Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šije celé Česko: Roušky z triček i pytlíků do vysavače. Experti chválí: Pomůže to

Aktualizováno -
18. března 2020
09:41
Autor: for - 
18. března 2020
05:00

V Česku zoufale chybí ochranné roušky. Z lékáren je lidé vykoupili už dávno, málo jich mají také zdravotníci. Situace by se měla zlepšit v druhé polovině týdne, kdy mají dorazit miliony kusů, slibuje vláda. Češi proto zasedli k šicím strojům a šijí jednu roušku za druhou. Nejen pro sebe a své blízké, ale i třeba pro domovy pro seniory nebo právě pro nemocnice. A nebojí se využít stará trika, šátky, ale i pytlíky do vysavače. Objevují se také různé motivy, od výjevů z kultovního filmu Star Wars přes obrázky lvích tlam až po stylizaci do českého lidového kroje. Blesk Zprávy oslovily experty, co na nový trend šití říkají. Iniciativu lidí oceňují. Zdůrazňují ale, že vás rouška před nákazou neochrání, nosí se hlavně proto, aby již nakažený nešířil virus dál.

Do šití roušek se pustilo celé Česko. Lidé dobrovolně ničí své oblečení, či třeba šátky a vyrábí ústní a nosní ochranu pro svou rodinu, pro své známé, nemocnice i ošetřovatelské domy. Krejčová Jana Rábová dokonce zasadila „rouškovník“.

„Rouškovník“ je kusem dřeva, na který Jana se svými kolegyněmi věší podomácku ušité roušky. „Dřív než jsem stihla dát na Rouškovník nově ušité, byly fuč. Tento projekt byla dobře myšlená věc, ale trochu se nám to zvrtlo,“ píše Jana na své facebookové stránce. 

„Moc všem děkujeme za váš zájem, ale roušky jsou již rozebrané. Nestíháme zvedat telefony a odepisovat. Potřebujeme totiž šít. Dopřejte nám trochu soukromí a klidu,“ dodává dále s tím, že lidi nadále jezdí k rouškovníku i přes to, že už Jana hlásila jejich rozebrání.

Jana není jediná, která šije pro lidi zadarmo. Spousta žen i mužů sdílí své vyrobené kousky, které následně posílají do nemocnic. Thomayerova nemocnice dokonce veřejně na sociálních sítích poděkovala ženě, která pro ně šije skoro celý den. 

Tato žena šije roušky pro Thomayerovu nemocnici Tato žena šije roušky pro Thomayerovu nemocnici | Facebook

Šije se z šátků i pytlíků do vysavače

Návod je pak jednoduchý. Na roušku potřebujete podle jednoho z manuálů čtvercový kus látky 20 x 20 centimetrů, dále dva proužky látky 1 x 3,5 centimetru, šicí stroj, nit, nůžky a žehličku. Podrobný návod najdete zde. 

Kromě výroby pomocí šicího stroje se objevují i návody zahrnující pouze šátek a dvě gumičky do vlasů. Někteří se dokonce pochlubili i výrobou roušky z pytlíků do vysavače a staré gumy od kola. Zde stačí vystřihnout roh pytlíků a přicvaknout sem rozstřiženou gumu. Přečuhující rohy se pak ohnou dovnitř, aby byla ústenka co nejvíce těsná. 

Video  Rouška ze sáčku na vysavač: Návod, jak si ji vyrobit 
Video se připravuje ...

Rouška z vysavače a gumy se pak dezinfikuje v pařáčku s vodou. Jakub Mužík, který návod sdílel, ale dodává, že je zapotřebí nechat roušku v páře aspoň 20 minut. „Je také potřeba zmínit, že ne každá guma vydrží papiňák. Každopádně v normální páře vydrží. Guma v duši je kvalitní a lepší než latexové gumičky,“ řekl Jakub Blesk Zprávám. 

Video  Rychlou roušku si můžete vyrobit i doma, stačí šátek a dvě gumičky. Podívejte se  - Sabina Dračková, Blesk Zprávy / hudebnibanka.cz, Oliver Spencer - And Relax
Video se připravuje ...

Experti: Fungují stejně jako běžné roušky

Ať už se rozhodnete si doma vyrobit roušku pomocí starého trika, pytlíku nebo pomocí šátku, všechny varianty jsou podle oslovených expertů správné.

„Je lepší nějaká ochrana dýchacích cest než vůbec žádná, jakákoliv varianta je dobrá, klidně můžete mít i dvakrát omotanou šálu přes pusu, když nemáte nic jiného,“ zmiňuje pro Blesk Zprávy epidemiolog Rastislav Maďar

„Fungují i ty podomácku vyrobené. Opravdu se neliší od běžných roušek,“ přitakává další oslovený odborník Martin Dudek, lékař ze Středočeského kraje. Dodává ale, že pokud člověk použije pletený svetr, nebo až příliš prodyšné oblečení, bude mu rouška úplně k ničemu. „Je to prostě k tomu, aby člověk neprskal a aby se nedostaly kapénky z nosu a krku dál. K tomu to určitě je dobré, to rozhodně,“ řekl Dudek Blesk Zprávám.

Maďar pak stejně jako všichni odborníci dodává: Rouška je určena pro již nakaženého člověka. Její nošení zabraňuje, aby infikovaný člověk své viry vykašlával do vzduchu. Jedním dechem pak Maďar dodává, že rouška aspoň zachytí část virů. Člověk by tak nemusel dostat takovou virovou nálož. 

„Nemá to sice ani zdaleka antivirový účinek, ale aspoň nějaká mechanická bariéra je a nedostanete tak vysokou dávku viru. Pokud to ale jde přes oční sliznici, můžete mít sebelepší respirátor a stejně to nepomůže,“ vysvětluje.

I kdyby některé roušky nepomohly, lidé na nich obdivují i vzhled. Vznikají i roušky na motivy Star Wars nebo českých lidových krojů. Jednu takovou si vychvaloval i poslanec Dominik Feri (TOP09).

Na závěr pak Dudek apeluje na lidi, aby hlavně při známkách onemocnění nevycházeli z domu a dodržovali karanténu. „Když pak jsou zdraví, neměli by určitě přehrabovat zboží - kupříkladu pečivo - rukama. To je to nejdůležitější, ohleduplnost,“ řekl Blesk Zprávám. 

Lidé začali šít roušky poté, co začala být tato zdravotní pomůcka silně nedostatkovým zbožím. Vrcholem pak bylo zpozdění dodávky roušek, kterou slíbila vláda dodat. Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula dokonce v pořadu DVTV minulý týden sliboval na 10 milionů roušek.

Zatímco obyčejní lidé, ale i soukromníci tak šijí doma roušky, opozice „šije“ do vlády. Podle nich je nastalý problém se zdravotním materiálem odrazem stavu českého zdravotnictví. Větší zásoba ochranných prostředků by do Česka měla dorazil do konce týdne. Letadla z Číny mimo jiné přivezou 120 tun materiálu, který státu věnovala skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Tiskovka po jednání vlády: Hamáček a Babiš v rouškách (17. 3. 2020) Tiskovka po jednání vlády: Hamáček a Babiš v rouškách (17. 3. 2020) | Reprofoto ČT

Je potřeba nosit roušky i ve vlastním autě? >>>

vaber ( 18. března 2020 17:27 )

máme kamarády na západě a za Atlantikem ,ale od nich nic nedostanem ti na nás kašlou,Kalousek zavřel vepřín a uvidíme jestli nám prodají maso ti naši přátelé

krapotkin ( 18. března 2020 13:42 )

Ano, šije celé Česko a nahrazuje tak totální neschopnost vlády, která umí jenom poroučet a zvyšovat si platy.

Sybylla ( 18. března 2020 12:57 )

Čtu o nařízení nosit roušky, ale nikde nevidím, kde je bude zákonodárce rozdávat, nebo snad už mají zákon, že je budeme za 250,-Kč muset kupovat? Kdo na to nebude mít peníze, tak ho rovnou zastřelí? Ubohé pokladní v Albertu jsou nuceny se na své 12hodinové šichtě dusit s plenkou na obličeji. Hanba. Chápu, že tato situace nemá v novodobé historii obdobu a nechci nikoho kritizovat, ale způsob "ochrany" obyvatel je tak chaotický a nedůsledný, že to selský rozum nebere.

joanna5 ( 18. března 2020 12:55 )

chlamydie jsou peklo, navi se to neleci, protoze doktori to neřeší!!! http­s://ww­w.ce­lostni­medi­cina­.cz/o­prav­dovy-zabijak-skryta-infekce-chlamydie.htm

joanna5 ( 18. března 2020 12:51 )

...neco se prece jen zachyti kdyz ji budou nosit vsichni - musime chodit do obchodu - muzes si nasadit pet lahev tedy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa