Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nesnášíte utírání prachu? Těchto 10 triků vás nadchne

/
  • (iStock.cz)
    25. června 2023 ● 06:00

    Utírání prachu bývá dosti otravné. Nadobro se ho totiž nikdy nezbavíme. Proto každá rada, jak tuto činnost urychlit nebo zjednodušit, přijde vhod. Máme pro vás několik osvědčených tipů…

    Prach je bohužel všudypřítomný a je potřeba ho pravidelně utírat. Nejenže vrstva prachu není zrovna estetická, ale navíc může vyvolávat alergie a astma. Část prachu se do našich domácností dostává okny, ale drtivou většinu si vytváříme sami. Základem jsou odumřelé lidské buňky, vypadané vlasy, zvířecí chlupy a dále pyly, roztoči a jejich exkrementy. Vyzkoušejte triky, které při "nekonečném boji" s prachem určitě oceníte…

     

     

  • 1.

    Uklízejte namokro

    Autor: iStock.cz

    Jestli si na utírání prachu berete jen suchou prachovku, docílíte pouze toho, že prach rozvíříte po místnosti a přesunete ho na jiné místo. Vezměte si na pomoc raději vodu a všechny police i skříňky důkladně otřete navlhčeným hadříkem nebo utěrkou. Použít můžete i některý z čistících prostředků proti prachu. Výhodou je, že obsahují většinou antistatické složky, které zabraňují opětovnému usazování prachu.  Jen pozor, nestříkejte ho přímo na nábytek. Riskujete, že se na nábytku vytvoří jen obtížně odstranitelný povlak, který bude prach naopak ještě přitahovat. Navíc ani sprej nikdy nenastříkáte rovnoměrně a na skříňkách vám tak vzniknou nepěkné fleky. Místo toho sprej nastříkejte na hadřík a jemně s ním otřete povrchu nábytku. Čistým hadříkem potom odstraňte zbytky lešticího prostředku.

    VIDEO: Jak vyčistit myčku bez chemie? Pomůžou vám ocet i jedlá soda.

  • 2.

    Nehromaďte zbytečnosti

    Autor: iStock.cz

    Pokud nechcete utíráním prachu trávit zbytečně dlouho času, měli byste mít na poličkách co nejméně suvenýrů a zbytečností. Čím méně věcí vystavujete, tím více působí váš domov čistým dojmem a tím méně práce vás čeká. Pokud máte přece jen sbírku nejrůznějších maličkostí a suvenýrů, kterých se nechcete zbavit, umístěte je do zasklené vitríny.

  • 3.

    Žaluzie

    Autor: iStock.cz

    Při odstraňování prachu ze žaluzií oceníte speciální prachovku na žaluzie. Pokud ji nevlastníte nebo za ni nechcete utrácet, nemusíte zoufat. Vyzkoušejte následující tip se starou ponožkou. Jednoduše ji navlékněte na ruku a lamelu uchopte mezi palec a ukazováček. Pak přejíždějte z jedné strany na druhou postupně po všech lamelách. Vyzkoušet ale můžete i druhý tip. Omotejte čistý hadřík z mikrovlákna kolem okrajů kuchyňských kleští a zajistěte je pomocí gumiček. A máte účinného pomocníka.

  • 4.

    Kávové filtry

    Autor: iStock.cz

    Potřebujete otřít prach na choulostivých místech, jako jsou přenosné počítače a obrazovky počítačů, mobilů či TV? Vezměte si na pomoc kávové filtry. Jsou dostatečně měkké, aby nezpůsobily škrábance, a jsou skvělé při chytání špíny a prachu.

  • 5.

    Na malé prostory štětec

    Autor: iStock.cz

    Chcete-li odstraňovat prach v těžko dostupných místech, štětce s přírodními štětinami jsou ideální volba. Jsou rovněž vhodné i pro čištění vzácného nábytku či obrazů.

  • 6.

    Na obrazy použijte chléb

    Autor: iStock.cz

    Tento trik rádi používají restaurátoři. I když to možná zní divně, kousek chleba vám může pomoct jít jemně na citlivé povrchy, jako jsou obrazy a fotografie. Chléb zachytí prach, aniž by zanechal zbytky nebo poškrábal povrch. Obrazy budou jako nové.

  • 7.

    Na špatně dostupná místa role

    Autor: iStock.cz

    Pokud potřebujete vysát prach a špínu ze špatně dostupných koutů či drážek, kam se váš nástavec na hubice nedostane, vyrobte si vlastní na míru. Velmi dobře vám k tomu pomůže rolička od toaletního papíru, která se danému povrchu dobře přizpůsobí. Na jedné straně ji zmáčkněte tak, aby vznikl úzký prostor, kterým se dostanete i do spár, a druhý konec nasaďte na hubici vysavače.

  • 8.

    Zaprášené žárovky

    Autor: iStock.cz

    Když se žárovky zapráší, nevydávají tolik světla, kolik mají. A tak bychom neměli zapomínat ani na ně. Prach ze žárovek odstraníte pomocí alkoholu. Stačí, když jen trochu namočíte hadr v alkoholu a přetřete hadrem žárovku. Když spatříte ten rozdíl, už to nebudete dělat jinak. Před čištěním se ujistěte, že jsou žárovky vypnuté a vychladlé na dotek.

  • 9.

    Na závěsy a stínidla váleček

    Autor: iStock.cz

    Závěsy jsou doslova lapači prachu, který nám může způsobit spoustu nepříjemností. Většina bytového prachu, který je nejčastější příčinou vzniku alergií, se totiž ukrývá právě v nich. Navíc rozvířený prach z nich se při každém zatažení a roztažení usazuje na otřeném nábytku, a přidělává nám tak další práci. Řešením je přejet je čas od času lepicím válečkem, který na sebe usazený prach nabalí. A záclony i závěsy je potřeba vyprat jednou za tři až čtyři měsíce. Lepicím válečkem můžete prachu zbavit i stínidla, která se do pračky ani hodit nedají.

  • 10.

    Radiátory

    Autor: iStock.cz

    Pokud máte staré žebrové radiátory, víte, jak složité je jejich čištění. Naštěstí existují tipy, jak si ho co nejvíce usnadnit. Nejprve si připravte vysavač a pomocí některého z nástavců se pokuste vysát prach ze všech možných mezer. Do mezer, do kterých se nedostanete, se vám bude hodit obyčejné ramínko, na něj namotáte hadřík namočený do saponátu a projedete jím potřebná místa. Vyzkoušet můžete také štětku na čištění lahví. Pokud má rukojeť z drátu, můžete si ji ohnout podle potřeby a dá se s ní snadno manipulovat.

Přidat názor
Počet komentářů: 2
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy