Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oškubané slepice, mačkání a mrtvoly. Ochránci natočili český klecový chov

Video se připravuje ...
Autor: uá, kl - 
1. února 2020
06:00

Šokující záběry ukazující klecové chovy slepic v Česku zveřejnila v těchto dnech organizace Obránci zvířat. Jsou na nich vidět zubožené oškubané slepice, které mají k životu téměř nulový prostor, hromadně se oklovávající a v malých klecích často stojící na tělech mrtvých družek.

Nesestříhané 40minutové video ukazuje krutou každodenní realitu více než 4 milionů slepic v České republice. Bylo pořízeno v jedné z klecí produkční Farmy Svinčany v Pardubickém kraji provozované společností Vejce.cz. Je z něj patrné, že ke každodennímu životu nosnic v tomto zařízení patří strádání a boje o životní prostor.

Nesestříhanou verzi najdete zde.

V malé kleci jsou oškubané slepice namačkané jedna na druhé, šlapou po sobě, krčí se na bidýlku, kde se nemohou vzpřímit. Na zemi, kterou v kleci tvoří pouhé dráty, leží mrtvá slepice, ostatní ji oklovávají. Na konci dlouhého záběru ještě dochází k hromadné bitce.

Všechny tyto otřesné záběry jsou z českých chovů, a to konkrétně v Přešticích, Libotenicích, Čeperce a Svinčanech Všechny tyto otřesné záběry jsou z českých chovů, a to konkrétně v Přešticích, Libotenicích, Čeperce a Svinčanech | Obránci zvířat

Bojují o místo

„Toto unikátní video podává věrné svědectví o každodenním životě slepic v klecových chovech. Slepice jsou vystresované, agresivní a o kus životního prostoru doslova bojují i přesto, že snímaná klec byla naplněna jen ze tří čtvrtin. Takové zacházení se zvířaty do 21. století rozhodně nepatří a my vítáme návrh poslanců na legislativní zákaz klecových chovů slepic v ČR,“ řekl Marek Voršilka, předseda spolku OBRAZ, který podporuje návrh zákona na úplný zákaz klecových chovů slepic.

Vejce z klecí ne

„Utrpení slepic se stalo velkým tématem pro celou zemi. Veřejnost si nepřeje slepice zavírat do malých klecí, kde si nemohou ani protáhnout křídla, natožpak se popelit, proběhnout nebo si popoletět. Supermarkety se již zavázaly, že přestanou prodávat vejce z tohoto typu chovu. Teď už skutečně zbývá přesvědčit jen politiky, aby vyslyšeli názor veřejnosti a podpořili návrh na úplný zákaz těchto chovů,“ dodal Voršilka.

Všechny tyto otřesné záběry jsou z českých chovů, a to konkrétně v Přešticích, Libotenicích, Čeperce a Svinčanech Všechny tyto otřesné záběry jsou z českých chovů, a to konkrétně v Přešticích, Libotenicích, Čeperce a Svinčanech | Obránci zvířat

Zareagují politici?

Skupina poslanců napříč politickým spektrem v prosinci představila Poslanecké sněmovně pozměňovací návrh k novele zákona na ochranu zvířat, který by vedl k úplnému zákazu klecových chovů slepic od roku 2027. Poslanci tak zareagovali na společenskou nevoli vůči klecovým chovům, která trvá od zveřejnění záběrů z českých farem v červnu 2018. V průzkumu veřejného mínění agentury Median se tři čtvrtiny obyvatel České republiky vyslovily pro zákaz klecových chovů slepic.

11karel11 ( 5. února 2020 10:15 )

Snad se vozí z Litvy.

11karel11 ( 5. února 2020 10:14 )

Lidé ztratili lidskost a stali se z nich hovada. Peníze nade vším.

sigmae ( 3. února 2020 10:59 )

zkuste Lidl, tam jsou vejce i orazítkovaná,

sigmae ( 3. února 2020 10:58 )

de.bile, osvíceně farmy chovají už dávno slepice v halách na podestýlce a vejce jsou běžně k prodeji za stejnou cenu jako od těch slepic v klecích, tady zase de.bílek vyblil moudro...

bibijana ( 2. února 2020 15:26 )

Problém je i ten, že jsem v Albertu kupovala vejce, na papírovém obalu označená jako podestýlková, český původ, ale ani na jednom vejci nebylo to razítko. Jakou máme potom vlastně záruku, že ta vejce jsou opravdu podestýlková, a ne někde původem z Ukrajiny, nebo kdoví odkud a ještě třeba od slepic v klecích.

Zobrazit celou diskusi