Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Konec skvrn a zašedlého i zažloutlého oblečení. Tipy, které ocení každá hospodyňka

/
  • praní
    praní (istock.com)
    6. února 2024 ● 06:00

    Vyhlaste válku skvrnám, zašedlému nebo zažloutlému oblečení. Poměrně snadno se dá zařídit to, abyste z pračky vytahovala už jen voňavé a čisté kousky.

    Není to žádná velká věda. Vsadit můžete na klasickou chemii, ale dobře vyperete i v octě. Obyčejná soda je pak ten pravý zázrak.

  • 1.

    Aby bílá bílou byla

    Aby bílá bílou byla
    Autor: istock.com

    Nastavte knoflík pračky ideálně na šedesát stupňů – tedy pokud výrobce oblečení neuvádí jiné hodnoty nebo nejde výhradně o syntetické materiály. To je pak na místě jen čtyřicetistupňová teplota. Buben by neměl být nacpaný k prasknutí. K pracímu prášku můžete přidat lžíci sody – umocní se tak účinek.  Spíše se vyhýbejte bělicím prostředkům na chlorové bázi. Sice na první pohled textil vybělí, ale při sušení může oblečení žloutnout.

  • 2.

    Bez koleček a půlkruhů

    Bez koleček a půlkruhů
    Autor: istock.com

    Skvrny od potu jsou těžký soupeř. Zkuste namočit na pár hodin prádlo do teplé vody, kterou zalijete sklenicí octa. Vložte do pračky a vyperte, jak jste zvyklá. Pokud to nezabere, poohlédněte se v drogerii po přípravcích speciálně určených na stopy potu. Dá se ale také postižené místo promnout žlučovým mýdlem a nechat ho čtvrt hodiny působit. I pak zkuste prádlo vyprat jako obvykle. Poslední variantou může být sázka na perkarbonát sodný, což je ekologické bělidlo. Seženete ho v e-shopech.

  • 3.

    Došel prášek?

    Došel prášek?
    Autor: istock.com

    Náhradníka najdete v každé domácnosti. Vyprat můžete s pomocí jedlé sody – stačí 2 lžíce přidat do bubnu nebo přihrádky pro prášek na praní. Odstraní skvrny, mastnotu i zápach. Další verzí je nakapat do pračky tea tree olej a spustit oblíbený program. Sáhnout můžete i po mixu vody a citronové šťávy v poměru 2:1. Nebo použijte přibližně půl deci sprchového gelu. Pokud se nebráníte samovýrobě prášku, potom nastrouhejte najemno mýdlo, přisypte sodu a máte ideální náhradu prášku.

  • 4.

    Záskok za aviváž

    Záskok za aviváž
    Autor: istock.com

    Dobrou alternativou je bílý ocet. Stačí ho zředit s vodou 1:1 (můžete ještě případně zakápnout esenciálním olejem). Prádlo změkčí a to s umělými vlákny zbaví statického náboje. Navíc působí i antibakteriálně a jako pohlcovač zápachu. Oproti klasické aviváži stojí jen zlomek ceny. 

  • 5.

    I ve studené to jde

    praní
    Autor: istock.com

    Tušila jste, že vůbec nejvíc energie se při praní spotřebuje na ohřev vody? Když zvolíte kvalitní prášek, můžete teplotu snížit na třicet stupňů a zkrátit prací cyklus i o čtvrt hodiny.

  • 6.

    Po jednom nošení…

    Po jednom nošení…
    Autor: istock.com

    Nemilosrdně patří do pračky spodní prádlo, ponožky, punčochy, legíny, sportovní oblečení. Přece jen jsou v úzkém styku s potem, kvasinkami, bakteriemi všeho druhu. Když budete toto pravidlo bojkotovat, možná budete časem řešit potíže typu plísní a infekcí s lékařem. Pyžamo je diskutabilní záležitost. Jestli pod něj nosíte spodní prádlo, večer se sprchujete a moc se nepotíte, stačí ho vyprat jednou týdně, jinak každý den.

  • 7.

    Jednou za měsíc

    Jednou za měsíc
    Autor: istock.com

    Bundy, kabáty, vesty. Pokud ale jeden kousek nosíte den co den, raději perte alespoň jednou za deset dní. Džíny jsou kapitola sama pro sebe. Když nejsou opocené či špinavé, není třeba je prát každý týden, ale klidně právě za tři týdny až měsíc. Experti to doporučují i proto, že látka na ně použitá bývá odolnější.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy