Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Brno chystá krizovou polní nemocnici pro 500 lidí: Postaví ji za 48 hodin na výstavišti

Autor: jn - 
23. března 2020
15:36

Na brněnském výstavišti v pavilonu G vyroste v případě nedostatečné lůžkové kapacity v nemocnicích krizový špitál. Kapacita bude 500 míst.

„Jednáme s řediteli brněnských nemocnic o definitivní podobě polní nemocnice. Potřebujeme znát jejich požadavky na rozmístění klíčových míst v prostoru samotného pavilonu G, aby byl efektivně zajištěn případný příjem pacientů a péče o ně,“ sdělila primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Město podle ní potřebuje znát veškeré logistické požadavky, které se týkají třeba zásobování či dovozu a odvozu zdravotnického materiálu, na což možná využije i další budovy. Areál výstaviště je totiž ve vlastnictví města Brna.

Polní nemocnice vyroste za 48 hodin

Pavilon, kde by v případě potřeby mohlo být hospitalizováno až 500 pacientů, plánuje Vaňková rozdělit pomocí mobiliáře, který mají Veletrhy Brno k dispozici.

„Předpokládáme, že to zvládnou zaměstnanci této městské společnosti za 48 hodin,“ řekla. „Současně dokončujeme dokumentaci s rozmístěním toalet, sprch či přívodů vody pro hygienu, která nám právě pavilon G doporučila,“ dodala.

Město nyní čeká na vyjádření IKEA, zda bude švédská nábytkářská firma schopna v dostatečném množství dodat postele.

„Budu nesmírně šťastná, pokud všechna tato opatření nakonec nebudou vůbec zapotřebí. Nechci nic zlého přivolávat, ale opravdu musíme být zodpovědně připraveni, kdyby situace s nákazou COVID-19 nečekaně eskalovala,“ uzavřela primátorka.

VIDEO: Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně hospitalizovali muže s koronavirem (59) ve vážném stavu.

Video  Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně hospitalizovali muže s koronavirem (59) ve vážném stavu.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa