Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klause potěšilo narození vnučky. Klaus ml.: „Porod v době nejčernějšího dne“

Autor: Sabina Dračková, vei - 
3. dubna 2020
05:00

Radostná událost zlepšila náladu rodině bývalého českého prezidenta Václava Klause. Jen pět dnů po vyhlášení nouzového stavu jeho mladší syn Jan s manželkou Lucií oznámili narození dcery. Jak Blesk Zprávám prozradil prezidentův druhý syn Václav Klaus mladší, svoji neteř ještě neviděl. Na návštěvu zatím nedorazil ani dědeček. Dodržuje totiž poctivě nařízení vlády, rodina se tak vůbec nestýká.

Evropa uzavřela hranice, Česko zrovna začínalo řešit akutní nedostatek roušek a respirátorů. V začátcích doby všudypřítomného strachu se v rodině bývalého prezidenta České republiky radovali. A právem. Prezidentově synu Janovi a jeho manželce Lucii se 17. března narodila dcera. Holčička je zdravá a pojmenovali ji Amélie.

Václav Klaus se tak stal dědečkem už po osmé. „Pan prezident říkal, že je to vždycky radostná událost a byla to pro ně radostná novina, která samozřejmě byla dlouho očekávaná,“ řekl mluvčí Institutu Václava Klause Petr Macinka.

„Měl jsem radost, zejména to bylo dobré, protože to přišlo v té době toho nejčernějšího dne, jak tady začala kulminovat ta epidemie, všechno se zavíralo, všichni byli ve strachu. Takže taková radostná zpráva, všechny v rodině to potěšilo,“ popsal pocity prezidentův první syn Václav Klaus mladší.

Radostně Klaus mladší také připomíná, že se v Česku za březen narodilo 9100 miminek. „Teď čtu všude v médiích jen ty katastrofické zprávy smutné, tak jen, že je v té republice ještě hodně i dobrého,“ řekl pozitivně naladěný Klaus mladší.

„Mám už tři neteře, takže už jsem zasloužilý strýc. Tedy čtyřech jsem strejda a tři mám ještě vyženěné, no vlastně už mám osm synovců a neteří,“ počítá starší exprezidentův syn rozrůstající se rodinu.

Otec u porodu

Ve dnech, kdy Klausova snacha rodila, se v některých nemocnicích už postupně znemožňovala možnost přítomnosti tatínků na porodním sále. Jen pár dnů nato došlo k plošnému zákazu. Amélie přišla na svět 17. března. Dva dny poté, 19. března večer vláda otcům přítomnost u porodu zakázala.

Fotografie, kterou Lucie Klausová sdílela na svém facebooku, ukazuje novopečeného tatínka Jana Klause s rouškou a v obleku, ve kterém se k porodu obyčejně chodí. Zřejmě tak ještě stihl u významného životního okamžiku být.

„To upřímně nevím, jestli se ptáte mě, tak já si myslím, že to není žádné lidské právo, účast tatínka u porodu. Samozřejmě taková ta podpora v té první fázi a potom, když tam ten tatínek hned je, když se to narodí, je super, ale já si myslím, že naše maminky a babičky to všechny zvládly bez mužů ten porod,“ zamyslel se Václav Klaus mladší.

Vnučku neviděl ani exprezident

Oslavit nový přírůstek do rodiny ale Klausovi ještě nestihli. „Vzhledem k těm opatřením jsme bratra neviděli. Ani jsme se nechtěli nějak scházet jako rodina, snažíme se jen zachovávat ty kontakty, které jsou nutné pro práci, nebo lidé co spolu žijí doma,“ přiznává starší z bratrů s tím, že hned jak vše pomine, bratrovu rodinu navštíví. „Těším se, že vyjedu a zavozím si kočárek,“ dodal.

Připít několikadenní Amélii na zdraví tak zvládli alespoň elektronicky. „Ťukali jsme si po internetu,“ popsal prezidentův syn a politik, který po odchodu z ODS založil hnutí Trikolora.

Děvčátko tak zatím viděl jen na fotkách i bývalý prezident. Ten se tak stal osminásobným dědečkem. Ani on za ní na návštěvu ještě nevyrazil.

„Přiznal, že v důsledku tady těch současných opatření a karantén za ní ještě neměl možnost jít a to svoje nové vnoučátko vidět, takže se na to těší,“ řekl Macinka.

Video  Klaus: Ekonomika koronavirus pocítí. Česko ale nezasáhne nijak výrazně  - Epicentrum
Video se připravuje ...

oldedek ( 4. dubna 2020 11:35 )

Tak to je ale rodinka, co ?!?

Tu nám byl zcela určitě čert dlužen - no a vidíte ty konce - prostě u těch vyčůranejch to nám "dole" jde ze začátku velmi ale opravdu velmi těžko poznat. No tak to je tak u většiny politiků, ty poctivý nám nekonečný blahobyt a spravedlnost nenabízejí a tihle švidlíři a zloději s tím bohužel žádnou starost nemají ...

Pollo ( 3. dubna 2020 17:50 )

Patří Evce4.

Pollo ( 3. dubna 2020 17:49 )

No, tak vy jste se taky narodila a nyní je vidět, že to asi byla chyba, jinak si takové názory nejde vysvětlit. Vlastně se mi z vás navalilo.

Evka4 ( 3. dubna 2020 16:43 )

Přesně tak. Mladší Klaus by ze svého učitelského platu těžko uživil 6 dětí Teď je sice poslancem, ale i tak...Kikina je zabezpečil do 10 kolene

Maximilian ( 3. dubna 2020 16:39 )

A je to radost větší nebo menší než z vyhlášené amnestie?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa