Na začátek je potřeba říct, že byste asi těžko našli výrobce bot, který by čištění v pračce přímo doporučil. I tak mnoho lidí v pračce boty pere a nemůže si to vynachválit. Záleží především na tom, z jakého materiálu a v jakém stavu vaše boty jsou.

Na který materiál pozor?

Byla by velká škoda zničit si drahé či oblíbené boty. Pamatujte tedy, že do pračky nikdy nepatří boty kožené, semišové nebo goratexové. Po praní by mířily určitě rovnou do popelnice… Pokud máte ale plátěné či látkové botky, tak občasné praní v pračce snesou. Dejte si ale pozor na lepené části. Pokud jich je na botách hodně a už nedrží, jak mají, raději praní v pračce neriskujte.

Očistěte nejhorší špínu

Než vhodíte tenisky do pračky, je potřeba boty trošičku předpřipravit, jinak napácháte více škody, než užitku. Nejdříve očistěte ručně hrubou špínu a mastnotu. Pokud  jsou boty hodně špinavé, napusťte si kýbl s teplou vodou, přidejte do vody jar a boty do lázně na několik minut naložte. A vyčistěte také gumovou  podrážku. Skvělým tipem, jak oživit bílou barvu, je vydrhnout gumu pastou na zuby. Ta obsahuje fluorid, který bělí nejen zuby, ale i mnohé povrchy. Bez poškrábání a přitom účinně.

Vyndejte tkaničky a vložky do bot

Nezapomeňte také vyndat z bot tkaničky a vložky, pokud je to možné. A dopřejte jim vlastní očistu.  Tkaničky můžete klidně vyprat s běžným oblečením a budou jako nové. Pokud nejsou příliš bílé, můžete je namočit i do chemického bělidla, Vložky z bot zas naložte do vody s trochou pracího prášku a pořádně je vydrhněte kartáčem. Poté je nechte volně uschnout. Pokud by vložky po vyprání nevoněly, vložte je do pytlíku s jedlou sodou a nechte je takto uzavřené přes noc. Soda by měla zápach absorbovat.

Použijte ochranný sáček

Abyste při praní ochránily boty i samotný buben, vložte boty do pracího pytle. Pokud ho zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží i starší povlak na polštář. Proti otlučení a nadměrnému hluku v pračce také pomůže, pokud do bubnu vložíte ručník nebo deku. Jen pozor, ať nepouští barvu a chloupky.

Vyberte vhodný prací přípravek

Ideální volbou je tekutý prací prášek. Ten sypký by se zcela nemusel rozpustit a hrudky by se dostaly do bot nebo by mohly zanechat nevzhledné mapy.

Jak prát?

Některé pračky mají prací program přímo na boty a tak máte výběr vyřešen. Pokud ho vaše pračka nemá, navolte program s nízkou teplotou (30 °C) a nízkými otáčkami. V teplejší vodě by se totiž boty mohly zkroutit a  vysoké otáčky by poničily jak boty, tak samotnou pračku.

Sušení

Také samotné sušení má svá pravidla. Ideální je, pokud necháte boty uschnout na slunci nebo v blízkosti radiátoru. Pokud je vycpete novinami, usušení bude ještě rychlejší. Určitě je ale nedávejte do sušičky. Vysoká teplota by je totiž mohla nenávratně poničit.