Špatně usínáme, budíme se několikrát za noc. Ráno pak vstáváme nevyspalí a unavení. Tento stav může být skutečně frustrující. Jak napravit kvalitu spánku, aby to byl příjemný zážitek? Přinášíme tipy od Ireny Kotálové, specialistky na psychologii barev.

Podle psychologie barev jsou do ložnice nejvhodnější čtyři barvy:

  • Světle modrá

Umí vyvolat pocity klidu a vyrovnanosti. Snižuje stres a uvolňuje napětí. Ze všech barev nejlépe připravuje tělo na spánek.

Kde ji použít?

Jako barvu na stěnách místnosti, čalounění postele, koberce nebo povlečení.

  • Růžová

Je to barva, která pomáhá s pocity zármutku a osamělosti.

Kde ji použít?

Tam, kde odpočívají děti – do dětských pokojů, kde děti barva psychicky podpoří. „Růžová barva je skvělá na doplňcích, povlečení, závěsech nebo na jedné místnosti. Pokud by bylo růžové příliš, zbytečně by nás oslabovala,“ dodává Irena Kotálová.

  • Zelená

U této barvy je důležité zvolit příjemný odstín a vyhnout se např. limetkovému tónu. Vhodná je především pro osoby s náročným povoláním, které si potřebují odpočinout. Působí proti náladovosti a podrážděnosti, obnovuje energii.

Kde ji použít?

Hodí se do ložnice i na jiný větší prostor. Využijete ji na stěny, koberce nebo závěsy.

  • Hnědá

Zemitá barva, která dodává klidnou a stálou energii. Je barvou zdravého rozumu a schopnosti stát nohama pevně na zemi.

Kde ji použít?

Je dokonalým základem, který můžete doplnit jakoukoliv barvou z výše zmíněného spektra.

Tma a žádné rušivé elementy

Do ložnice nepatří televize ani jiná elektronika, která vydává hluk a vyzařuje modré světlo. Práce na noteboocích, projíždění sociálních sítí či zapnutá televize patří k největším prohřeškům proti zdravému spánku. Abyste měli v ložnici absolutní tmu, použijte žaluzie nebo závěsy ze zatemňovacích látek.

Kam s postelí

„Postel by měla být vždy otočená tak, aby nohy nesměřovaly ke dveřím. Z postele bychom měli jasně vidět na dveře,“ doporučuje Kotálová s tím, že nad lůžkem by měl být vždy volný prostor, velkou chybou jsou poličky přímo nad hlavou. Kolem místa, kde spíme, by měl být udržovaný pořádek, aby se myšlenky dostatečně zklidnily a z nás spadl tlak a stres.

 

Video
Video se připravuje ...

Hvězda Sladkého mámení Aneta Vrzalová ukázala byt: Podkrovní oáza klidu! Kisa Císařová, Tonda Tran