Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Máte skříň nacpanou k prasknutí? Tyhle triky vám při úklidu pomohou!

/
  • (iStock)
    28. prosince 2019 ● 06:00

    Ztratili jste přehled a už se vám do šuplat a skříní nevejde vůbec nic? Je čas na zimní detox šatníku! Máme rady, které jistě oceníte...

    Všechno zbytečné musí pryč, především jsou to takové kousky, které už delší dobu nenosíte, třeba proto, že jsou na nich skvrny, které nejdou vyprat ani vyčistit. Nebo jde o oblečení s řídkou texturou látky nebo se do něj nevejdete a marně čekáte, že to časem bude lepší. Vyhoďte je, stejně už je nebudete nosit.

  • 1.

    Zpátky do pytlů

    skříň
    Autor: iStock

    Pokud jste to stále neudělali, je na čase vybrat sezonní oblečení, které nebudete celou zimu nosit. Vyperte ho a vyžehlete a pak ho uložte do textilních pytlů, boxů nebo krabic. Vakuovací pytle raději nepoužívejte, sice vám ušetří místo, ale kvůli dlouhodobému stlačení tkaniny může dojít k poškození textilních vláken i dalších materiálů.

  • 2.

    Na svém místě

    skříň
    Autor: iStock

    "I pořádek ve skříni má své zákonitosti: klobouky a čepice patří do horních poliček, do prostředních pak častěji nošené kousky. Na sebe do komínků skládejte trika, svetry či mikiny jen do počtu sedmi kusů. Navršená pyramida se vám nezhroutí a pohodlně vyndáte i spodní kus. Úplně dole má místo důkladně vyčištěná obuv, pokud doma nemáte prostor pro samostatný botník. Oděv na štendru i v policích může mít další uspořádání nejen podle druhu, ale třeba i podle barvy nebo příležitosti,“ připomíná Petra Koutná z oděvní firmy Koutný. „Také dlouhodobé věšení na tenká ramínka šatům nesvědčí, způsobí totiž otlaky a nevzhledné výdutě. Osvědčeným favoritem jsou ramínka dřevěná s gumovými zoubky na horní hraně, která mají dostatečnou šířku. Žádné oblečení z nich neklouže,“ radí odbornice.

  • 3.

    Boxy a věšáky

    skříň
    Autor: iStock

    Ve skříni oceníte také úložné textilní boxy. Mají všestranné využití, jejich vnitřní přihrádky jsou stvořené pro jemné prádlo, pásky a další maličkosti. Plastový multifunkční věšák s oky vám pak pomůže přehledně pověsit šály a šátky, aniž byste si je zmuchlali. Nezapomeňte, že šatní skříň je třeba občas přejet prachovkou a vyluxovat. Také neuškodí dát dovnitř sáček s levandulí. Touto kombinací udržíte moly v patřičné vzdálenosti od šatníku.

  • 4.

    Zadáno pro muže

    skříň
    Autor: iStock

    Své obleky si věšte tak, aby mezi nimi zbyla alespoň čtyřcentimetrová mezera, zabráníte tak jejich pomačkání. Můžete je dát do látkových pouzder, aby se na ně zbytečně neprášilo. „Ideální jsou plátěné obaly, které jsou prodyšné, v igelitových se může objevit plíseň,“ radí Petra Koutná.

    Při ukládání kravat každou nejprve v půlce přeložte a od nejužšího konce srolujte, zabráníte tak jejich deformaci.

  • 5.

    Zadáno pro ženy

    skříň
    Autor: iStock

    Spodní prádlo, především podprsenky, nechte volně rozložené v prostorné komodě nebo zásuvce, aby si udrželo původní tvar.

    • Šátky a šály zavěste do plastových multifunkčních věšáků, nebudou zmuchlané a můžete si je bez přežehlení ihned vzít na sebe.

    Článek připravila redakce časopisu Blesk Hobby. Aktuální prosincové číslo je plné zimní i vánoční inspirace. Koupíte ho v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

    Blesk hobby
    Autor: archiv

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy