Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nedostatek roušek v Česku: Zaorálek se omluvil lidem, Hamáček promluvil o distribuci

Autor: ČTK, kso - 
17. března 2020
13:33

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se na twitteru omluvil za nedostatek roušek a respirátorů, na který si stěžují některé nemocnice či zdravotní sestry. Miliony kusů zdravotnického materiálu by podle něj měly do Česka dorazit v řádu dnů. Stát materiál nakupuje zejména v Číně. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) jsou policisté a hasiči připraveni distribuovat respirátory, roušky a další ochranné prostředky poté, co objednané zásilky ze zahraničí dorazí do České republiky. 

„Stojím za opatřeními, která jako vláda děláme. Zcela OTEVŘENĚ je ale nutné přiznat nedostatek roušek a respirátorů. Miliony kusů zdravotnického materiálu by měly dojít v řádu dnů, přesto však cítím potřebu se za vládu OMLUVIT veřejnosti,“ uvedl Zaorálek. Podle něj i proto ČSSD už dříve na vládě navrhovala vyhlášení nouzového stavu. Kabinet tak učinil ve čtvrtek.

Dnes přistál v Šen-čenu vojenský speciál, který má do ČR dopravit 150 000 rychlotestů na nový typ koronaviru. Letadlo by se mělo vrátit ve středu. Z Číny chce stát dovézt také roušky, respirátory i další testy. Přivézt by je měla letadla dopravce Smartwings.

PremiérAndrej Babiš (ANO) v pondělí řekl, že letadla by měla odletět dnes a ve středu. Do ČR by měla dopravit mimo jiné dar od skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nebo objednávky ministerstva vnitra.

Ministr vnitra Jan Hamáček dnes na twitteru uvedl, že jeho resort má v Číně zajištěných přes 30 milionů roušek, šest milionů respirátorů, 250 000 ochranných obleků a brýlí a další zdravotnický materiál. Ministerstvo obrany podle něj pracuje na zajištění dopravy ukrajinským letounem An-124.

„Máme hotový plán, a jakmile respirátory, roušky a další prostředky dorazí, tak budeme schopni je velmi rychle – ve spolupráci s kraji – distribuovat,“ uvedl Hamáček po jednání krizového štábu ministerstva vnitra. Roušek i respirátorů je v zemi nedostatek.

Krizový štáb vnitra jednal také o situaci na hraničních přechodech. „Ukazuje se velká komplikace v oblasti nákladní dopravy a musíme přijímat opatření, jak být připraveni na to, kdyby došlo k uzavření hranic mezi Českou republikou a Polskem či Slovenskem pro nákladní dopravu. Nicméně zatím se žádná takováto informace nepotvrdila,“ uvedl Hamáček.

Ministr doplnil, že jinak je situace na hranicích klidná. „Občané respektují pokyny policie a nedochází k zásadním problémům. To samé platí pro oblasti, které jsou z rozkazu hygieny uzavřeny. Policisté postupují podle pokynů hygieniků a snaží se zajistit, aby byl omezený pohyb dodržován,“ dodal. Kvůli vyššímu počtu nakažených hygienici v pondělí uzavřeli nejméně na 14 dní 21 obcí na Olomoucku a Kynici na Havlíčkobrodsku.

Video  V Česku je zakázaný volný pohyb osob: Babiš, Hamáček, Vojtěch, Schillerová i Prymula řekli detaily.  - abl
Video se připravuje ...

nikolaev ( 17. března 2020 16:11 )

Hřib­,opo­zice,­sená­toři,­poli­tolo­gové,­novi­náři špinili jste čínu!! ted jsou vám čínani dobrý k dodání roušek jste křivá pakáž že se nestydíte Hřib,piráti jako vždy udávat­,špi­nit,pom­louvat a ted dodejte nám roušky číná by ted měla říc luzo at vám je dodá demokracie západu!

hejhej ( 17. března 2020 13:50 )

Roušky především do nemocnic , zdravotních a sociálních pracovišť. Lidé si mohou roušky samy vyrobit, není to žádný problém a pomoci by měly poslankyně, berou plat, přesto, že PS nezasedá, byly by alespoň užitečné.
Omluvy jsou trapné,vláda se nemá za co omlouvat. A ministr kultury může zapřáhnout k šití roušek nehrající herečky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa