Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útulek hrůzy už neexistuje, ale kdo zastaví jeho provozovatelku? Starostka lomí rukama

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
5. února 2020
08:25

Problémový útulek, který v Pcherách na Kladensku provozovala Dagmar Harigelová (62), už neexistuje. Obec, na jehož pozemku stál načerno, jej nechala zbourat. Jenže místní se teď bojí, že provozovatelka začne psy hromadit u svého domu v sousedním Theodoru.

Už na podzim, když Dagmar Harigelová pochopila, že obec s ní smlouvu neprodlouží a útulek bude muset vyklidit, dala část psů k adopcím. Do té doby se jim všemožně bránila a zvířata místo toho v Pcherách hromadila.

„Pak jsme řešili, co se zbytkem psů. Zjistila jsem, že většina z nich je opravdu majetkem paní Harigelové, má je registrované a má za ně zaplacené poplatky, bohužel ne v naší obci. Nemohu proto ani zjistit přesný původ těch psů a další informace k nim,“ řekla starostka Pcher Kateřina Mahovská.

Útulek je už zlikvidován. Na místě zbylo jen pár přístřešků, které si provozovatelka a její manžel odvážejí Útulek je už zlikvidován. Na místě zbylo jen pár přístřešků, které si provozovatelka a její manžel odvážejí | Jana Ulrichová

Jednoho psa uspala, další odložila, čivavy zmizely

Starostka dodala, že všichni psi jsou už pryč. Část jich skončila v útulku Anidef v Žimu na Teplicku, kam si je Dagmar Harigelová dočasně odložila, jednoho psa nechala uspat, protože byl podle ní agresívní, a zbytek přestěhovala.

V kotcích, které postavila u svého domu v Pcherách-Theodoru, má bernardýny a podle starostky i další rasy, celkem zhruba pět nebo šest psů. Kam se poděly desítky čivav, které měla původně zavřené v útulku v maringotce, nikdo neví.

Část psů a věci ze zrušeného útulku si Dagmar Harigelová přestěhovala sem, k domu v Pcherách-Theodoru, kde bydlí. Jsou tu v kotcích zavření i dva bernardýni Část psů a věci ze zrušeného útulku si Dagmar Harigelová přestěhovala sem, k domu v Pcherách-Theodoru, kde bydlí. Jsou tu v kotcích zavření i dva bernardýni | Jana Ulrichová

Špatný systém, kritizuje starostka

„Spolupracujeme teď s Krajskou veterinární správou, kterou jsem požádala, aby pozemek a bydlení paní Harigelové monitorovala, aby zjistila, jestli jsou tam vhodné podmínky, a aby pevně stanovila pravidla,“ dodala starostka s tím, že v tuto chvíli jde už pouze o soukromý zájmový chov, do něhož obec zasahovat nemůže. „Špatný je bohužel celý systém, obec nemá o co se v takovýchto případech opřít, je třeba změnit zákony,“ uvedla.

Harigelová před dotazy utekla

Blesk tlapky chtěly o dalším osudu psů ze zrušeného útulku mluvit i s Dagmar Harigelovou. Před reportérkami, které ji zastihly u domu v Theodoru, ale utekla. Už dříve ale potvrdila, že si psy přestěhuje k sobě, k domu i na nově zakoupený pozemek v Dubí. Sdílný nebyl ani její manžel. „Co je vám do toho. S vámi se nebude nikdo bavit, odejděte. Nic vám nebudeme povídat,“ odbyl reportérky.

Likvidovat útulek začala i sama jeho provozovatelka Dagmar Harigelová Likvidovat útulek začala i sama jeho provozovatelka Dagmar Harigelová | Jana Ulrichová

Srovnán se zemí

Načerno provozovaný útulek přezdívaný psí koncentrák, který stál na okraji Pcher, byl už z větší části srovnán se zemí. Přístřešky, maringotka a mobilheim, které tam zůstaly, si Harigelovi postupně stěhují pryč.

Prostor byl derazitován, protože podle pracovníků obce, kteří se na likvidaci podíleli, se tam proháněly desítky krys, a poté bude uvolněná plocha upravena.

Zobrazit celou diskusi