Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hluchoněmý naplánoval vraždu! Toužil po bytu v Praze a chatě na Táborsku!

Obžalovaný Martin Van Fabián
Obžalovaný Martin Van Fabián  (Autor: ČTK/Šimánek Vít)
Autor: ČTK - 
7. ledna 2020
13:49

Za dlouhodobou přípravu vraždy bytné si Martin Van Fabián s konečnou platností odpyká 15,5 roku ve vězení. Jeho dovolání odmítl Nejvyšší soud, zjistila ČTK z justičních databází. Žena, která byla v konečném stadiu alkoholismu, nakonec skutečně zemřela, zpětně se však nepodařilo prokázat, že ji Fabián zavraždil.

Fabián postarší ženu, u které bydlel, podle verdiktu nejprve zmanipuloval tak, že na něj přepsala svůj šestipokojový byt na pražské Letné i chatu na předměstí Tábora. Někdejší právnička se pak podle rozsudku „stala překážkou a zátěží ohrožující jeho ambiciózní podnikatelské i osobní plány“, a proto Fabián vymýšlel, jak se jí zbavit. 

Obžaloba tvrdila, že Fabián cíleně zhoršoval ženin špatný fyzický i psychický stav tím, že ji ponižoval a šikanoval, a podle svědků přemlouval nejméně jednoho kamaráda k tomu, aby ženu zlikvidoval za něj. Když s tím neuspěl, rozhodl se jednat sám.

Za bytnou přijel Fabián 6. října 2015 na chatu do táborských Horek. Podle obžaloby měl v úmyslu podat jí alkohol s neznámou toxickou látkou a shodit ji ze srázu u mostu. K řece však už nedošli, protože žena, která předtím vypila 0,7 litru tvrdého alkoholu, po cestě zkolabovala. Fabián ji odtáhl do houští a zanechal na místě, kde zemřela.

Policie původně prověřování úmrtí bytné odložila s tím, že příčinou smrti byla otrava alkoholem. Dcery ženy však následně podaly trestní oznámení.

Trestní řízení s Fabiánem komplikovala skutečnost, že obžalovaný je neslyšící. U soudů neměl tlumočníka, protože ho dříve opakovaně odmítl s tím, že znakové řeči nerozumí a zvládá odezírat. Obhajoba pak ale poukazovala na to, že justice dostatečně nezohlednila Fabiánův handicap a zásadním způsobem porušila právo na spravedlivý proces. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání