuje jako průvodce, je podle slov Radka Kašpárka ambiciózní, talentovaný sympaťák, což však k postupu nestačilo.
Nahý student neuspěl, ale šokoval
Světoběžník Karel se na casting upravil zřejmě v nějakém restauračním zařízení. Při přípravě ve vedlejší místnosti se plazil po zemi a vylil skoro celé jídlo do dřezu. Na jeho pohybech i vyjadřování bylo jasně poznat, že je posilněn alkoholem.
Nebyl ze sebe schopen vysoukat kloudnou větu a jeho práce s pánví, na níž připravoval žebra, odpovídala tomu, že k střízlivosti má daleko. Mrskal s ní tak, že mu z ní pokrm třikrát málem vypadl. Přestože nepostoupil, nevzdává se svého snu, že se mu jednou podaří získat nejvyšší ocenění pro kuchaře, tedy michelinskou hvězdu.
Trojici porotců šokoval i student Daniel. Na dotaz, jak by se podle jeho názoru měla vylepšit česká gastronomie, odpověděl, že by servírky měly být sexy a chodit nejlépe jen v bikinách a mundúrem kuchařů by se měly stát plavky.
A aby toho nebylo málo, dodal, že on bude pracovat bez bikin, jelikož tělo na to má. To zaujalo zejména Jana Punčocháře a studenta vyzval, aby své tělo předvedl. Mladík neváhal a odhalil jeho horní část. Další svlékání už ho na obrazovce nečeká, také nepostoupil.