Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skupina pedofilů zneužívala přes 500 chlapců ze šesti škol. „Jeli“ v tom i učitelé

Nejméně 546 chlapců z šesti různých škol potkalo v Afghánistánu zneužívání.
Nejméně 546 chlapců z šesti různých škol potkalo v Afghánistánu zneužívání.  (Autor: pixabay)
Autor: kso - 
17. listopadu 2019
20:30

V afghánské provincii Lógar odhalili skupinu pedofilů zodpovědnou za zneužívání nejméně 546 chlapců z šesti různých škol. Sociální pracovníci říkají, že jsou pachateli učitelé a místní úředníci. Je pravděpodobné, že jsou zneužívány tisíce dalších žáků. 

Někteří z chlapců byli podle videí nalezených na facebookové skupině zabiti. Dva z nich, třináctiletého a patnáctiletého, zabil neznámý pachatel. Další zavraždily jejich vlastní rodiny poté, co byly jejich obličeje zveřejněny na sociálních médiích.

Občanská organizace Logar Youth (Logarská mládež), jež v oblasti působí již 16 let, zjistila rozsah zneužívání po tom, co objevila více než sto facebookových videí. Nyní vyšetřuje další střední školy v této oblasti, aby zabránila zneužívání dalších dětí. Mohammed Mussa, vedoucí organizace, obvinil učitele, ředitele a další autority z toho, že jsou ve skupině také angažovaní.

Chlapec (17) z Lógaru řekl, že si požadavky svého učitele natočil na mobil. „Řekl mi, že mě miluje a že se mnou chce mít styk,“ pověděl. Rodiče mu nevěřili, dokud nahrávku neslyšeli. Další studenti tvrdí, že si tento učitel v knihovně zařídil soukromou místnost, kde žáky obtěžoval. Svou práci učitele ztratil, avšak nyní údajně pracuje na ministerstvu školství.

Násilníci jsou téměř beztrestní

„Pokud se objeví stížnosti na naše zaměstnance, soud je povinen je vyšetřit,“ řekla Nooria Nazhat, mluvčí ministerstva školství. „Pokud se učitel zachová nevhodně, je dle zákona potrestán. Odkrývání a vyšetřování zločinu není v popisu práce ministerstva školství. Máme 220 tisíc učitelů a nemůžeme je všechny kontrolovat.“

„Nemusíš se učit, nechám tě projít“

Student (18) jedné z dalších středních škol řekl, že mu jeden z učitelů hrozil propadnutím a požadoval po něm sexuální služby. Na jeho škole bylo zatím potvrzeno 66 případů zneužívání. „Můj učitel říkal, ‘nemusíš se učit, nechám tě projít’,“ řekl britskému deníku the Guardian. 

Podle Mussy byli někteří z učitelů nahlášeni na policii, avšak v zápětí byli propuštěni bez dalšího obvinění. „Pachateli jsou učitelé, starší studenti, autority, a dokonce členové širší rodiny,“ řekl. Jemu i celému jeho týmu od odhalení spolku chodí výhružky smrtí. Dodal, že častými oběťmi vyhrožování jsou i zneužívaní chlapci. „Velká řada z nich jsou oběťmi vydírání. Jsou nuceni prodávat drogy za příslib, že se videa jejich znásilnění nedostanou na veřejnost,“ řekl.

„V zamlčování těchto zločinů hrají velkou roli genderové stereotypy a také chudoba obětí. Zneužívaní chlapci pocházejí z opomíjených částí společnosti, nemají sami žádnou moc se bránit a málokdo se za ně postaví,“ říká Charu Hoggová, výkonná ředitelka organizace All Survivors Project, která pracuje s mužskými oběťmi sexuálních zločinů. V Afghánistánu jsou podle ní sexuální zločiny málokdy hlášeny.

„Zneužívání dětí se často netrestá, protože pachateli bývají mocní členové armády, policie, či jiných úředních institucí. Přestože je toto jednání kriminalizováno, až příliš často se zákony neuplatňují, “ dodala Patricia Gossmanová, ředitelka Asijského oddělení neziskové organizace Human Rights Watch. 

Sexuální zneužívání mužů je v Afghánistánu velmi rozšířené. Psycholožka Lyla Schwartzová, vedoucí Peace of Mind Afghanistan, tvrdí, že oběti téměř nikdy neoznámí, co se jim stalo, protože by soudním procesem mohla utrpět „čest“ jejich rodiny.

„Často se stává, že rodiny dávají vinu obětem sexuálních zločinů namísto jejich pachatelům. Nevěří, že by uznávaní, vysoko postavení lidé byli schopni takového činu. To je jedním z důvodů, proč nebylo tento rok potrestáno jediné zneužití muže, a jen pár - pokud vůbec - v letech předchozích,“ uvedla odbornice.

Nekončící utrpení obětí

Schwartzová nyní poskytuje psychologickou péči některým ze zneužitých chlapců. „Když dětem nikdo nepomůže překonat traumatický zážitek, může to potom vyústit v násilí, psychické poruchy, post-traumatickou stresovou poruchu, nebo dokonce v pozdějším věku oběti samy začnou páchat sexuální zločiny.

Tito chlapci jsou zranitelní, obviňují sami sebe a stydí se, přestože oni nic špatně neudělali,“ vysvětlila. Uznala ale, že je případů tolik, a tak závažných, že není možné pomoct úplně všem. 

25 rodin zneužitých chlapců se přestěhovalo do jiných provincií. „Stovky dalších na to nemají prostředky,“ vysvětlil Mussa, který poprosil Americkou ambasádu v Kabulu o pomoc a podporu obětí. 

Nejde s jistotou určit, kolik chlapců v Afghánistánu bylo zneužito. „V každé třídě, se kterou jsme mluvili, byli žáci, kteří hlásili, že byli oběťmi násilného sexuálního zneužívání,“ řekl Mussa, aby dodal: „Děje se to v každé z provincií. Dětská práva jsou naprosto zanedbávána.“