Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manželka diplomata zabila motorkáře (†19), trestu unikne. Američané ji odmítli vydat

Autor: ČTK, tsv - 
24. ledna 2020
08:16

Spojené státy odmítají vydat ke stíhání manželku amerického diplomata Anne Sacoolasovou, která je v Británii obviněna ze zavinění smrtelné dopravní nehody. Londýn před dvěma týdny požádal o její extradici, americké ministerstvo zahraničí ale v noci na dnešek oznámilo, že žádost byla zamítnuta. Britská strana vyjádřila nad rozhodnutím zklamání, napsala agentura AFP.

Sacoolasová podle vyšetřovatelů způsobila srážku, při které loni v srpnu zahynul 19letý Brit Harry Dunn. Američanka údajně jela se svým autem na nesprávné straně silnice, když se střetla s mladíkovou motorkou. Podle policie nejprve s vyšetřovateli spolupracovala, pak ale díky diplomatické imunitě Británii nečekaně opustila. Následně proti ní britská prokuratura vznesla obvinění a ministerstvo vnitra požádalo o její vydání.

„Vláda Spojených států zamítla žádost Spojeného království,“ uvedl mluvčí americké diplomacie. Ministerstvo zahraničí předtím britskou snahu o extradici Sacoolasové označilo za nepatřičný krok. Nyní zopakovalo, že manželka amerického vládního zaměstnance v čase nehody a po celou dobu svého pobytu v Británii disponovala diplomatickou imunitou.

„Jsme zklamáni tímto rozhodnutím, které se jeví jako odepření spravedlnosti,“ reagovalo britské ministerstvo vnitra. „S naléhavostí zkoumáme veškeré možnosti, které máme k dispozici,“ dodala mluvčí.

Kauza kolem Sacoolasové v poslední době zatěžuje americko-britské vztahy, které obě země tradičně označují za výjimečné. Za Dunnovy rodiče se postavil britský ministr zahraničí Dominic Raab a také premiér Boris Johnson. Americký prezident Donald Trump rodiče zabitého mladíka přijal v Bílém domě. Zároveň řekl, že Dunn se stal obětí „hrozné nehody“, ale to, že někdo jede v Británii na špatné straně silnice, se „stává“.

Právní zástupkyně 42leté Sacoolasové už na konci loňského roku uvedla, že její klientka se dobrovolně do Británie vrátit nehodlá, neboť by tam kvůli „hrozné, ale neúmyslné nehodě“ mohla skončit za mřížemi.

sorgedoktor ( 25. ledna 2020 14:47 )

Hm no...Za nejake ty nepravosti ve Viwetnamu ci K. stihani byli...

Jarocell ( 24. ledna 2020 09:05 )

A to jste asi ještě nezažili skupinu US Army na letišti. Tak se nechovali snad ani nemečtí vojáci za II. války. Jsou to vygumované mozky s vědomím, že jsou neprůstřelní Rambousci, jsou nadlidé a mají zaručenou beztrestnost ať udělají cokoliv, protože jsou majetkem US vlády. A ta je nevydá nikdy a nikam ať vyvedou cokoliv. Drzí, nafoukaní, neomalení burani...

JaPi ( 24. ledna 2020 08:49 )

US first!

sebr ( 24. ledna 2020 08:41 )

Americká spravedlnost v reálu! A to by chtěl Vondra zavést i u nás, kdyby tady byla jejich základna. Němci a Poláci by mohli vyprávět.

europa ( 24. ledna 2020 08:40 )

Americký s.w.i.n.ě. Oni můžou všechno a svět jim tu jejich zvůli trpí. Jak dlouho ještě? USA největší zdroj zla na Zemi. FUJ!!!

Zobrazit celou diskusi