Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Rýži nemusíte jen jíst. V domácnosti umí zázraky!

/
  • rýže
    rýže (iStock)
    8. února 2024 ● 06:00

    Rýži nejspíš znáte jako oblíbenou surovinu, přílohu, která se hodí k mnoha jídlům. A možná by vás nenapadlo, že vám může být velice prospěšná i na mnoha jiných místech, nejen na talíři.

    Ve spíži ji má snad každý z nás. Je skvělá jako součást pokrmů (se zeleninou, masem, omáčkami), jako příloha, v některých receptech (rýžový nákyp, rýžový puding, rýžové nudle, suši) hraje hlavní roli. Rýži lze dokonce nechávat kvasit a lze z ní vyrábět alkoholické nápoje (rýžové pivo a víno a z nich odvozené destiláty). Ale zvládne toho mnohem více. Bylo by škoda nevyužít všechen její potenciál. Podívejte se na naše tipy a budete překvapeni…

  • 1.

    Solnička

    rýže
    Autor: iStock

    Sůl má tendenci se shlukovat v důsledku působení vzdušné vlhkosti. Pokud chcete předejít tomu, že by vám sůl v solničce “zkameněla", vezměte si na pomoc rýži. Stačí přihodit pár zrnek, která přebytečnou vlhkost pochytají. Částečky soli se tak neslepí.

  • 2.

    Na obklady

    rýže
    Autor: iStock

    Potřebujete nějaké bolestivé místo zchladit, nebo naopak nahřát? Nemusíte utrácet za speciální drahé polštářky! Vyrobte si jednoduše vlastní a mnohem levnější. Buď můžete naplnit látkový pytlíček, nebo si můžete vzít nějakou starší, lichou ponožku. Vsypte do nich rýži a na konci je zauzlujte nebo zašijte. Nahřívací polštářek po několikavteřinovém pobytu v mikrovlnce uleví bolavým kloubům nebo zahřeje prokřehlé ruce. Pokud naopak chcete studený obklad, vložte do mrazáku na 45 minut.

  • 3.

    Váza a další nedostupná místa

    rýže
    Autor: iStock

    Vysoké vázy s úzkým hrdlem je vždy těžké vyčistit. Pokud i vy přemýšlíte, jak si s tímto problémem poradit, máme pro vás jeden skvělý tip. Bude stačit, když dovnitř nasypete hrst rýže s trochou vody a mýdlem. Poté nádobou krouživě pohybujte. Škrob uvolněný do tekutiny společně s mechanickým působením udělají své. Rýže dno krásně vyčistí.

  • 4.

    Mokrý mobil

    rýže
    Autor: iStock

    Jelikož rýže do sebe dobře nasává vlhkost, můžete ji použít jako první pomoc při polití či navlhnutí mobilu. Občas se takové nehody stávají a pomocí rýže zabráníte největší škodě a svůj přístroj zachráníte. Ponořte ho do misky rýže a nechte přes noc vyschnout.

  • 5.

    Zamezuje tvorbě rzi

    rýže
    Autor: iStock

    A ještě jeden tip pro kutily. Nenechte zbytečně reznout drahé nářadí a udržujte ho v bezpečí. Nasypte do šuplíků s nářadím rýži. Vlhkost, která by mohla třeba nůžkám ublížit, rýže velmi účinně pohltí. Vaše nářadí bude v suchu a bez rzi.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy