Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Psi v útulku hrůzy umírali, z kotců se jich dostala jen část. Takhle si teď žijí

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
11. února 2020
05:30

Velký zájem vzbudily reportáže o útulku hrůzy v Pcherách na Kladensku, který provozovala Dagmar Harigelová (62). Záchranáři a majitelé psů, které se podařilo z tohoto pekla vysvobodit, začali na sociálních sítích vzpomínat a zveřejňovat fotky. Jsou na nich psi, kteří měli štěstí na nové domovy, i nešťastníci, kteří tam zemřeli v kotcích stářím nebo na nákazu parvovirózou.

Na pohnuté osudy tamních psů zavzpomínala i Dita Pullmannová, zakladatelka spolku Dočasky DeDe, který z útulku v Pcherách s jeho otřesnými podmínkami zachránil kolem dvou stovek zvířat. „Zažila jsem tam třeba velkého křížence dogy, který se tam dostal dvakrát jako útěkář. Později ho tam našli v kotci mrtvého a na stránky útulku napsali, že byl adoptován,“ řekla.

Bojar, který se v Pcherách narodil. Čtyři roky žil jen v kotci, Dagmar Harigelová ho odmítala komukoli vydat s tím, že je to agresor. Podařilo se ho zachránit, teď si spokojeně žije pod jménem Major Bojar, který se v Pcherách narodil. Čtyři roky žil jen v kotci, Dagmar Harigelová ho odmítala komukoli vydat s tím, že je to agresor. Podařilo se ho zachránit, teď si spokojeně žije pod jménem Major | čtenáři

Ben přišel o nohu

Nebyl to bohužel ojedinělý případ, mnoho psů v Pcherách zemřelo, aniž by poznali něco jiného, než živoření za mřížemi v kotci. Řadu let tam trpěl i třínohý Ben, který o přední packu přišel v útulku. Dagmar Harigelová mu ji nechala v necelém roce amputovat. Dva roky o něj usilovala zájemkyně, marně. Pchery opustil teprve minulý týden, kdy ho dostala do adopce cvičitelce azylu Anidef v Žimu na Teplicku.

Mezi krysami

Díky záchranným spolkům se ale řadu psů podařilo z útulku plného špíny a krys vysvobodit a dát jim nové domovy. „Byly jsme se tam podívat s kamarádkou, vybrala si tam tehdy pejska, kterému by chtěla pomoct. Byl to takový starý kříženec. Já jsem pak o několik měsíců později vytáhla odtamtud dvě fenky německých ovčáků,“ popsala Stanislava Horáková, předsedkyně sdružení Láska ke zvířatům.

Sendy, kterou se za pomoci Hany Zulákové a Hany Švarcové podařilo dostatat z Pcher Sendy, kterou se za pomoci Hany Zulákové a Hany Švarcové podařilo dostatat z Pcher | čtenáři

Odcházeli s pláčem

Zachránit psa z Pcher nebylo ale vůbec jednoduché, protože Dagmar Harigelová se v posledních letech adopcím zuby nehty bránila. Zdůvodňovala to většinou tím, že psi jsou agresívní.

„Spousta zájemců odešla s pláčem,“ dodala Stáňa Horáková s tím, že jejich organizace za dobu své existence získala z Pcher do adopce asi dvacet psů.

Zachráněná Dafne Zachráněná Dafne | čtenáři

Tihle měli štěstí

Fotky zachráněných psů, i těch, kteří měli smůlu a v útulku zemřeli, teď spontánně plní sociální sítě. Některé z nich i s krátkým popiskem jejich osudu najdete zde v galerii.

naidka ( 11. února 2020 09:50 )

Blesku, víc hezkých fotek a článků , na některé se člověk bojí kliknout.

verka1 ( 11. února 2020 07:43 )

Jak nějaká zrůda může mít útulek. Zákonodárce to nezajímá.

Zobrazit celou diskusi