Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Politici nasadili roušky. „Zlaté české ručičky,“ pochvalují si a „šijí“ do vlády

Autor: Nikola Forejtová - 
17. března 2020
17:33

Roušky nás sice neochrání před nákazou nového koronaviru, pomáhají ale nešířit onemocnění mezi ostatní. Pražané už mají povinnost nechodit bez roušky do městské hromadné dopravy a politici se tak snaží jít příkladem a zakrývají si ústa a nos čímkoliv, co je po ruce. Někteří dokonce nesehnali klasickou roušku a sahají po těch ušitých nebo i po klasických šátcích. Společně pak vzkazují: noste roušky, buďte kolegiální a hlavně, nestyďte se nahodit roušku. Své brýle si o roušku opírá také premiér Andrej Babiš (ANO). Do Babiše a jeho vlády ale politici „šijí“. Vadí jim, že je roušek nedostatek. 

„Zlaté české ručičky. Je vidět, že se dokážeme jako národ spojit. Šijte a šijte,“ uvedl k rouškovému šílenství předseda KDU-ČSL Marian Jurečka ve videu z briefingu, který vysílal ze své kanceláře na sociální síti. 

Narážel tak na nový trend, který se nyní rozmáhá po celém Česku. Lidé totiž spojují své síly a šijí jednu roušku za druhou. Roušky sice nepomohou před nákazou nového koronaviru, na to jsou určeny respirátory, přesto jejich nošení pomáhá. Brání se tím totiž roznášení viru již nakaženým mezi ostatními. A právě na to nyní apelují představitelé české politické scény. 

„Kdo nosí roušku, chrání ostatní – a tak ji prosím, pokud můžete, noste také. Koronaviru zmar!“ prosí občany i předseda STAN Vít Rakušan a přitakává mu i lékař Martin Dudek. „Je to ochrana ostatních proti tomu člověku, který už je nakažen. Jde hlavně o to, aby něco měl před pusou  a když zakašle, doslova vyprskne, tak aby to ta rouška (ale i třeba šátek) zachytila,“ doplnil Blesk Zprávám.

Rouška v barvách českého kroje

Příkladem se snaží jít většina českých zákonodárců. Kromě představitelů dolní komory parlamentu se objevují i politici ze Senátu. Jedním z nich je i nově zvolený předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS). Ten se chopil i kamery a apeloval na občany prostřednictvím videa. 

„První prosba je, abyste nosili roušky. Nenakazíte tím ostatní. Druhá prosba: nenavštěvujte zdravotnická zařízení, snažte se nezatěžovat personál. Třetí prosba: zůstávejte doma a neshromažďujte se, a pokud už někde jste, dívejte se, jestli mají ostatní roušky. Začtvrté: jezte ovoce a zeleninu a opravdu dodržujte hygienická pravidla,“ uvádí Vystrčil. 

Někteří politici obdivují i vzhled roušek. Poslanec za TOP09 Dominik Feri se pochlubil například typickou českou rouškou v barvách našich krojů.

Lidovci, kteří rozjeli kampaň za roušky, ve větším zmiňují i účinnost šátků. Jan Bartošek se totiž k rouškám nedostal a nesehnal ani ušitou. Zvolil tak aspoň šátek, který je podobně účinný, jak se shodují experti. 

Za ODS pak promluvil předseda Petr Fiala. „Ukazují zkušenosti ze zahraničí, aby se lidé chránili a chránili tím ostatním (...) My všichni bychom měli chránit ostatní,“ uvedl v roušce, kterou mu údajně ušila manželka spolupracovníka.

Jan Bartošek (KDU-ČSL) roušku nesehnal, tak nosí šátek (17.3.2020). Jan Bartošek (KDU-ČSL) roušku nesehnal, tak nosí šátek (17.3.2020). | Facebook/Jan Bartošek

Bez roušek na tiskovky nelez

Politici ale nezaplňují jen sociální sítě. S rouškou se nyní ve velkém objevují i na rozhovorech, debatách a také na tiskových konferencích. 

„Vidíte sami, že se snažíme jít příkladem,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) na úterní tiskové konferenci po jednání vlády. Kromě něj nasadili roušky i premiér Andrej Babiš (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Adam Vojtěcha (za ANO) Roman Prymula a také mluvčí Úřadu vlády Jana Adamcová.

Hamáček také poděkoval všem, kteří nošení roušek propagují. Nejčastěji pod heslem „rouškyvšem“ nebo „rouškyjsoucool“. Díky poslal ministr vnitra i těm, kteří se chopili šicích strojů nebo vymýšlí „roušku snadno a rychle“.

Chci poděkovat i Leoši Marešovi. „Zásobování je tristní, ale děláme, co můžeme. Dokud nedojedou dodávky, zakrývejte se čímkoliv, co je po ruce,“ dodal Hamáček.

(Zleva) Roušku si vzali na jednání vlády také náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) (17.3.2020). (Zleva) Roušku si vzali na jednání vlády také náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) (17.3.2020). | Reprofoto ČT

Obecně se pak na tiskových konferencích objevují politici v rouškách. Společně se zakrytými ústy vystoupilo i ODS s TOP09 a STAN. Ti kromě výzvy, aby lidé nosili roušky, zmínili i výzvu pro premiéra Babiše a vládu.

„Vyzýváme vládu, aby říkala pravdivé informace o skutečném stavu zásob ochranných pomůcek pro pracovníky v ohrožených profesích, včetně jasného harmonogramu a plánu jejich distribuce,“ uvádí předseda Pirátské strany Ivan Bartoš.

Za vládu se dokonce omluvil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) na svém účtě na twitteru. „Zcela otevřeně je nutné přiznat nedostatek roušek a respirátorů. Miliony kusů zdravotnického materiálu by měly dojít v řádu dnů, přesto však cítím potřebu se za vládu omluvit veřejnosti,“ uvádí. 

O nedostatku roušek promluvil v podomácku vyrobené ochraně také Petr Fiala. „Je velmi složité nosit roušky, když vláda roušky nezajistila. Je potřeba, aby tyto ochranné pomůcky byly v dostatečně míře zajištěny pro všechny,“ dodal ve videu, které sdílel na svém účtu na facebooku. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 22. března 2020 21:04 )

robin5:
Opozice mimo hloupého tlachání nedokázala nic. Měli by alespoň držet huby a nepodrážet vládu, která pracuje.

haza ( 19. března 2020 17:21 )

Koukám že neomezená data operátorů fungují. )). Kde byla opozice do teď schovaná ?? Tady nemá cenu přidávat nějaké komentáře ale doufám, že voliči udělají účet všem dle zásluh. Vše ostatní tady je jen mrhání časem

marmat ( 19. března 2020 16:40 )

hejhej: Absolutní souhlas.....jsou nestydatí....
Jakoby vysublimovali...
když vylezou-REJOU....
Faleš a pózy,intriky a demagogii "vystudovali" ???
Nebo jim dává kdosi instrukce ????

0703 ( 19. března 2020 05:49 )

0703 ( 19. března 2020 05:47 )

Takže jedinná účinná ochrana v čr je vzor bureš a to je dámská vložka s lepením, která má jádro pohlcující kapénky, tu nalepit pod nos, do nosu tampony a na oči slepecké brýle, jako když by se chlapům s obřízkou nemělo týkat AIDS. Hned se omlouvám nevidomým, nejde o urážky na ně. Ale na ukázku inteligence českého národa, tím spíše že někteří jsou schopni si vzít i ten zvonec pro zvířata a ne jeden, ale rovnou i více a myslet si jak jsou chráněni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa