Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Blatný: Hrozí zavření restaurací a návrat ČR do stupně 4, uvidíme v pondělí. A co Vánoce?

Aktualizováno -
9. prosince 2020
16:03
Autor: ČTK, simao - 
9. prosince 2020
12:54

Podle ministra Jana Blatného (za ANO) hrozí návrat Česka do stupně 4. Rizikový index mu ostatně již čtyři dny odpovídá, je na úrovni 64 bodů. Blatný upozornil, že by se opět zavřely restaurace a bary, naopak otevřené by tentokrát mohly zůstat malé obchody. Blatný to uvedl jako jednu z možností v Prostoru X, tedy rozhovoru pro Reflex. O aktuální situaci následně mluvil i před poslanci ve Sněmovně.

Ode dneška je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) patrný nárůst počtu nových případů covidu-19, o víkendu se zastavil pokles. Zatím se nezhoršuje situace v nemocnicích, řekl ministr poslancům sněmovního výboru pro zdravotnictví.

Ve Sněmovně následně uvedl, že nárůst případů nemůže být dán čtvrtečním rozvolněním, ale tím že „opatření tak, jak byla nastavena, pravděpodobně nebyla plně dodržována“. „Reprodukční číslo nad celou populací v současné době mírně překročilo hodnotu 1, ostatní parametry začaly stoupat velice mírně,“ podotkl.

Blatný v dnešním rozhovoru pro Reflex  k aktuálním opatřením uvedl, že pokud se nestane zázrak, bude se znovu zavírat. Rozhodovat o tom má vláda patrně již v pondělí.

Blatný: S restauracemi je problém

Ministr míní, že lidé mají tendenci nařízení a doporučení nadále v jisté míře nedodržovat. Vysvětloval i to, proč vláda sáhla k zavření hospod po 20:00 či zákazu pití alkoholu na veřejnosti. „Ta zpřísněná opatření, která jsou teď, jsou dána snahou přibrzdit ten stávající stav a zvýšit compliance lidí. Protože ve chvíli, kdy máte mnoho možností  a řadu věcí, které vás vybízí k tomu, abyste se nějakým způsobem chovali, tak se dá poměrně málo lidem vyčítat, že se tak chovají. A my jsme v současné době jediná země v našem okolí, která má otevřené restaurace, bary, hotely apod.,“ upozornil Blatný.

„Nechtěli jsme přikračovat zatím k tomu, abychom znovu všechno úplně zavřeli,“ poznamenal.

Podle něj je nižší ochota lidí přizpůsobit se tomu, co je požadováno. „Ve většině těch zařízení je snaha to dodržovat, ale je menšina, která není malá (...), kdy to dodržováno není a když si vezmete, že v každé takové restauraci mohou sedět desítky až stovky lidí, kteří potom budou mít desítky až stovky dalších kontaktů, tak se ve velice krátké době potom dostaneme do problému. Je to všechno dáno tím, že čím delší je večerní hodina otvírací, tím více lidí tam jde za zábavou - já jim úplně rozumím. Ale tím více je konzumace alkoholu, která vede ke snižování zábran a to s sebou nese situace, které potom nastávají,“ podotýká Blatný.

Restauracím, které se nepodvolí nařízení, vzkázal: „Všechny okolní země mají restaurace úplně zavřené. Ve chvíli, kdy dojde k dalšímu zhoršení situace, tak je to právě tento segment, který je vlastně nejohroženější.“

Blatný nevyloučil přesun Česka do stupně 4

Česko je přitom již čtvrtý den v 64 bodech indexu rizika. A i když je oficiálně ve stupni číslo 3, spadá již do „čtyřky“.

„Dneska máme téměž 6 tisíc nově nakažených osob, což je docela velké číslo,“ podotkl Blatný. Pokud se situace do konce týdne nezklidní, tak „na jednání vlády v pondělí bude třeba přijmout nějaká opatření, která budou směrem k tomu, abychom se vraceli k té úrovni číslo 4“.

Na začátku příštího týdne tak může být na pořadu dne návrat Česka do stupně 4. „Je to jedna z možností která je rozhodně na stole, protože mezitím se stalo hodně věcí,“ míní Blatný.

Dojít by tak mohlo k tomu, že zůstanou otevřené jen obchody a některé služby, obchody by pak nemusely být omezovány sortimentem a fungovat by mohly i malé obchody, podotkl. Zcela zavřené by opět byly restaurace, bary.

Ministr doufá v klidné Vánoce

Ministr Blatný míní, že letošní Vánoce by mohly být o tom, že „jsme spolu, jsme v klidu a zastavíme se“. „Toto by určitě byl odobré,“ podotkl.

Opatření o Vánocích nechtěl předjímat. „My uvidíme, jakým způsobem se to bude vyvíjet a budeme navrhovat opatření. Tzn. jestli se to bude vyvíjet tím negativním způsobem, tak stejně do žádné hospody nepůjdete, hotely budou zavřené a vy budete stejně doma a nebo půjdete na procházku,“ nastínil.

Podle něj je několik modelů. „Když to půjde všechno špatným směrem, tak nebude nic,“ podotkl ministr. Jako další model zmínil rakouskou cestu, kde např. skiareály otevřou 24. prosince. „Ale neubytujete se,“ podotkl v rozhovoru pro Reflex.

Na konci roku až 17 tisíc nakažených denně?

Ve Sněmovně před poslanci Blatný upozornil, že z modelů, které ministerstvo používá, je patrné, že „k 15. 12., pakliže nedojde k nějaké zásadní změně, se bude počet nově diagnostikovaných osob pohybovat mezi 5 a 9,5 tisíci denně, ke konci roku se bude pohybovat mezi 5 a 17 tisíci nově diagnostikovaných denně“.

„Všimli jste si, že je to veliký rozptyl a záleží v podstatě na tom, jakým způsobem se bude epidemie chovat a ta se bude chovat podle toho, jak se ji budeme snažit ovlivnit a jak se budeme chovat my,“ upozornil.

Blatný tvrdí, že predikci jsou na základě modelů schopni provádět. „Když jsme rekalibrovali ty systémy prediktivního modelování, potom jsme došli k číslům, o kterých jsem hovořil. A jen pro vaši informaci, tyto modely na dnešní den predikovaly 6000 nově nakažených. Reálné číslo je 5800,“ podotkl.

Dušek: Reprodukční číslo R bude stoupat

Nových případů v úterý bylo konkrétně 5848, což bylo nejvíc za 14 dní. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška se zatím ještě neprojevila zmírněná opatření ze 3. prosince, kdy se otevřely obchody, restaurace a další služby.

„Domnívám se, že během tohoto týdne půjdeme při stejné testové zátěži ještě nahoru,“ uvedl Dušek. Očekává, že ještě bude stoupat kvůli vyššímu počtu kontaktů reprodukční číslo (R), které už je v současné době vyšší než 1. Číslo R uvádí průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného.

Jen dodržování současných opatření podle Duška může snížit šíření viru asi o polovinu. Data za příští tři dny ukážou, jak moc se situace zhoršila. „O víkendu jsme schopni udělat predikci zodpovědně, protože tam už uvidíme to rozvolnění z minulého týdne,“ dodal.

Denně do nemocnic podle Duška přichází 200 až 300 pacientů s covidem-19, aktuálně je jich asi 4200. „Krajští koordinátoři v současné době hlásí stagnaci. Obávám se, že do týdne se to může změnit v nárůst,“ uvedl Dušek.

Situace se zhoršuje i v okolních zemích, některé podle Duška uvažují o dalších zpřísněních opatřeních. „Nelze očekávat, že by česká populace byla natolik promořená, že by docházelo k nějakému omezení šíření,“ dodal Dušek. Změnu podle něj může přinést až očkování.

Čeká se na očkování

Podle ministra Blatného ČR počítá s tím, že za prvních devět měsíců příštího roku by se mohlo stihnout naočkovat asi 70 procent populace. Zájem má podle průzkumu 40 procent populace a 20 procent není rozhodnuto.

„Žádná z evropských zemí a žádná ze zemí celého světa nedosáhla a pravděpodobně, dokud nebude k dispozici vakcína, nedosáhne na možnost tuto epidemii zcela eliminovat. Je potřeba, abychom si to navzájem opakovali, protože to, že je zde koronavirus, není ničí vina, je to biologický proces,“ říkal dnes Blatný poslancům.

„Dosud bylo pozitivním faktem, že dlouhodobě klesal celkový počet hospitalizovaných na současné hodnoty kolem 4000, 4200 a podobně. Tento stav zatím platí. Do nemocnic denně přichází zhruba 300 nových příjmů v souvislosti s koronavirovou infekcí a podobný počet propuštění ji kompenzuje. Jestli budou patrné signály, že se tento trend také začíná měnit, bude to velmi silný důvod k tomu, abychom udělali něco víc, než děláme teď,“ varoval ministr.

Video  „Třetí vlna může přijít už před Vánoci. S vakcínou blázinec skončí,“ míní parazitolog Flegr.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

bullshit ( 10. prosince 2020 10:09 )

Pokud nic nekupuješ tak nikoho neživíš. Živíš jen pobírače dotací a to hospodští nejsou. Je to jen nabídka a poptávka. Já se snažím vyhnout se Babišovým dobrotám a ty se vyhni těm blafům v hospodách a zajdi si pro 5000 na poštu za hlas té správné, samými poctivci prolezlé straně..

bullshit ( 10. prosince 2020 10:05 )

Ministr míní, že lidé mají tendenci nařízení a doporučení nadále v jisté míře nedodržovat. Ani se tomu nedivím. S Andym nechce spolupracovat žádný vyhlášený odborník, neboť ví že s Andym padne i on. Proto taky vypadá tak jak to je.

cozumel ( 10. prosince 2020 08:36 )

Milé sluníčko! Nikde jsem nezaznamenala, že by v jiných státech jeden týden vše otevřeli a druhý všechno zavřeli. Že by děti nechodili do škol. Buď mají tvrdý lockdown - tedy zavřou vše - nebo něco omezí. Ale tenhle kočkopes, to je fakt k po**ání!

cozumel ( 10. prosince 2020 08:33 )

Koblihu nepřesvědčíte!

cozumel ( 10. prosince 2020 08:28 )

Takže cílená likvidace malých obchodů, hospůdek, ale i větších restaurací. Povládnou nám tu velké řetězce. A dětem může asi paní učitelka před Vánoci popřát krásné letní prázdniny! Vládě fakt už hrabe!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa